Primul monument dedicat Centenarului a fost inaugurat. Aminteste de o lupta unica in istoria noastra

Sambata, 20 Ianuarie 2018, ora 14:18
3715 citiri
Primul monument dedicat Centenarului a fost inaugurat. Aminteste de o lupta unica in istoria noastra
Foto: Facebook/Ministerul Culturii

Primul monument dedicat Centenarului Marii Uniri a fost inaugurat, sambata, in orasul Galati.

"Monumentul Aparatorii Galatiului 7-9 ianuarie 1918" a fost construit in zona centrala a orasului. Acesta este realizat din mai multe module fabricate intr-un atelier din Bucuresti. Practic, este vorba despre reproducerea unui monument care a existat in Galati in perioada interbelica si care a fost distrus de comunisti. Iata cum arata.

Monumentul a fost comandat de Consiliul Judetului Galati si a costat peste 300.000 de lei.

"Consiliul Judetului a comandat acest monument. Este vorba despre Monumentul Aparatorii Galatiului 7-9 ianuarie 1918, care este asezat la Stirex. Conform planului, suprafata monumentului este de 20 mp, are inaltimea de 5,25 metri, cu tot cu vulturul situat in virf, iar soclul este luminat. Constructia a costat 307.500 lei, bani de la bugetul CJ Galati.

Este practic reconstruirea unui vechi monument, este o replica facuta de o echipa de specialisti. Vechiul monument a fost distrus in perioada comunista", au declarat reprezentantii Biroului de presa al CJ Galati.

Monumentul a fost inaugurat in anul in care se sarbatoreste implinirea a 100 de ani de la Marea Unire. De aceea, autoritatile locale au organizat o ceremonie cu mult fast. Circulatia auto pe cel mai mare bulevard al orasului a fost blocata pe parcursul diminetii, deoarece in jurul monumentului s-au desfasurat slujbe religioase, momente artistice si oficiale.

De asemenea, acolo a avut loc o demonstratie de reconstituire istorico-militara care a cuprins prezentarea echipamentului de epoca, a drapelului si a armamentului, manuiri de arma, ceremonia de depunere a juramantului militar conform regulamentelor din anul 1918 si o scurta simulare de batalie.

La final, in memoria tuturor militarilor romani din Primul Razboi Mondial, au fost trase trei salve de infanterie.

Batalia pentru Galati a avut loc la finalul Primului Razboi Mondial. Intre 7 si 9 ianuarie 1918 mai multe unitati ale armatei ruse au inconjurat si bombardat orasul Galati cu scopul de a-l cuceri si jefui. Asta desi rusii si romanii erau aliati, iar inamicii nemti se aflau la cativa kilometri distanta pe malul Siretului.

In aceasta confruntare au conlucrat marina, trupele terestre si aviatia Armatei Romane, reprezentand un caz unic pentru o batalie desfasurata pe teritoriul Romaniei in Primul Razboi Mondial.

500 de soldati, marinari si pompieri romani au invins armata rusa formata din circa 12.000 de soldati, membri ai unitatii de elita Divizia 9 Siberiana.

Citeste mai multe despre aceasta lupta unica in istoria noastra

In memoria acelor lupte, orasul erou Galati a fost decorat de regele Italiei, prin generalul Pietro Badoglio (1921) si de presedintele Frantei, prin generalul Henri Mathias Berthelot (1922), acordandu-i-se Crucea de Razboi a Italiei si Crucea de Razboi a Frantei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#monument centenar Galati , #statui
Comentarii
Poza Pensula
Pensula
rank 5
poate era cazul sa scrieti titlul cu aldine, ce parere aveti voi, de