Zegrean, fost deputat PD, primul magistrat numit de Basescu la CCR

Joi, 17 Iunie 2010, ora 15:47
4952 citiri
Zegrean, fost deputat PD, primul magistrat numit de Basescu la CCR
Foto: ccr.ro

Curtea Constitutionala a intrat in legalitate, si este functionala dupa ce plenul de noua judecatori si-a desemnat presedintele. Dupa vot, Augustin Zegrean a fost desemnat presedinte al CCR cu cinci voturi, din noua posibile. Impotriva a votat vechea garda, iar scorul de 5 la 4 dovedeste clar orientarea CCR.

Augustin Zegrean este judecator la CCR incepand din anul 2007, fiind numit de presedintele Traian Basescu, pentru un mandat de 9 ani, in locul lui Viorel Stanoiu, sotul Rodicai Stanoiu. Are 56 de ani si s-a nascut in apropiere de Cluj. Este casatorit si are un fiu. Este absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Bolyai, din Cluj. Activitatea profesionala si-a desfasurat-o, pana in momentul in care a fost numit la CCR, in judetul vecin Clujului, Bistrita Nasaud, unde a inceput prin a fi consilier juridic la Baza Judeteana de Aprovizionare Tehnico-Materiala, ulterior consilier juridic la Electrica.

A fost in Comisia pentru redactarea Constitutiei

Dupa 1989, Zegrean a intrat in Baroul Bistrita si s-a specializat pe in domeniul privatizari societatilor comerciale si insolventa. Intre anii 1990-1992 a fost senator, din partea FSN (Frontului Salvarii Nationale), vicepresedinte al Comisiei juridice a Senatului, si unul dintre membrii Comisiei de redactare a primei Constitutii post-decembriste.

Din 1992 se retrage din politica, dar revine, in 2004 in Partidul Democrat, condus de Traian Basescu (pe vremea cand acesta era primarul Bucurestiului), candideaza si castiga un fotoliu de deputat. Este deputat pana in 2007 cand devine arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrii a Romaniei.

Dupa ce Basescu ajunge la Cotroceni, Zegrean este primul magistrat pe care acesta in numeste la Curtea Constitutionala.

In activitatea sa de pana acum la CCR Zegrean s-a facut remarcat o singura data in argumentatia redactata impreuna cu Nicolae Cochinescu, in care dezaprobau o decizie anterioara a Curtii Constitutionale, despre care acestia au sustinut ca ingradeste atributiile presedintelui tarii.

Avere si interese

Zegrean are o avere importanta. Mai mult, conform declaratiei de interese

este actionar la RAAL SA Bistrita, de unde anul trecut a incasat dividende in valoare de 10.000 de lei.

Zegrean este unul din magistratii CCR fata de care ANI, inainte de a fi desfiintata demarase verificari prealabile, cu privire la corectitudinea celor mentionate in declaratia de avere.

Rolul presedintelui CCR

Conform legii legii 47 din 1992, de functionare a Curtii Constitutionale, presedintele CCR este ordonator de credite. Mai mult coordoneaza activitatea Curtii Constitutionale, convoaca si prezideaza sedintele si, foarte important stabileste termenele de judecata. Zegrean, conform dispozitiilor legale, este cel care va reprezenta Curtea Constitutionala in fata autoritatilor publice si a altor organizatii, romane sau straine.

Concluzionand se poate afirma ca in ceea ce priveste activitatea organizatorica si administrativa se va derula exlusiv dupa voia lui Zegrean. In activitatea sa de pana acum la CCR Zegrean s-a facut remarcat o singura data in argumentatia redactata impreuna cu Nicolae Cochinescu, in care dezaprobau o decizie anterioara a Curtii Constitutionale, despre care acestia au sustinut ca ingradeste atributiile presedintelui tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Augustin Zegrean presedinte CCR, #declaratie avere Augustin Zagrean, #declaratie interese Augustin Zagrean , #stiri CCR
Comentarii
Poza Berceanu_Umbrarescu_Basescu
Berceanu_Umbrarescu_Basescu
rank 1
ce ma bucur sa traiti bine
Poza Berceanu_Umbrarescu_Basescu
Berceanu_Umbrarescu_Basescu
rank 1
ce fata are asta..ha ha ah sasiu ca basexu...