Ziare.com

Romania franjurata

de Iulian Fota, conferentiar universitar
Duminica, 28 Ianuarie 2018, ora 17:55

   

Romania franjurata
Iulian Fota
Dupa atatia ani de regim dictatorial sau autoritar, romanii si-au pierdut, intr-o mare masura, spiritul critic. Din cauza comunismului care s-a infiltrat in ADN-ul nostru, cum bine spunea regretatul Neagu Djuvara, am ajuns un popor care uraste feedback-ul, care nu vrea sa mai stie daca ce face este bine sau rau, care vrea sa fie lasat "in plata lui".

Citeste toate textele scrise de Iulian Fota pentru Ziare.com

De aceea nu avem cercetare stiintifica prea bine dezvoltata, de aceea nu avem institute de studii si think-tank-uri, pentru ca nu vrem evaluari obiective ale performantelor noastre. Si mai ales nu vrem sa stie si altii cat suntem noi de incompetenti. O postura mioritica, periculoasa. Ca atare, trebuie combatuta.

In niciun alt domeniu aceasta ura pe feedback nu este mai vizibila decat in politica. De aceea se si face dupa ureche si nu stiintific, desi multi romani au aflat ca exista si o stiinta a politicii. Avem chiar si facultati care predau stiinte politice, acoperind inclusiv ramurile mai sofisticate ale acestui domeniu academic, precum relatiile internationale sau studiile de securitate. Din pacate, evolutia noastra spre progres s-a oprit aici.

Invatamantul pe acest domeniu foarte important nu a mai fost completat si cu o puternica cercetare, cea care genereaza cunoastere si ne poate spune daca suntem pe drumul cel bun, daca eforturile noastre sunt incununate de succes sau daca suntem in pragul unui faliment national.

Aceasta ura pe feedback ne impiedica sa profitam de marile aniversari istorice facand un bilant al eforturilor noastre nationale in perioade de referinta. Am pierdut asa, rand pe rand, 25 de ani de la caderea comunismului, 10 ani de la aderarea la UE sau 150 de ani de la magnifica revolutie de la 1848. Toate, ocazii in care am fi putut sa tragem o linie si sa ne uitam cu un ochi critic la performanta noastra ca popor, identificand lucrurile bune, dar mai ales pe cele rele, pentru a ne fi mai usor sa stim ce trebuie reparat in actiunea noastra politica. Pentru ca asta este rostul feedback-ului, sa-ti spuna ce nu merge, ce trebuie reparat, schimbat, imbunatatit. Chiar daca asta va insemna inevitabil schimbarea unor oameni din niste functii. Nu sacrifici un popor intreg pentru niste neispraviti.

Anul acesta, la 1 decembrie 2018 vom sarbatori o suta de ani de la realizarea Romaniei Mari, a Romaniei "dodoloata", cum o numea cu drag Lucian Blaga. Avem iarasi o imensa oportunitate sa tragem o linie si, ca popor, sa ne facem autoevaluarea, sa facem un bilant, sa vedem ce am facut bine in acest secol si mai ales ce am gresit. Sa nu uitam ca in acest interval avem un faliment national de analizat, anul 1940, un tragic moment, cand nu am fost capabili sa ne aparam tara, distrugand Romania Mare. Da, noi, principalii vinovati.

Sa-i blamam doar pe rusi este o simplificare periculoasa. Iar obligatia unui bilant ne revine in primul rand noua, celor care avem si educatie occidentala. Mai ales ca spiritul critic reprezinta, in continuare, principala resursa de putere a Occidentului. Deci, daca vrem sa fim puternci, trebuie sa fim critici.

In consecinta, daca tot sarbatorim Unirea cea Mare, haideti sa vedem cat de uniti sunt romanii in preajma momentului 1 decembrie 2018. Incep cu concluzia. Romanii, ca popor, nu sunt uniti, nu mai au empatie unii pentru altii, nu mai au rabdare, nu mai au intelegere, nu se mai ajuta unii pe altii. Asa dupa cum avertiza de mai mult timp Andrei Plesu, romanii sunt mai degraba o populatie decat un popor.

Ce ne separa?

Nu prea multe, doar istoria, ideologia, religia, saracia si geografia.

Ne separa istoria pentru ca ne raportam foarte diferit la ea. Evident ca ea este una singura, dar noi, in prostia noastra, o multiplicam. Eu am invatat la scoala, culmea, in comunism, ca suntem urmasii Romei, ca "de la Rim ne tragem" si ca atare, fiind latini suntem occidentali. Dupa 1990, mi-am recitit istoria nationala, cu un ochi critic, cu sinceritate, asa dupa cum ne indemna regretatul academician Florin Constantiniu. Si, culmea, am descoperit ca ce invatasem eu era corect. Mai mult, am inteles si mai bine toata actiunea nationala, politica, a inaintasilor nostri, maniera lor foarte inteligenta in care, plecand de la 1848 si de la conectarea intelectuala a romanilor la marile idei occidentale, au construit Romania Mare.

Nu vom putea sa celebram magnificul an 1918 fara sa rememoram si sa sarbatorim fiecare pas important de pe acest drum: 1848, 1859, 1877/78, 1881 (declararea Regatului), 1892 si memorandistii lui Ioan Ratiu sau 1907.

Si atunci unde este fractura? Paragraful de mai sus reprezinta convingerile mele, ideologia mea ca bun roman. Dar, pentru alti confrati de-ai mei a fi bun roman inseamna sa te consideri doar dac si nu daco-roman, desi teza dacismului este contrara celei afirmate de inaintasii nostri in secolele 18-19. A fi numai dac inseamna sa te raportezi la romani ca la niste invadatori, ceea ce inevitabil duce azi la anti-occidentalism. Iar cand actualul ministru al Culturii participa la forumuri dacopate, punand efigia statului roman pe astfel de elucubratii, cum sa nu fim rupti in doua? Aici nu exista cale de mijloc. Ori daco-romani, impreuna cu Occidentul, ori numai daci, impotriva lui.

Romanii sunt din ce in ce mai separati si de catre ideologie. Eu apartin de partida pro-occidentala, care vrea sa vada tot mai multa Europa in Romania, care vrea sa vada o Romanie post-moderna, care pretuieste cercetarea stiintifica si tehnologia, care este interesata de robotica si inteligenta artificiala, care este toleranta, deschisa la nou. Care, ca si alta data, are curajul avangardei.

Alti compatrioti de-ai mei vor cat mai putina Europa, vor sa ne pastram traditiile, chit ca nu vrea nimeni sa ni le ia, vor sa apere religia ortodoxa, care nu este amenintata decat de aroganta, de lipsa de moralitate si de iubirea de arginti a unora din prelatii ortodocsi, inclusiv mari prelati. Ne ameninta Occidentul ortodoxia cand tot ei, mai ales catolicii, ne-au pus la dispozitie bisericile lor pentru ca milioanele de romani din Italia si Spania sa-si poata tine acolo slujbele lor ortodoxe, pastrandu-si astfel credinta?

Eu inteleg bine ca mai multa Europa inseamna stat de drept si domnia legii, inseamna combaterea coruptiei, dar asta nu duce la simplificarea problemei si in epoca post-truth si fake-news, avand cateva televiziuni puternice de partea partidei anti-europene, aceasta falie, intre pro-occidentali si anti-occidentali se adanceste. Si nici aici nu vad cale de mijloc.

Religia vine si ea sa ne separe. Romanii nu sunt numai ortodocsi, ei sunt si greco-catolici sau catolici, protestanti din ce in ce mai multi, asa dupa cum avem si un numar in crestere de romani care ignora religia, care nu o considera importanta pentru viata lor. Ei cred ca pot fi utili societatii si fara sa fie credinciosi lui Dumnezeu, pot sa fie inteligenti, pot sa fie creativi, dar nu se inchina la nimeni.

Sunt buni romani doar romanii ortodocsi, cum imi argumenta mie acum cativa ani un important prelat al BOR? Documentele vremii si istoricii sustin ca la 1918 romanii aveau doua biserici nationale, ortodoxa si greco-catolica, cum sustine si Keith Hitchins. Astazi vorbim doar de una. De ce? Cine a stabilit asta? Si pun intrebarea asta ca ortodox. De ce ortodocsii nu pot spune un Tatal nostru impreuna cu greco-catolicii? De ce Sfantul Sinod al BOR nu poate reveni asupra unei decizii de acum zece ani care-i rupe pe romani in doua? Cum vom sarbatori noi Unirea cea mare fara greco-catolicii lui Iuliu Maniu si ai episcopului Hossu, cel care a citit "Rezolutiunea Adunarii Nationale"? Ca sa nu mai aduc in discutie nefasta rupere in doua a mitropoliei transilvanene a lui Andrei Saguna, doar pentru a da satisfactie poftelor de marire ale unor ierarhi.

Romania este rupta in doua si de catre social. Majoritatea suntem saraci sau chiar daca avem un nivel mediu de venit ne descurcam greu. Dupa multi ani de munca nu avem relaxarea meritata pentru ca nu stim ce aduce ziua de maine. Bogatiile tarii sunt confiscate de un grup restrans, transpartinic si folosite in special in folosul lor.

In Romania avem cel mult 50.000 de romani care o duc bine si foarte bine. Restul ne descurcam cum putem. Romania a fost a doua cea mai oligarhizata tara din Europa Centrala si de Est, dupa Rusia. Este un merit al statului ca azi oligarhii nu mai conteaza, ca nu mai pot conduce tara dupa bunul plac. Aici avem un progres important. Dar statul nu mai este suficient de puternic ca sa rezolve si urmatoarea sarcina, cea a baronilor locali. Si, ca atare, Romania, in loc sa fie moderna, este feudala.

Iar eticheta asta a saraciei mai ascunde niste divizari importante. Suntem saraci pentru ca cei competenti si cinstiti nu au putere iar cei care au putere nu sunt nici cinstiti, sau integri, dupa cum corect incearca presedintele Iohannis sa explice, nici competenti. Uitati-va cum s-a sarbatorit 24 ianuarie la Focsani. Uitati-va la cele doua meniuri, cel de lux pentru conducatori ("piept de rata pe pat de ananas confiat", multumesc Sabin Gherman) si cel pentru popor, traditionala iahnie de fasole cu carnati.

Si cand baronii feudali isi pun oamenii in functie, acele institutii incep sa fie detinute pe persoana fizica. Ce ar trebui sa fie al nostru, al tuturor este numai al lor. Cum, cu obida si neacademic spun oamenii simpli, "suntem la.... lor". Inclusiv la modul propriu, daca te uiti cum se inmultesc cazurile de hartuire sau agresiune sexuala ale celor cu functii.

Si in fine, romanii sunt separati si de geografie. Pentru prima data in istoria noastra avem diaspora. Cateva milioane de romani (nu stie nimeni exact cate) traiesc dincolo de granite, raspanditi pe tot globul. Avem comunitati importante de romani chiar si in Australia, in cealalta emisfera a globului.

Sarbatorim 1 decembrie 1918 numai noi astia din tara sau Marea Unire este o sarbatoare a romanilor din toata lumea? Daca cu geografia este greu de luptat, mai ales ca mai si costa, ne putem lupta cu unele dintre ideile pacatoase care rup romanii in bucati, mai ales cu prostia unora din vesnicii candidati la Presedintie, care sustineau ca romanii din strainatate nu ar trebui sa mai fie luati in calcul pentru alegerile nationale, organizate in tara.

Dupa NATO, romanii din strainatate sunt a doua mare garantie de securitate pentru Romania. Ei sunt singura noastra salvare, daca noi, cei de acasa, in neputinta noastra esuam. Ca si la 1848, ei mai reprezinta o sansa. Avem peste 40.000 de studenti romani la studii in Occident, avem zeci de mii de romani care s-au afirmat deja afara. Ei sunt principala legatura a tarii cu Vestul, un potential rezervor de cunoastere, de expertiza si chiar de investitii.

Sa nu-i gonim, cum, in nefericirea lor, ne indeamna niste iresponsabili romani de-ai nostri si cum, in prostia noastra, am facut la inceputul anilor '90. Aceasta politica nefasta a fostei Securitati, prelungita pana astazi, trebuie sa dispara! Daca nici Regele Mihai, nici Ion Ratiu, nici Neagu Djuvara nu au mancat salam cu soia, de ce plangem dupa ei astazi, dupa niste exilati? Pentru ca oricat ne-am minti, oricat s-ar stradui domnul Puric sa ne prosteasca, stim ca ei au avut si au dreptate. Ex Occidente Lux!

Cam asa arata, in viziunea mea, tara in preajma lui 1 decembrie 2018. Situatia este grea, dar nu disperata. Unele lucruri se pot repara pe termen scurt.

Sfintul Sinod poate schimba lucrurile in bine pana in decembrie, macar in a-i lasa pe romanii ortodocsi si greco-catolici sa spuna un Tatal nostru impreuna. Altfel ne strangem pe camp, poate chiar la Alba Iulia, ca acum o suta de ani si tot o facem. Putem pana in decembrie sa ne recuperam istoria, sa o recunoastem asa cum a fost ea. Uitati-va in Rezolutia Marii Adunari de la 1 decembrie 1918!

Avem timp sa ne invatam corect istoria, sa intelegem mecanismele formarii Romaniei moderne. In 2018, romanii trebuie sa inteleaga cum s-a ajuns la Romania Mare, cum asezarea noastra, corecta, pe "calea europeana" ne-a dus de la pasoptism la Unirea cea mare. Romanii au avut o "mare strategie" corecta si asta i-a salvat.

Romanii trebuie sa inteleaga ca fara aliatii occidentali nu am fi avut Unirea, nu am fi avut victoriile de la Marasesti, Marasti si Oituz. Avem timp si putem recupera adevarul istoric, la randul sau acesta unindu-ne.

Pana la 1 decembrie 2018 ne putem uni si ideologic, acceptand mesajul parintilor fondatori ai Romaniei Moderne, intelegand ca suntem toti romani pentru ca, in primul rand, vorbind aceeasi limba, suntem toti latini. Crestinismul, fiind el insusi rigid divizat, nu ne va uni niciodata pe toti, dar latinitatea poate face asta. De aceea in imnul national apare doar Traian pentru ca el ii unea pe transilvaneni cu regateni, dar si pe noi romanii, prin ginta Latina, cu restul Europei. Iar unirea asta ideologica este obligatorie pentru a da forta actiunii noastre de politca externa in aceasta atat de complicata noua realitate internationala. Tot Neagu Djuvara spunea ca "fara occidentalizare suntem in vant".

Cu socialul si cu geografia trebuie sa ne luptam pe termen mediu si lung, dar pana la 1 decembrie 2018 putem alege in mod inteligent solutiile, putem face primii pasi, urmand apoi ca, in timp, sa construim.

Pana in decembrie clasa politica ar putea sa-si ceara iertare pentru polarizarea sociala grava a tarii si sa vina cu solutii. Daca folosesc oameni competenti, pana atunci pot construi o cale de iesire din impas. Macar sa dam un semn de incurajare oamenilor, urmand exemplul regelui Ferdinand, care le-a dat pamant taranilor ca sa simta ca Unirea este si a lor. Altfel, ei ar fi ramas cu lupta grea si cu sacrificiile din razboi, iar boierii cu avantajele.

Nu in cele din urma trebuie sa actionam inteligent in chestiunea diasporei romanesti. Fiind pentru prima data intr-o astfel de situatie, trebuie mai intai sa reflectam, sa intelegem corect problema si sa o definim ca atare. Apoi sa ne organizam. Asa cum fac alte tari cu mare experienta in acest domeniu si de la care am putea invata, precum Israelul.

Banuim ca avem foarte multi romani inteligenti, foarte bine pregatiti, foarte competenti in strainatate, dar nu stim pe unde sunt. Statul trebuie sa aiba o evidenta exacta a lor, sa stie de unde-i cheama daca este nevoie de ei. Si este! Sa cream retele specializate de colaborare cu ei, sa-i tinem aproape. Cred din ce in ce mai tare ca ne trebuie un minister al disporei care sa-i aduca inclusiv pe copiii de a treia generatie in tara bunicilor si parintilor lor, pentru a sti unde le sunt radacinile. Iar MAE, macar pentru acest an trebuie sa gaseasca o cale de a-i conecta, fizic si virtual, pe toti romanii din strainatate la Centenar.

Acum o suta de ani eram imprastiati in trei principate. Acum suntem imprastiati pe mai multe continente, dar putem comunica mai usor ca atunci. Ramane doar sa stabilim in jurul a ce ne unim. Si nu va fi chiar atat de greu. Sangele apa nu se face! Hai sa dam mana cu mana!

Iulian Fota este fost consilier prezidential pe probleme de securitate.

Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11319 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
31 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

2018 trebuie sa vina cu Suveranitatea Romaniei! E cel mai bun cadou!

Sunt toate premizele, dupa reintoarcerea la o Justitie Normala! Cat mai e, o luna? Doua?

 

felicitari domnule Fota,ati surprins adevarul gol-golut!

exact aceeasi expresie am folosit-o eu acum cativa ani intr-o postare...ADN-ul bata-l vina!
ideologia comunista a folosit o arma secreta de inoculare si tampire sistematica a norodului>!
astazi urmasii pcr au prins o conjunctura foarte favorabila cand bopulatia este blazata ,ocupata fie cu subexistenta ,fie cu ...solutii de capatuire!
aceasta...franjurare poate dainui cateva cincinale!
ma cuprinde o mila iremediabila!

Jos palaria

sau "chapeau", cum a invatat sa spuna multimea snoaba de telectuali.
Domnule Fota, o analiza perfecta a societatii pe care insa doar putin o sa o accepte. Singura speranta ne ramane in tinerimea care mai are rabdarea (si speranta) sa se opuna decaderii totale. Ei sunt capabili sa ne mobilizeze si impreuna sa schimbam ceva.
#rezistam

 

Nea_Vasile Rank user: x3 28.01.2018, 18:42

jos prostia! pacat ca nu doare... nea Vasile... pacat ca nu doare... plange ca romanii nu sunt uniti dar azvarle cu zoaie in cei de alta parere si bate pana cu toporul, sa faca crapatura mai mare...

Romania are istorie,este bogata,are potential valoros dar...

...are (actualmente),hoti,puscariasi,puscariabili,mincinosi,analfabeti....CHIAR la conducerea tarii !
"Franjurata",spuneti ? Nuuu,au facut-o zdrente din foi de varza !
Si ma intreb,...."Cu a cui voie ?"
Privesc (citesc) pe Forum cate aberatii scot psd-istii si nu ma mir de directia gresita inspre care au deraiat-o pe biata natie !
Lor sa le fie bine,....de voi,nici la 5 km. in dos nu-i doare !
Daca romanii din diaspora ar inceta sa trimita miliardele ale anuale,voi cei ramasi acasa ati fi in mare problema!
Si sa nu va mai intrebati de originea "franjurarii" cata vreme,odorul lui Dragnea a scos peste granita sute de milioane de € iar Teldrum urla dupa insolventa !
Folositi drone sa filmati domeniile tuturor baronilor,....sa vedeti cate miliarde s-au "franjurat",cercetati diferenta dintre salariu si "mediul" in care traiesc astia de-au "franjurat" bugetul !
Pot sa scriu,....ore in sir,....dar nu cred ca trezesc vre-un interes !
Desigur,"haidamacii" cu simbrie vor depuncta,vor veni cu comentarii injurioase,.....dar sa nu uite...
Nu raspund derbedeilor !

 

Dumnezeul ce articol!Si mai ales referinte istorice FOARTE CORECTE!

Salve!

Nu-mi place in mod deosebit autorul,e cam duplicitar in opinia mea ( NU nominalizeaza politicienii...),dar in acest articol isi arata CLASA.Apreciez articolul pentru ca tot ce spune , repet tot ce spune este CORECT Istoric!Si onest!A se vedea afirmatiile lui despre 1940.Dumnezeule de cand eu si altii atragem atentia sa ne uitam OBIECTIV in Istoria Nationala si sa descoperim ce-am facut bine ori nu.Feedback Istoric.

Referitor la romanii experti de afara ,nu-i asa de greu de aflat cine sunt acestia.Ambasadele Romaniei stiu,Ministerul de Externe stie!!Cum?VIZA!Sunt tari in care se lucreaza pe baza de contract anual cu prelungire an de an si cu viza bianuala .Desigur sunt si tari in care nu se cere viza ,dar Intrarile -Iesire din tara sunt monitorizate la Aeroport!Deci se poate!
Numai ca cei care au contracte NU le pot LASA BALTA,nu-i profesionist .Cand se termina ele ,contractele,ei se intorc in tara sau nu.Iar daca se intorc Romania TREBUIE sa le ofere ceva!Altfel iar pleaca.De ce?Credeti domniile voastre ca atunci cand lucrezi intr-un mediu concurential,profesionist,onest, mai poti apoi suporta "mancatoria " total neprofesionista din unele companii romanesti?
Sau marlania mafiotilor comunisti??Fugi mancand norii cum se spune cand stii ca afara nu ai asemena piedici!
Despre asta-i vorba NU numai despre salariul mai mare. E vorba despre Mediul Socio-Economic si Educational extrem de Profesionist ,Meritocrat.Un exemplu extrem de simplu:cate companii romanesti ,chiar mari ca si Petrom,ofera sansa angajatului sa se perfectioneze prin training,pe e-learning system??Si cati romani stiu ca exista asa ceva?Si cate asemenea companii in tara au asa ceva? Si cate companii au PMP (Personal Management Program,program de dezvoltare anuala,iti alegi tintele,obiectivele,esti evaluat cu criterii :D, M, E,E+,S /acesta e cel mai inalt,vine de la Significantly Exceed).DAR AFARA?
Ei vedeti domniile voastre o chestie:romanul in general considera ca odata incheiat liceul universitatea ,etc,avand o slujba ,promoveaza in acea slujba si cam asta-i tot.Afara exista conceptul de STUDIU CONTINUU!In Educatia Nationala Romaneasca nici macar nu se stie ce e aceasta!!!Daca vreti un exemplu intrati pe site-ul Universitatii Stanford USA.Ori pe site-ul unei mari corporatii cu traditie in pregatirea continua a anagajatilor!Repet:In Romania in 2010 in Petrom NU EXISTA e-learning system!!! Si vorbim de Petrom ,Dumnezeule!Ce spune aceasta??

INAPOIERE !Atat!

Cu privire la Educatie,cati profesori in Romania stiu de SLE (Smart Learning Environment)ori LCA(Learner Centered Approach)??Va garantez ca Pop si Abramburica si actualul analfabet ministru in Ministerul Educatiei habar nu au de asa ceva.Niciodata nu au vorbit de asa ceva!De unde stiu?? De la cadre didactice care s-au dus la minister si care prin efortul propriu stiau despre acestea ,(nu stiau cum se opereaza) dar cand au discutat ministrii se uitau la ei ca la LUNA!!

Stima,
gg

 

Hai sa imi dau si eu cu parerea (my two cents worth)

In societatile dezvoltate oamenii sint apreciati in functie de aportul adus in societate sau acolo unde lucreaza, indiferent de nivelul de studii sau de pozitia oficiala in organizatie. De aceea nimeni nu simte nevoia sa-si impopotoneze cv-ul cu titluri goale.
Cititi daca aveti timp materialul de pe Hofstede Insights, unde se gasesc comparatii sociologice intre natiuni, si o sa vedeti diferentele dintre Romania si tarile dezvoltate.

Romanii ,un popor normal!Nici mai divizat,nici mai prost ca altii!

Priviti la alte popoare!
"Inteligentii" englezi au lasat babalacii sa voteze Brexit, ca a doua zi ,treziti ,sa se intrebe ce au votat!!!
Ungurii sunt manipulati ca niste zombi de o clasa politica ce vantura sovinismul ca..liant national!
Austriecii voteaza neofascisti!
"Cultii"francezi aprope ca-i precedasera(Le Pen)
Cehii un presedinte rus!
Polonezii se cearta de secole ca in celebra "sleahta"care i-a dus la impartirea tarii intre doua imperiii!
Americanii voteaza orb(cunosc cel mai bine fenomenul)un presedinte dezaxat!
Nu ma mai refer la popoare captive ca rusii,bielorusii etc
Motivul?
Ruptura dintre generatii!
In Romania fenomenul este tipic:
-de o parte mosi si babe cu creierele spalate de troacele voiculesciene,usor de manipulat cu frazeologie populista,dar care voteaza masiv!
Este marele grup social al "expiratilor"!
-de cealalta parte,masa inteligenta ,informata.consumatori de internet si din ce in ce mai organizati prin intermadiul acestuia,pregatiti profesional,care tin pe umeri tara prin munca lor,dar care nu au facut saltul spre inteligenta votului!
Nu sunt putini,din moment ce ,atunci cand s-au mobilizat la prezidentiale,au dat peste cap toate "sondajele"PSD pro-pontiste!
De altfel,Ponta,contra-candidatul-golan la sefia statului a declarat candid:"cand am vazut cat de multi au votat,mi-am dat seama ca am pierdut"!
Declaratie cinica prin care Ponta recunostea ca mafia PSD etc nu are sprijinul majoritatii natiunii,forta ei bazandu-se pe absenteism!
Romanii dovedesc un spirit civic superior altor natiuni,fapt recunoscut si de "prietenii"nostri seculari:ungurii!
Protestele lor au devenit modele si in alte tari(Egipt,Turcia,Ucraina si mai recent protestul "muteniei"chiar in tari "democrate")
-Nenorocirea este lipsa unei clase politice de calitatea pasoptistilor,dedicata tarii!
In lipsa ei si datorita "expiratilor",Romania este condusa de lichele unite trans-ideologic(vazi USL ori,in prezent PSD-ALDE)de o mafie de lichele unite prin scopul imbogatirii personale!
Romanii nu sunt "dezuniti"!
Cand intrebi un roman ce este,o sa-ti raspunda:Roman si nu ortodox ori greco-catolic ,asa cum fac sarbii si croatii!
Ca suntem daci sau romani(in realitate suntem daco-romani)
este irelevant!
Iorga ii raspundea unui prieten italian care se indoia de ca am fi latini:noi vrem sa fim romani!
Romanii ,indiferent de pozitie sociala sunt masiv ,pro-euro-atlantici si urasc imperilismul rus!
Apartenenta masiva la cultura vestica nu este specifica celor educati in Occident ci maselor de romani care adora jazz-ul ori Rock and Roll-ul etc etc
Cat mai putina Europa vor cateva vuvuzele stipendiate de Kremlin si Budapesta!
Este rusinos ca Eminescu a fost magnific sarbatorit de ambasadorii englez si al Frantei,mafia politica fiind ocupata cu stalcirea legilor in interesul propriu!Teo

 

In concluzie, toti sunt pr..sti, numai voi sunteti destepti!

In cateva randuri ii denigrezi (fara nicio jena !) pe englezi, pe austrieci, pe francezi, pe unguri si pe polonezi, pe americani.
Probabil ca detesti toata planeta, cu exceptia Romaniei, bineinteles.
Sute de milioane de oameni sunt desfiintati/jigniti cu o usurinta care miroase a adrian severin, a dragnea, a ponta, a basescu, a tot ceea ce e mai rau in tara asta si constituie subiectul articolului.
Nu numai ca miroase, ba chiar pute!

Te-o

Chiar si tu confirmi ceea ce spune autorul in articol, esti un pion, o oaie din turmā. Chiar crezi vrājeala cu votul? Ce iti oferā sistemul actual sā alegi in cabina de vot? Ceea ce vor cei de la butoane, aceeasi Mārie cu altā pālārie, o moriscā politicā alcātuitā din cadre de nādejde, oamenii sistemului. Nu suntem noi prosti, sunt ei prea puternici.

@tov Ispas

Evident sunteti un agent anti-roman.care vrea sa disemineze in Romania defetismul!
Lasand la o parte insultele pe care mi le adresati,catarindu-va valoarea,ma flateaza,vreau sa va spun ca traiesc de patru deccenii in tari "dezvoltate" si cunosc bine realitatile!
Nicaeri in lume nu exista partide ideale care sa fie votate de o majoritate zdrobitoare!
Cand se intampla asta avem dictaturi!
Exista o exceptie:Singapore,unde am fost de mai multe ori si am inteles ca poate exista si o masa sociala cu mentalitate colectiva superioara care voteaza de zeci de ani o famile dictatoare chinezeasca(LEE)care le aduce buna stare si sanitate sociala!
Este un caz unic in istorie si se refera la o populatie mica!
In rest,peste tot in lume ,unde functioneaza democratia,voturile sunt foarte stranse ,majoritatea fiind foarte aproape de 50%!
Optiunea este intre foarte rau(in cazul Romaniei mafia PSD-ALDE)si doar rau(altceva decat PSD-ALDE)
In Romania majoritatea virtuala este de partea tinerilor,educatilor si celor cu mentalitati superioare!
S-a dovedit la "prezidentiale"cand mobilizati la vot ,au maturat mosii si babele care votau un derbedeu presedinte roman:Ponta!
Saltul mare ,pe care aceasta forta constructiva trebuie sa-l faca ,este sa inteleaga importanta votului la parlamentare si locale!
Mai important decat la prezidentiale conform actualei constituii aberante ,dar in functiune,a Romaniei!
Puteti intelege?
Ma indoiesc!Teo

Mai prost ca altii nu este

Popoarele sunt proaste, toate, asa e "meseria" lor, sa fie proaste. Credeti oare ca prostimea americana este mai desteapta decat prostimea romana? Dar prostimea din Nigeria?

Popoarele sint proaste

Cind prostia se suie in virf si face regulile. In natiunile dezvoltate prostia si prostii isi au locul lor, nu ride nimeni de ei, dar in acelasi timp au influente infime asupra deciziilor comunale, de business, sau nationale.

Un articol impresionant de luciditate si de privire de anasamblu.

Am aceleasi opinii despre sansa Romaniei de a avea o Diaspora de calitate, care ar putea reprezenta fermentul unei societati contemporane occidentale, a unui stat de drept si a unei tari prospere.

Sper ca Romania sa nu rateze ocazia de a se trezi, de a se reunifica si de a se transporma din populatie in popor!

 

Chapeau,d-le Ilian Fota pentru aceasta fabuloasa analiza a dvs!

Este cea mai lucida analiza a poporului roman,de astazi.Este curata,cinstita,apolitica,nepartinitoare si mai ales vizionara.
De la dta pot sa i-a lectii toti acesti istorici de mucava si anal-istii alde Liiceanu,Patapievici sau excrocul de Lucian Boia.
Sincerele mele complimente.Keep up your good work!
Un roman din Olanda,plecat de 40 de ani in Romania.

 

Cu foondul in doua luntri !

...Sistemul comunist intrat in ADN... zicea domnul Djuvara ! Inteleg ! Pot sa inteleg ! Vreau doar sa stiu , daca pana acum eram impartiti in trei principate si acum suntem fugiti/imprastiati in toata lumea , faptul ca omul pleaca si se stabileste unde vede cu ochii, este dovada de patriotism sau de habarnism ? Il doare pe roman faptul ca tara o duce greu si ni se piede neamul sau il doare sa o duca el bine ??? Ce alegem oare , sa plecam din tara sau un sistem dictatorial militar care sa'i stopeze pe cei care nu respecta majoritatea , adica tara ? Ori ne revenim ori disparem ca natie ! Statistica spune ca in 2050 vom mai fi 13 mil de romani ! E bine asa ? Suntem responsabili sau ne trebuie un bici de fier asa cum a fost Ceausescu? Binenteles ca majoritatea spune -huoooooo- dar , asa cum spunea O Goga : nu murim de tancurile dusmanului ci de grava boala de meningita morala care ne bantuie ! Si asta la inceputul sec 20... ! Nu ma deranjeaza diferenta dintre piept de rata pe pat de ananas confiat pentru politicieni si ...sic , iahnie de fasole pentru restul lumii ci, marlania politicianului care nu mai pridideste sa isi faca averi necuvenite si renumita pace dupa ce sta inchis o frantura de timp , de ochii lumii.....!Asta ma deranjeaza ! Zici : '' Am pierdut asa, rand pe rand, 25 de ani de la caderea comunismului, 10 ani de la aderarea la UE sau 150 de ani de la magnifica revolutie de la 1848. Toate, ocazii in care am fi putut sa tragem o linie si sa ne uitam cu un ochi critic la performanta noastra ca popor, identificand lucrurile bune, dar mai ales pe cele rele, pentru a ne fi mai usor sa stim ce trebuie reparat .'' M'atale nu vezi ca ce facuram in 25 de ani foarte greu astia stricara cu buna stiinta???? Se mai poate repara ceva ? O alta generatie de sacrificiu ? No way !'' Este bine ca putem urla impotriva presedintelui si aiurea iar poporul mananca fasole, isi face nevoile in foondul curtii,nu are bani de utilitati ......! Noi nu avem bani de rest room dar avem BMW la scara si sistem politic care ne permite iesiri sistematice din matca....! Ura si la mai mare ...!

 

...Sistemul comunist intrat in ADN...

Observasem si eu aceasta asertiune de la inceputul articolului.

Din pacate, nu pot fi de acord cu ea. Asa ceva nu exista.
Este doar o afirmatie superficiala, chiar daca vine de la respectabilul domn Djuvara. (apropo de spirit critic!)
In realitate, este vorba despre modificari de natura psiho-sociala care nu au legatura cu ADN-ul, si care pot fi identificate si "corectate" prin intermediul institutiilor cu putere in aceasta zona: sistem educational, mass-media, biserica s.a.

In esenta, sta in natura fiintei umane sa aiba o reactie de disconfort atunci cand este criticata. Ni se deterioreaza self-esteem-ul! Problema este, cum anume reactionam. Iar reactia este directionata de SISTEMUL DE VALORI, care este "educat", si nu "inascut".
Ce se poate afirma, insa, este ca sistemul socialist a permis exercitarea puterii de tip ierarhic a "sefilor" sub forma punitiva, imediat sau "mai tarziu...".
Din acest motiv, indivizii si-au dezvoltat un sistem de auto-protectie bazat pe ipocrizie (evitarea criticii sau chiar lingusirea celor din jur)
Acest sistem de auto-protectie nu este insa parte din ADN.

Poate ca nu ar fi lipsita de interes considerarea pildei din Vechiul Testament: israelitilor li s-a permis sa ajunga in Tara Fagaduintei abia dupa 40 ani de la Exod. Ce inseamna "40 ani"? Este echivalentul trecerii a doua generatii pana cand "mentalitatea de ROB" se disipa si ii ia locul mentalitatea de EGAL CU SEMENII.
Iar aceasta evolutie poate fi accelerata sau incetinita atat de institutiile pe care le-am mentionat, cat si de FIECARE DINTRE NOI.

"...Sistemul comunist intrat in ADN...

Din pacate, nu pot fi de acord cu ea .... Asa ceva nu exista."

Bine punctat ! Nu numai fizic, biologic nu exista, nici metaforic nu se poate admite. Este evident ca romanii accepta capitalismul ..... asa cum este el ...cand il descriem succint, invocand .... matematca-acel sistem economico-social in care 1% din populatie detine 90% din bogatii, discrepante uriase intre cei bogati si cei saraci. Ce vreti mai mult de la ei ? Deci au renuntat la ECHITATEa socialista.
IN ce priveste etica "socialista", ce putem spune ? Construirea capitalismului a inceput in Romania de la capat, respectiv de la stadiul de capitalism primitiv, acumularile s-au implementat si continua intr-un mediu in care a lipsit practica democratiei si functionarea unui sistem de guvernare perfectionat. ...... recte, anul 1990 de dupa marea ...... lovilutie a inceput fara existenta unor partide democratice experimentate. De aceea "proprietatea socialista, bunurile intregului popor" au fost trecute la privat in conditiile unor reglementari foarte precare . Partidele au satisfaccut interesele "cercurilor de interese si nu interesele populatiei acestei tari care isi avea dreptul la impartire egala a bunurilor "comunitare", acele active la care fiecare cetatean al RSR isi avea parte e g a l a - cladiri, masini, unelte, agregate complexe, etc. .... Lipsa unor partide democratice experimentate trebuie inteleasa ca lipsa unor programe viabile/eficiente de trecere a proprietatii in mainile privatilor, programe care sa salvgardeze economia nationala, interesele nationale, rezervele nationale de materii prime si energie, de mentinere a suveranitatii nationale
Lucrurile se pun la punct pe masura masura maturizarii politice a fiecarui cetatean - capacitatea si masura de participare in lucrarea nationala/contributia de calitate la la reprezenare, de maturizarea partideleor politice nationale - mecanismele primare si cele mai valoroase -
adevarate tezaure ale propasirii natiunii. Maturizare insemna inlaturea completa a tendintelor ca aceste partide sa serveasca grupurile/clanurile/gastile/cumetriile, promoarea in functii si slujbe pe baza de competanta, vocatie si nu prin nepotism.

Foarte generoase ideile domnului Fota, atat de generoase incat ai

nostrii politicieni in meschinaria lor nici nu le pot auzi, darmite sa le mai si accepte!

 

Adevarul

Eu ca roman ma vad nevoit sa recunosc ca suntem o natie de excroci, puturosi, cersetori, milogi, flamanzi , saraci , penali , hoti , cred ca sunt destui pe forum care ar putea s-a ma completeze dar o jena ii tine. Vreau sa recunoastem la unison ca astia suntem 80% din romani.E greu sa mai faci ceva cu aia 20% cinstiti dar si aia 20% nu sunt 100% curati.Asa ca trebuie sa recunoastem ca suntem rasul europei. Sa inteleaga bine cei de la ziare.ro ca nu eu spun asta ci statisticile europene. De ce vor sa-mi inchida gura cand europenii spun asta de rromanika ? Sau va simtiti cu musca pe caciula cand cineva de afara va spune adevarul ? Sunteti exact ca psd-ul vreti s-a mintiti lumea in fata. De fapt nici Pnl-ul nu e departe de Psd.Deci e adevarat ca in tara au ramas numai prostimea .In raport cu hotii plecati in Europa in Rromanika au ramas mult mai multi.Sa ma contrazica cineva ca nu e asa si nu mai scriu nimic aici .

 

Ce ii face pe romani sa fie dezbinați?

Comunismul, care propovăduia egalitate și dragoste intre oameni, dar care a creat cea mai mare dezbinare și a dus la apariția omului comunist. Sunt cea ce d-nu-l Fota numea diaspora. Aici ne simțim toți romani, vorbim romanește acasă și copii noștri cunosc limba romană, avem un cerc de prieteni care 99% sunt romani. Dar nu formam o comunitate. Nu știu de ce dar spre deosebire de alte naționalități, nu ne ajutam suficient intre noi. Romanii sunt lupi solitari, rareori vezi ca romanii dintr-o companie sa caute romani pt compania lor. De ce oare?

 

Pentru cā sunt invidiosi

Romanii nu sunt si nu au fost comunisti. Nu au caracter pentru asa ceva. Sunt prea individualisti si prea increzuti in nestiinta lor.

Nu este nimic mai adevarat decat asertiunea,

"Romanii nu sunt si nu au fost comunisti."

Cat priveste a doua parte a enuntului, ca sa fie deplina, formularea 'Sunt prea individualisti si prea increzuti....', as completa-o asa, '... la romani se manifesta un melanj bizar de neincredere si de lipsa de incredere in ei insisi'.
Lipsa de incredere este cauzata de sistemul de educatie publica defectuos (precar), individualismul este plamadit prin educatia din familie (lipsuri cu "cei 7 ani de acasa").
Individualismul este cauza (un comentator a subliniat mai sus) inexistentei comunitatilor in diaspora: comunitatile grecesti sunt cel mai bun exemplu. Chiar si popoare pe care le consideram mai putin evoluate - de pilda eritreenii, ori etiopienii - reusesc sa-si construiasca comunitati.

Romanii, nu reusesc. Din cauza i n d i v i d u a l i s m u l u i, bata-l, sa-l bata vina !

latini si crestini...

ce mandrie sa ne identificam cu homosexualii italieni...vai ce mandrie sa apreciem ca au sclavizat si exterminat dacii ocupati...
ce mandrie sa apreciem itoria de crime continuate ale occidentului european...din antichitate pana in prezenta ora...
domnule profesor ma asteptam sa fiti mai haladit...
lumea nu mai pune botul la minciuni oricat ati incerca sa le repictati....sangele atrocitatilor occidentului nu se sterge cu buretele...si nu trebuie uitat sau iertate...crimele nu prescriu indiferent de timp....

 

???

Nu am gasit "haladit" in DEX, insa pe http://www.123urban.ro/def/haladit
Haladit = fraier, pacalit.

Ce ati vrut sa spuneti cu "domnule profesor ma asteptam sa fiti mai haladit..."?

Nu stie ce inseamna si evident ca l-a folosit...

gresit.
Oricum cuvantul nu se mai foloseste de cateva decenii.

Autorul are dreptate ! Dar cum putem lupta impotriva politicienilor

care au incredere, de exemplu, in apelul a 35 de rectori de la universitati mediocre, care sprijina propunerea ministrului educatiei, in speranta ca vor obtine pentru universitatile lor mediocre aceleasi drepturi si aceiasi bani ca universitatile mari: Univ. Bucuresti, Univ. Iasi, Univ. Cluj, Univ. Timisoara si inca vreo 2-3. Asta cu argumentul democratiei prost intelese: avem drepturi egale dar numai in fata legii, nu in competente, iar tara trebuie condusa de competenti si nu de mediocri sau incompetenti !

 

Alt destept basescian...:(

Stimabile, inainte sa spui ca "De aceea nu avem cercetare stiintifica prea bine dezvoltata, de aceea nu avem institute de studii si think-tank-uri, pentru ca nu vrem evaluari obiective ale performantelor noastre." ...ar fi bine sa stii ce fel de cercetatori inca mai avem...:))
O serie de cercetatori romani, impreuna cu alti cercetatori europeni, le-au spus DEJA europenilor din celebra Agentie Europeana a Medicamentulu,mult inainte ca acest studiu sa fie facut/publicat, ca nu e OK ca din "xx cancer drugs for YY indications" aprobate de ei=europenii, doar o mica parte pare sa fie mai OK decat placebo (adica apa de ploaie!) !!! :))
Si ca nu e OK sa foloseasca asa-zisele Surrogate Endpoints, in special in studiul pe cancere!!! :))
Studiul de mai jos a aratat ca - desi e facut fara romanii care au spus asta inaintea acestui studiu, deoarece nu le-ati dat conditii sa participe!!! : "Out of 44 indications for which there was no evidence of a survival gain at the time of market authorisation, in the subsequent postmarketing period there was evidence for extension of life in three (7%) and reported benefit on quality of life in five (11%)!!!.
http://www.bmj.com/content/359/bmj.j4530
Si cercetatorii astia romani...din ROMANIA...au facut asta cu bani aproape de 0% de la guvernele Romaniei existente pana azi!!!
Deci cum indraznesti tu - POLITRUCULE!!! - sa spui ca nu avem cercetare ...desigur NU AVEM CUM ar trebui sa fie, pt. ca nu ii lasati voi sa creasca si ii goniti platindu-i ca pe cersetori!!!...
Nu imi ramane decat sa ma bucur ca tot mai multi romani DESTEPTI parasesc amarata asta de tara, pe care au condus-o sau o conduc oameni ca autorul acestui articol!!!

 

PS.

Am mai scris un comentariu mai la obiect, dar nu a fost publicat...
Ca sa fie clar, nu suport PSD, dar nici "haiduci" ca Basescu sau acest personaj malefic!!!
Cum isi permite acest politruc sa afirme asta?...stie el cumva cum au rezistat putinii cercetori romani de elita in tara cand el si ai lui din PDL le taiau 25% din salarii, in timp ce tot ei/politrucii risipeau miliarde de USD din banii tarii???
"De aceea nu avem cercetare stiintifica prea bine dezvoltata, de aceea nu avem institute de studii si think-tank-uri, pentru ca nu vrem evaluari obiective ale performantelor noastre."

In postarea mea anterioara am dat si exemple de rezultate ale cercetarii romanesti, chiar si cand astia incercau sa ii lase pe romani fara niciun ban...

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor