Sesizarile privind Legea darii in plata, din nou pe masa CCR

Marti, 25 Octombrie 2016, ora 09:47
1959 citiri
Sesizarile privind Legea darii in plata, din nou pe masa CCR
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea Constitutionala discuta, marti, pentru a doua oara, exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de banci cu privire la Legea darii in plata.

CCR a discutat pe 11 octombrie 33 de dosare in care bancile au ridicat exceptii de neconstitutionalitate cu privire la Legea darii in plata, din totalul de peste 500 de sesizari depuse de la intrarea in vigoare a actului normativ.

La sedinta de acum doua saptamani, judecatorii CCR au amanat dosarele, dupa ce ele au fost conexate in patru spete diferite, in functie de obiectul sesizarii si articolelor invocate ca fiind neconstitutionale.

In sedinta de marti discutiile vor fi reluate, fiind posibila chiar si o pronuntare.

Reprezentantii bancilor au cerut CCR declararea ca neconstitutionala a Legii darii in plata, pe motiv ca prevederile acesteia actioneaza retroactiv, suprima drepturi consacrate in Constitutie si impune vointa unilaterala a debitorilor, fara ca aceste situatii sa fi putut fi prevazute la momentul incheierii contractelor.

Inca o banca a contestat Legea darii in plata la CCR

Raiffeisen ameninta ca va da Romania in judecata din cauza Legii darii in plata

Legea darii in plata a intrat in vigoare pe 13 mai. Aceasta spune ca, in momentul in care titularul nu mai poate plati ratele, va trimite o notificare bancii prin care anunta ca vrea sa ii transmita dreptul de proprietate.

Din acel moment, omul nu va mai fi dator bancii, iar banca nu va mai avea dreptul sa recupereze intreaga valoare a imprumutului oferit, ci ar ramane doar cu casa. Nu se va putea duce catre alte proprietati ale debitorului sau catre alte venituri ale acestuia.

Persoanele care vor putea beneficia de aceasta lege trebuie sa fie persoane fizice, cu credite imobiliare sau ipotecare de maximum 250.000 de euro, inclusiv credite de nevoi personale cu ipoteca.

Conditia este ca finantarile sa fi fost contractate pentru achizitia, constructia, extinderea, modernizarea, amenajarea sau reabilitarea unui imobil cu destinatia de locuinta sau garantia sa includa cel putin un astfel de imobil.

De asemenea, legea se aplica si debitorilor care au fost deja executati silit de catre banci.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, declara recent ca aproape 3.400 de debitori au depus notificari catre 24 de banci dupa intrarea in vigoare a Legii darii in plata.

Valoarea totala a creditelor acestora este de 1,13 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 2% din valoarea totala a imprumuturilor ipotecare. In aproape doua treimi dintre cazuri, respectiv 64%, valoarea creditului ramas de rambursat este mai mare decat valoarea garantiei, avertiza guvernatorul BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#legea darii plata CCR, #legea darii plata neconstitutionala , #stiri CCR