Opozitia a contestat la CCR ordonanta privind indemnizatia pentru cresterea copilului

Joi, 26 Mai 2011, ora 15:48
1374 citiri
Opozitia a contestat la CCR ordonanta privind indemnizatia pentru cresterea copilului
Foto:realitatea.net

Grupurile parlamentare ale PSD si PNL din Camera Deputatilor au contestat, joi, la Curtea Constitutionala ordonanta 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, a declarat liderul deputatilor social-democrati Mircea Dusa.

Potrivit contestatiei deputatilor liberali si social-democrati, ordonanta incalca articolele 44, 47, 53, 20 si 135 din Constitutie. "Prin Legea pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor legiuitorul practic restrange in mod drastic drepturile beneficiarilor (unul dintre parinti) la concediul pentru cresterea copilului - reducand durata acestuia - si la indemnizatia pentru cresterea copilului - prin reducerea, de asemenea a cuantumului acesteia", se arata in contestatia obtinuta de AGERPRES.

PSD si PNL arata ca in contextul realitatilor economice si sociale reducerea indemnizatiei lunare si a duratei concediului pentru cresterea copiilor plaseaza persoanele care au calitatea de beneficiari intr-o situatie defavorabila.

Opozitia sustine ca OUG 111/2010 incalca si dreptul la proprietate privata stipulat de legea fundamentala.

PSD si PNL afirma ca reducerea indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului echivaleaza cu o expropriere. In plus, deputatii Opozitiei mentioneaza ca ordonanta restrange exercitiul unor drepturi sau libertati fundamentale, cum ar fi dreptul la prestatii de asigurari sociale si de asistenta sociala, aducand grave atingeri cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copiilor.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti Ordonanta de Guvern privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, cu 178 de voturi pentru, 106 impotriva si o abtinere. Ordonanta stabileste masuri optionale, la dispozitia parintilor, cu privire la concediul pentru cresterea copiilor. Cei care aleg sa stea cu copilul acasa pana la un an primesc o indemnizatie in cuantum de pana la 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si care nu poate fi mai mica de 600 de lei si nici mai mare de 3.400 lei.

In cazul parintilor care opteaza sa stea acasa cu copii pana la varsta de doi ani cuantumul indemnizatiei este intre 600 si 1.200 de lei. Ordonanta Guvernului mai prevede si acordarea unui stimulent de insertie in cuantum de 500 de lei parintilor care se intorc la activitatea profesionala pana la implinirea varstei de un an de catre copil. Ordonanta de urgenta a fost adoptata si de Senat, iar Camera Deputatilor este decizionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#CCR contestare indemnizatii copil, #PSD PNL CCR indemnizatii , #stiri CCR
Comentarii