Patru ministri penali, salvati de Curtea Constitutionala

Marti, 11 Martie 2008, ora 06:52
4458 citiri
Patru ministri penali, salvati de Curtea Constitutionala

Cercetarea ministrilor - deputati sau senatori, numai cu avizul Parlamentului, aflam marti din Adevarul. Curtea Constitutionala (CCR) a decis luni ca Parchetul General si DNA trebuie sa sesizeze Camera Deputatilor sau Senatul pentru a cere urmarirea penala a ministrilor care sunt senatori sau deputati.

Tot luni, deputatii au adoptat un proiect de lege prin care se poate declansa inceperea urmaririi penale impotriva ministrilor care sunt parlamentari numai cu aprobarea Camerei Deputatilor sau a Senatului. Senatul si presedintele CSM, Lidia Barbulescu, au sesizat Curtea Constitutionala in vederea solutionarii conflictului juridic dintre Ministerul Public si Parlamentul Romaniei.

Procurorii sustineau ca fostii si actualii ministri care au si calitatea de senatori sau deputati si pentru care presedintele Traian Basescu si-a dat girul pentru cercetarea lor penala nu mai au nevoie si de avizul Camerei din care fac parte.

CCR da dreptate Parlamentului, titreaza si Jurnalul National. Magistratii Curtii Constitutionale din Romania (CCR) au stabilit, cu majoritate de voturi, ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Presedintele Romaniei, Ministerul Justitiei si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, pe de alta parte, in legatura cu procedura de urmat in cazul cererilor referitoare la urmarirea penala a membrilor si fostilor membri ai Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor si care, la data sesizarii, au si calitatea de deputat sau de senator.

Instanta a stabilit ca pentru ministrii in exercitiu ori fosti care la data sesizarii nu au si calitatea de deputat sau senator, Parchetul va cere avizul de urmarire pre-sedintelui Romaniei.

Ministrii parlamentari, cercetati doar cu acordul colegilor, ne anunta si Gandul. Adrian Nastase, Miron Mitrea, Paul Pacuraru si Codrut Seres ar putea scapa de dosarele penale. Oricum, in acest moment, procurorii nu mai pot intreprinde nici un act impotriva celor patru demnitari.

Curtea Constitutionala a stabilit, luni, ca avizarea inceperii urmaririi penale data de presedintele Traian Basescu nu este valabila in cazul acestor demnitari, pentru ca au si calitatea de parlamentari. In cazul celor patru, este necesar avizul Camerei Deputatilor sau al Senatului pentru inceperea urmaririi penale de catre procurori.

Decizia Curtii Constitutionale nu ii vizeaza si pe ceilalti demnitari cercetati de catre DNA si DIICOT, respectiv Tudor Chiuariu, Zsolt Nagy, Victor Babiuc si Decebal Traian Remes, care nu aveau si calitatea de parlamentar la data savarsirii faptelor.

Curtea Constitutionala intareste imunitatea penala a ministrilor parlamentari, scrie Evenimentul Zilei. CCR a decis, luni, ca procurorii nu au voie sa ancheteze fosti sau actuali ministri care, in prezent, sunt deputati sau senatori, decat dupa ce obtin incuviintarea parlamentului.

In ceea ce-i priveste pe membrii guvernului care nu sunt parlamentari, acestia pot fi urmariti penal pe baza avizului emis de presedintele Romaniei. Decizia Curtii ii pune din nou in dificultate pe procurori.

Acestia au obtinut deja, in ianuarie, avizul presedintelui Traian Basescu pentru anchetarea a opt fosti si actuali ministri, dintre care patru sunt in prezent si membri ai parlamentului.

Avizele date de Basescu pentru anchetarea acestor patru parlamentari, dintre care trei sunt cercetati pentru fapte de coruptie, au fost practic anulate de Curtea Constitutionala, care a considerat ca procurorii trebuiau sa ceara aviz nu de la seful statului, ci de la Camera Deputatilor, pentru Nastase si Mitrea, si de la Senat, pentru Pacuraru si Seres.

CCR a reintrodus imunitatea parlamentara, ne anunta Romania libera. Curtea Constitutionala a decis luni practic sa reinstaureze imunitatea parlamentara, eliminata din Constitutie cu prilejul ultimei modificari a legii fundamentale.

Ministerul Public este obligat sa ceara Parlamentului avizul pentru cercetarea ministrilor sau fostilor ministri care au calitatea de parlamentar, atunci cand demnitarii sunt vizati in cadrul unei anchete. Astfel, in cazul parlamentarilor Adrian Nastase - fost premier si Miron Mitrea, Paul Pacuraru si Codrut Seres - fosti ministri, Parchetul este obligat sa trimita, dupa caz, cererea de aviz pentru declansarea urmaririi penale catre Camera Deputatilor sau Senat.

In sensul celor stabilite de Curtea Constitutionala s-au pronuntat luni si deputatii care au inclus in Legea raspunderii ministeriale un articol nou in care se vorbeste despre avizul obligatoriu al Legislativului in cazul ministrilor parlamentari pentru care se cere declansarea urmaririi penale.

Patru ministri penali, salvati de Curtea Constitutionala, ne spune si Cotidianul. Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis luni ca avizul presedintelui pentru declansarea urmaririi penale a ministrilor care au si calitatea de parlamentari nu este suficient, ci este necesar si avizul Camerei din care fac parte respectivii ministri.

Aceasta inseamna ca, in cazul dosarelor penale ale lui Adrian Nastase, Miron Mitrea, Codrut Seres si Paul Pacuraru, DNA va cere avizul Camerei Deputatilor la primii doi si al Senatului la ceilalti. Aceasta este a doua decizie a CCR favorabila lui Nastase, dupa ce, in iulie 2007, la sesizarea lui, Curtea a decis ca si pentru fostii ministri, nu doar pentru cei in functie, este nevoie de avizul presedintelui

Avantaj Nastase, este titlul din Ziua. Magistratii Curtii Constitutionale (CC) au decis ieri ca pentru cercetarea ministrilor parlamentari este nevoie de avizul Camerei din care respectivul demnitar face parte. In aceasta situatie sunt senatorii Paul Pacuraru (PNL) si Codrut Seres (PC) si deputatii PSD Miron Mitrea si Adrian Nastase.

Unii dintre acestia au fost deja citati de procurorii anticoruptie in dosarele in care sunt vizati. Prin decizia de ieri, Curtea stabileste ca actualii si fostii ministri care sunt in prezent parlamentari beneficiaza de un tratament diferit, fata de cei care nu mai sunt membri ai Legislativului.

Membrii Curtii arata ca, Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie va sesiza presedintele Romaniei pentru a cere urmarirea penala a membrilor Guvernului si a fostilor membri ai Guvernului care, la data sesizarii, nu au si calitatea de deputat sau de senator. Motivarea deciziei CC urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial, in cateva zile.

Curtea Constitutionala a decis: Parlamentul are un cuvant de spus in cercetarea alesilor, titreaza si Gardianul. Ministerul Public este obligat sa ceara Parlamentului avizul pentru cercetarea ministrilor sau fostilor ministri care au calitatea de parlamentar atunci cand demnitarii sunt vizati in cadrul unei anchete.

Astfel, in cazul parlamentarilor Adrian Nastase - fost premier si Miron Mitrea, Paul Pacuraru si Codrut Seres - fosti ministri, Parchetul este obligat sa trimita, dupa caz, cererea de aviz pentru declansarea urmaririi penale catre Camera Deputatilor sau Senat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#ministri, #CCR, #urmarire, #aviz , #stiri CCR