Ziare.com

Presedintele CCR, Augustin Zegrean: Curtea este o institutie juridico-politica

Marti, 20 Iulie 2010, ora 13:04

   

Presedintele CCR, Augustin Zegrean: Curtea este o institutie juridico-politica
Presedintele Curtii Constitutionale, judecatorul Augustin Zegrean a acordat, in premiera, de la numirea sa la conducerea CCR, un interviu postului national de radio. Zegrean a vorbit despre activitatea CCR, concluzia sa fiind accea ca democratia este un proces costistor, care implica un consum mare de timp, dar si faptul ca CCR este o institutie juridico-politica, care trebuie acceptata ca atare.

Referindu-se la activitatea CCR, si la faptul ca multe din legile Guvernului au fost declarate neconstitutionale, Zegrean a afirmat: "Pe noi nu ne intereseaza daca o lege este buna sau este rea, daca ajuta sau nu ajuta, daca este oportuna sau nu, pe noi ne intereseaza ca legea sa fie conforma cu Constitutia si sa nu incalce drepturile omului".

Augustin Zegrean este noul presedinte al Curtii Constitutionale

Zegrean a mai afirmat ca principaala activitate a CCR a fost aceea de a solutionarii exceptiilor de neconstitutionalitate a unor texte de lege, in urma sesizarilor venite din cursul proceselor civile sau penale care se afla pe rolul instantelor.

"In anul 2009, am avut aproape 10.000 de dosare de solutionat, cu privire la neconstitutionalitatea unor texte de lege. Una din cauzele care explica acest numar foarte mare de solicitari este faptul ca exista un numar formidabil de mare de legi care se adopta. Trebuie tinut seama de faptul ca noi nu judecam oamenii. Noi judecam legile", a spus Zegrean.

Presedintele CCR a primit casa de la RA-APPS

Augustin Zegrean a afirmat ca magistratii CCR sunt peste tot in Europa numiti pe criterii politice. "In Spania sunt numiti de rege si nimeni nu comenteaza. In Italia, sunt, de asemenea, fosti politicieni, fosti magistrati, fosti avocati, si sunt tot numiti. In Germania, membrii Curtii pot face parte din partide politice si se respecta structura politica a Parlamentului (...). Nicaieri Curtea Constitutionala nu este o curte pur juridica. Este o curte juridico-politica si toata lumea accepta lucrul asta", a declarat Zegrean la RRA.

Zegrean, fost deputat PD, primul magistrat numit de Basescu la CCR

Intrebat cum poate fi convins cetateanul ca magistratii CCR sunt independenti, Augustin Zagrean a afirmat: "Prin deciziile pe care le dam. Nu pot sa-i chem sa vada, nu pot sa jur. Nu cred ca CCR este o curte politica sau inclinata politic, desi l-am auzit pe guvernatorul Bancii Nationale spunand ca daca am judeca legea gravitatiei si pe aia am declara-o neconstitutionala. Este o regretabila greseala".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3453 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
30 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Legea gravitatiei

Cred ca avea dreptate Isarescu!

 

ISARESCU....SI EL UN MURITOR CONTROVERSAT!RIDICAT IN SLAVI DE MULTI ...NONCONFORMISTI,OMUL A CONSTIENTIZAT CA ESTE CEL MAI TARE SI SI-A CONTRUIT NISCAVAI ORGOLII!

S-a pronuntat mai mult sau mai putin direct pentru scaderea pensiilor ca o masura mai buna decat cresterea TVA,facand afirmatia cu....Gravitatia-la adresa CCR,ca apoi sa critice guvernul pentru masura respectiva!

 

 

 

....care trebuie eliminata!

.

 
 

CURTEA CONSTITUTIOANA ESTE INSTITUTIE JURIDICO- P O L I T I C A ??!!!

Asa declara presedintele CCR,Zgrean Augustin ca CCR este institutie p o l i t i c a ????!!!! ABOMINABIL.
Asadar presedintele CCR, numit politic de catre actualul ocupant al Cotrocenilor, NU CUNOASTE CONSTITUTIE ROMANIEI art. 40 alin.3 care stipuleaza CLAR:

"(3) Nu pot face parte din partide politice judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica."

asa dupa cum conform legii 47/1992 art.1CCR:

"Art. 1. -
(1) Curtea Constitutionala este garantul suprematiei Constitutiei.
(2) Curtea Constitutionala este unica autoritate de jurisdictie constitutionala in Romania.
(3) Curtea Constitutionala este independenta fata de orice alta autoritate publica si se supune numai Constitutiei si prezentei legi."

Dumnezeule,ce au facut acesti politruci neocomunisto-PDL-isto-basesti din Romania, din justitita si din STATUIL DE DREPT ROMANESC.
Ce cauta Zgrean Augustin,,numit de Basescu Traian la CCR,cand acest nonjudecator nu stie nici macar Constitutia pe care cica ar aparau ,culmea ,ca presedintele CCR???

bataie de campi la greu

Sa citim din nou:
"Augustin Zegrean a afirmat ca magistratii CCR sunt peste tot in Europa numiti pe criterii politice".
Asadar, e vorba de criteriile pe care sunt numiti acesti judecatori, nu ca acest organism ar fi, in sine, unul politic. Nu Dumnezeu numeste membrii Curtii Constitutionale, ci acestia provin dintre politicieni, sau sunt numiti de politicieni. Aceasta si numai aceasta este dimensiunea "politica" a Curtii. Ca membrii ei pot sa se comporte politic intr-un anumit moment, asta e CU TOTUL ALTCEVA, vorbim de dimensiunea politica existenta firesc in acest context invocata de Zegrean, nu de eventuala, presupusa dimensiune politica ulterioara ce poate sa fie banuita in unele hotarari.

Trimiterea la constitutie intareste bataia de campi, ca sa nu mai vorbim de risipa inutila de semne de intrebare.

BATAIE DE CAMPI?NU.CRUNTA REALITATE POLITRUC COMUNISTA -PDL-ista.

Intradevar ""Augustin Zegrean a afirmat ca magistratii CCR sunt peste tot in Europa numiti pe criterii politice".",dar aceasta afirmatie este rauvoitoare si culpabilizeaza intreaga Europa LA PRACTICILE POLITRUC COMUNISTE ALE REGIMULUI BASESCU TRAIAN.
Deoarece ZXegrean Augustin este ,cica, judecator,atunci afirmatia lui ar fi trebuit sa fie insotita si de argumentari si dovezi,in realitate I N E X I S T N T E.

Imi pare rau, daca cumva trimiterea mea la constitutia romaneasca te-a infuriat.Deocamdata aceasta exista ,asa cum este ea si nu a fost hacuita in interes -PDL-ist de vreo OUG bocist-anticonstitutionala.

IAta aici care sunt criteriile si porcedura de numire a judecatorilor in Europa,

http://www.juridice.ro/95452/aspecte-de-drept-comparat-privind-recrutarea-si-numirea-judecatorilor-instantelor-supreme-din-diverse-state-europene.html

Depunerea juramantului in fata presedintelui tarii este doar formala,acesta nu se implica in numiri.

In Romania,societatea civila,asociatile juridice din tara NU CONTEAZAin fata ocupantilor puterii in statul roman:

http://www.sar.org.ro/art/advocacy/campanii_actuale/societatea_civila_cere_transparenta_si_criterii_de_profesionalism_la_numirea_judecatorilor_curtii_constitutionale-483-ro.html

Asadar, Waiko, acuzatia ta de "bataie de campi", nu te onoareaza si nu se justifica, dimpotriva, dovedeste practica si mental;itatea stalinist-comunista a puterii si celor numiti pe criterii politruc comuniste la CCR.

batalia de campii se intensifica

Nu exista nici un motiv rational pentru care afirmatia lui Augustin Zegrean cum ca magistratii curtii constitutionale sunt peste tot in Europa numiti pe criterii politice ar putea fi categorisita drept… “rauvoitoare", sau ca asta ar "culpabiliza" intreaga Europa. Ca si cum ar putea sa existe (macar teoretic) vreo vina aici.
Bun, acum sa zicem ca nu este adevarata acesta afirmatie. Dar asta tot nu schimba realitatea existenta in tara noastra: anume ca modalitatea de numire a membrilor curtii constitutionale trece printr-un filtru politic. Ca asa scrie in Constitutie, oameni buni! Asta e adevarul, si de aici vine asa-zisa dimensiune politica a Curtii. Curte care, apoi este independenta, bla-bla, bla-bla…. Dar ea se naste intr-un fel sau altul din politica, nu se naste din alegeri, ca parlamentul sau presedintele.
Atat si nimic mai mult.

In contextul de care vorbim nu are nicio importanta cum sunt numiti judecatorii in Europa si ma vad nevoit sa repet: in Romania asa sunt ei numiti, cum sunt ei numiti. De aceea exista o latura "politica" a curtii constitutionale. Trimiterea ta la constitutie este cu atat mai penibila, pentru ca nimeni nu contesta ce scrie acolo, ce a declarat Zegrean nu contravine constitutiei, era vorba mai mult de o figura de stil. Poate deciziile ei sunt politice, asta putem discuta, dar declaratia presedintelui curtii e OK.

De aceea, ulivia, aprecierea mea ca ceea ce comentezi este "bataie de campi" se justifica din PLIN, si se refera la faptul ca parerile tale pot fi valabile in alt context, dar nu se incadreaza la subiect. In plus, contin lamentari si aprecieri fierbinti, nerealiste.
Si in incheiere, ca sa te linistesti: nu sunt PD-L – ist sau basist in nici un caz, numai iubitor de logica si normal.

CORECT,InRomania cea de a patra putere in stat nu mai exista ,ea fiind supusa politicului.

waiko a scris:
"In contextul de care vorbim nu are nicio importanta cum sunt numiti judecatorii in Europa si ma vad nevoit sa repet: in Romania asa sunt ei numiti, cum sunt ei numiti. "

Dincele scrise de d-ta reese ca-n Romania Justitia este la dispozitia politicului,mai bine spus acum in prezent la dispozitia lui Basescu Traian si al -PDL-ului care sunt acuzati ,dovediti sio cercetati international de fapte extrem de grave ce pun Romania in pericolul distrugerii sigurantei nationale.
Are foarte mare importanta influienta politicului in justitie,atat de mare incat asa dupa cum vezi Bruxeles-ul a si taxat-o deja.

 

Legea gravitatiei nu cred ca va fi judecata...

.. pentru ca nu implica nimic in politica dar astept cu nerabdare ca pe fondul pasiunilor politice din ce in ce mai dezlantuite insasi Constitutia sa fie declarata de catre CCR neconstitutionala...

 

obscur

Omul este un obscur jurist-consult de c.a.p.(cooperativa agricola de productie) , fara scoala, opera si practica juridica care sa-l recomande pentru o asemenea inalta demnitate. Cu alte cuvinte este un activist pedelist,dupa chipul si asemanarea lui basescu.Cu el in frunte , C.C. a devenit ,intr-adevar, o insitutie PEDELISTO-juridica.

 

Aparent

Predescu are state vechi in FSN si ulterior PSD.
"A fost secretar al Biroului Permanent al Senatului (pană in septembrie 1999) si presedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor si petitii (octombrie 1999 - noiembrie 2000)."
In Parlamentul Romaniei a abuzat de pozitia dumnealui calomniind o persoana care sesiza nereguli la fostul OLTCIT.
"... ca legea sa fie conforma cu Constitutia si sa nu incalce drepturile omului".
Acelasi domn Predescu nu a incalcat dreptul la propria imagine a acelei persoane, calificand-o drept legionarta si schizofrenica?

Ei centrează ei dau gooooooooooooooooooool!

Rusine să vă fie ,obrazul vă este ca talpa lui "Pingelică" !

 

Sau

Politico-juridica...

 

Felicitări Zealot :hahahahaha !

inteligentă intorsătură de condei : "Sau

Politico-juridica... "

Ce prostie!

Daca Tariceanu, pe ultima suta de metri de mandat dubleaza sau tripleaza pensiile din motive pur electorale si fara nicio sustinere financiara, CCR declara scaderea lor ulterioara ca fiind neconstitutionala pt ca "ataca drepturile omului"

Cred ca asemenea tampenii nu pot debita decat fosilele de la CCR-ul actual, indiferent ca sunt pusi acolo de Iliescu, Nastase sau Basescu!

 

Da, asa ar fi corect

Daca CCR aproba cresterea salariilor si pensiilor intr-o situatie in care, sa spunem, tara o duce bine, la fel de logic ar fi sa aprobe si scaderea lor in momentele de criza sau calamitati.

Ar fi absurd sa acceptam doar cresterile si sa apelam apoi la drepturile omului daca situatia cere o reducere a pensiilor si salariilor.
In asemenea cazuri, CCR da dovada ca nu traieste cu picioarele pe pamant.
Doamne fereste de intrarea Romaniei in incapacitatea de plata. Sa-i vad atunci pe cei de la CCR cum vor mai sustine ca reducerea salariilor si a pensiilor sunt neconstitutionale!
Ca sa oferi ceva trebuie in primul rand sa ai de unde.
Si indiferent de ce gandesc cei de la CCR, cand nu ai de unde, nu ai si gata.

parerea mea

Nu este adevarat ca Tariceanu, pe ultima suta de metri de mandat a dublat sau triplat pensiile... Sau ca ar fi facut altceva similar, din motive pur electorale, fara nicio sustinere financiara. Mai intai, ca nu a facut asa ceva. Apoi, ca pentru a acorda pomeni electorale, trebuie sa aiba sens, sa fie posibil sa castigi
alegerile. Ori, liberalii stiau si stiu care le cota, asa ca orice au facut, nu cred ca s-au bazat pe castigarea alegerilor. Oricum - ce au facut, ce nu au facut, la sfarsitul mandatului lor, Tariceanu si echipa lui au lasat tara pe plus. Nu trebuie sa fii liberal ca sa recunosti asta.

Ceea ce a facut curtea constitutionala mi s-a parut corect, mai ales in raport cu jurisprudenta europeana. Parerea mea este ca invocata politizare a hotararii sale in ceea ce priveste respingerea "legilor austeritatii" poate proveni doar din votul celor care au declarat legea constitutionala, pentru ca au sustinut un curent politic la un moment dat, fara argumentatie economica sau juridica.
Nu sunt nici liberal, nici fan al curtii constitutionale.
De asemenea, nu cred si nu vad cum taierea pensiilor si salariilor pot vreodata, undeva, cumva, sa impiedice intrarea unei tari in incapacitate de plata, aceasta fiind o situatie (parerea mea) care are legatura cu functionarea sau nu a economiei, deci cu existenta unor mecanisme, competente, etc...
E ca si cum ar fi vorba de o masina care, din diferite morive tehnice, consuma foarte multa benzina. Iar soferul, in loc sa repare masina, ca sa ii scada consumul, o alimenteaza mai putin. Doar atat.

Cat ar parea de absurd

La ora actuala ar trebui ca membrilor CCR sa li se asigure un venit lunar fix de 10 mii de euro, indiferent ca guvernele taie sau cresc salariile si pensiile.

Doar asa am putea spune ca CCR nu e tentata sa dea decizii subiective.
Atata vreme cat cei de la CCR sunt pusi in situatia de a-si decide singuri salariile, pensiile si bonusurile, niciodata nu vom putea vorbi de obiectivitate din partea lor.

 

La ce bun

..sa mai schimbam presedinti, premieri si guverne si sa cheltuim sute de milioane pt alegeri de tot felul daca CCR ia decizii in functie de legile care-i avantajeaza pe ei, legi emise acum 10 sau 15 ani de guvernele de la acea data?
Ar insemna ca absolut orice modificare, orice incercare de reformare a statului s-ar bloca la CCR pt ca daca acele reforme prevad niste legi care i-ar atinge la buzunar pe cei din CCR oricand pot fi declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala!

Inca o bila neagra pentru " Stimata redactie"

"...magistratii CCR sunt peste tot in Europa numiti pe criterii politice" CCR inseamna Curtea Constitutionala a ROMANIEI, si nu cred ca mai exista in alta parte a Europei. Sau de data asta a gresit Presedintele CCR, si voi doar ati copiat ca...

 

atit cit sint numiti politic,..

nu pot avea incredere de 'solutia" lor,...toti inclina asa cum le comanda partidul care l-a "impins "in fata.,asa a fost in toate perindarile de partide aflate la putere de dupa 90 incoace. Acum e TRUPA PD-L cu UDMR ,dar la ultima "repriza" UDMR a mers pe mina celorlalti,..ceea ce l-a infuriat pe Basescu,dar ,sigur v-a scoate "pirleala" la urmatorul 'episod".

 

Al doilea Boc

CCR prin forta lucrurilor a devenit un factor conducator al Romaniei. Controlul absolut al acesteia de catre Basescu este deja un fapt. Guvernul, adica Executivul prin Boc 1 este controlat de Basescu. Parlamentul, indifenet ce compozitie va avea este controlat de basescu prin Boc 2 acest presedinte de paie al CCR. Nimic din ce se va intampla in Romania nu va mai fi la intamplare. Va purta amprenta luyi Basescu. Astfel se deschide o etapa ce mai tarziu va purta emblema de Epoca Basescu. Sa traiti! ca bine nu va fi!

 

Altfel spus:

Curtea nu e chiar OGRADĂ!
E ceva care aduce cu un azil,unde tot LEUL e
REGE!
Regele face politică si ...justitia tine cont de politică!

 

Aici e vorba de separarea puterilor in Stat , la "sange " , nicidecum de vreun lingau dupa salariu sau alte suveniruri .

AVEM STEAGURI LA JUSTITIE , AVEM CRUCI IN BISERICI ...DAR NU LE AVEM PE AMANDOUA LA UN LOC .

 

Sa se afiseze steagurile partidelor politice in salile de Tribunal !

.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor