Ministrul Culturii: Fosti presedinti sau premieri ar trebui sa fie membri CCR

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 08:24
2085 citiri
Ministrul Culturii: Fosti presedinti sau premieri ar trebui sa fie membri CCR
Foto: Digi 24

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a comentat cu privire la propunerea de desemnare a judecatorilor la Curtea Constitutionala propusa de Mona Pivniceru si a spus ca "nimerit" ar fi sa fie membri CC si fosti presedinti ai Romaniei sau fosti premieri.

"Mi s-ar parea foarte nimerit ca fostii presedinti ai Romaniei, fostii prim-ministri sa fie membri de drept ai unei Curti mai numeroase, pentru ca sunt oameni care au experienta statului acumulata si au o judecata, daca sunt oameni cu mintea intreaga au o judecata mai pertinenta decat un Zegrean, decat un juris-consult de CAP, pe care numai bunul plac al lui Basescu l-a adus la Curtea Constitutionala", a afirmat Daniel Barbu, marti seara, la Digi 24.

"Cred ca am starni si mai mult confuzia pe care Constitutia o asazeaza atunci cand ii numeste pe membrii Curtii Consitutionale ca judecatori. Ei nu sunt judecatori. Nu li se cere sa fie magistrati de profesie, li se cere doar o pregatire juridica, acesta-i textul constitutional, si o vechime.

Ceea ce as face in privinta Curtii Constitutionale, n-am o idee foarte clara cu privire la selectarea membrilor, cred ca n-ar trebui sa fie doar juristi, pe modelul german, cred ca ar putea fi si politicieni, cred ca ar putea fi mai mult de doua, ca modelul american, pot sa fie 11, 15, 21 de membri ai CC. Daca iei, printr-o ipoteza, 21, scorurile 4-5 judecatori nu vor mai fi asa stranse", a spus Daniel Barbu, ministrul Culturii.

In plus, Cristian Parvulescu a afirmat ca numai in Austria sunt juristi in Curtea Constitutionala, iar in Belgia sunt doar politicieni.

"Sunt mai putin politizate acele curti care sunt mai numeroase. Trebuie sa va spun ca juristi nu exista decat in Austria si partial in Germania. Juristi in sensul de magistrati. In general, sunt politicieni dintr-un motiv foarte intemeiat.

Juristii au o viziune juridica si, uneori, viziune juridica risca sa creeze crize suplimentare, politicienii sau politologii au o mai buna intelegere a modului in care functioneaza institutiile politice. Cea mai noua Curte Constitutionala din Europa, din Belgia, este formata numai din politicieni si multi fara experienta juridica", a adaugat Cristian Parvulescu, coordonatorul forumului constitutional, desemnat de Comisia pentru revizuirea Constitutiei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Daniel Barbu judecatori CCR, #fosti presedinti membri CCR , #stiri CCR