Cezar Preda anunta decimarea serviciilor secrete

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 15:45
2531 citiri
Cezar Preda anunta decimarea serviciilor secrete
foto: Gardianul

PD-L loveste legile sigurantei propuse de liberali si anunta, prin Cezar Preda, o eventuala reducere a numarului serviciilor de informatii romanesti.

Comisia speciala pentru legile securitatii doreste reformarea serviciilor de informatii, atacand astfel actele normative gandite de liberali.

"Este necesara reducerea numarului acestora, iar ministerele de linie sa detina numai structuri de protectie interna a cadrelor", a declarat Cezar Preda, seful Comisiei de control asupra activitatii SRI, pentru Gardianul.

Demersul democrat-liberalilor este sustinut si de o analiza premergatoare a discutiilor din comisie, care arata ca pot exista "modificari si completari ale unor acte normative aflate in prezent in vigoare si care vin in contradictie cu noile reglementari ce vizeaza securitatea nationala din domeniul apararii nationale, ordinii publice, sigurantei nationale, relatiilor externe".

DGIPI, amenintat de reforma

Primul pe lista neagra este DGIPI, serviciul din cadrul MAI fiind implicat in ultima vreme in numeroase scandaluri. Pe langa sporul de imagine obtinut prin desfiintarea unui serviciu "patat", ar exista si un castig ascuns pentru PD-L: dosarele DGIPI ar trece in acest caz la DNA, asa cum isi doreste in acest moment Traian Basescu.

Alte servicii vizate de reforma ar putea fi Directia Generala de Informatii a Apararii din cadrul MApN, STS si SPP. Cezar Preda pune planul de reformare si reducere pe seama unor critici venite de la Bruxelles, unde ar exista nemultumiri in privinta numarului record de servicii de informatii existente in Romania.

In plan intern insa, impulsurile reformatoare s-au nascut din lupta cu PNL, ale carui acte normative puse in dezbatre "nu sunt in concordanta cu Strategia de Securitate Nationala, Strategia de Securitate NATO si Strategia de Securitate Europeana", dupa cum afirma Preda pentru Gardianul.

Gand la gand cu SRI si SIE

Planurile PD-L se potrivesc de minune si cu dorintele SRI si SIE, ambele servicii nefiind de acord ca o eventuala comisie parlamentara de control a tuturor serviciilor secrete, propusa de liberali, care sa aiba acces integral la datele informativ-operative.

Mai mult, SRI si SIE vor ca finantarea lor sa vina si din alte surse decat cele de la buget, varianta neagreata de legile liberale, readuse in dezbatere de PNL la sfarsitul lunii aprilie.

Contestatul pachet de legi, propus de liberali, cuprinde: Legea securitatii nationale, Legea de organizare si functionare a SIE, Legea de organizare si functionare a SRI, Legea privind activitatea de informatii contrainformatii si protectie, Legea privind statutul profesional si de cariera al ofiterilor de informatii si Legea privind Autoritatea Nationala pentru Interceptarea Comunicatiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cezar Preda SRI, #reformare servicii secrete, #PDL DGIPI , #PDL