Cezar Preda, despre tinta PDL, cadoul lui Crin si visul lui Geoana - Interviu

Duminica, 12 Februarie 2012, ora 17:24
6057 citiri
Cezar Preda, despre tinta PDL, cadoul lui Crin si visul lui Geoana - Interviu
Foto: Gazeta buzoiana

Mihai Razvan Ungureanu este impecabil ca prim-ministru, PDL va creste pana la 30% la alegerile locale, iar coalitia de guvernare functioneaza fara fisura, dovada fiind investirea noului Guvern, afirma deputatul PDL Cezar Preda intr-un interviu acordat Ziare.com.

Preda este convins ca, desi Mihai Razvan Ungureanu nu este membru al partidelor din arcul guvernamental, el se va bucura de sustinere 100% din partea lor.

Spre deosebire de multi alti lideri politici si analisti, Cezar Preda crede ca discursul tinut joi de Victor Ponta in plenul Parlamentului a fost unul "fad", "fara sare si piper", o "lalaiala" de peste 40 de minute, de care PDL a incercat sa profite pentru a-i "intarita" pe cei doi capi ai USL si pentru a marca diferenta dintre Ponta si partenerul sau, Antonescu, "mult mai isterizat".

Deputatul buzoian nu anticipeaza transferuri spectaculoase intre taberele din Parlament, cel mult 2-3 senatori vor fi dislocati de la USL pentru a-i asigura Puterii o pozitie mai confortabila la Senat.

Ca de obicei, Cezar Preda isi ironizeaza adversarii politici. El sustine ca boicotul parlamentar este un cadou oferit colegilor din USL de Crin Antonescu, ca sa impartaseasca si ei programul sau zilnic, atat de lejer, iar noua formatiune politica anuntata de Mircea Geoana este un vis. "Poti sa visezi si cand esti mic si cand esti mare", spune Cezar Preda.

- Ce parere aveti despre schimbarea de guvern, care sunt plusurile si minusurile noului Executiv?

Deocamdata as remarca plusurile. In primul rand, Ungureanu este impecabil ca prim-ministru, nu poate fi suspectat ca este pedelist, nu are nicio treaba cu noi, cu partidul. Are o echipa de oameni tineri, poate sa consolideze tot ceea ce s-a construit in ultimii 2 ani, in sensul de a stabiliza macro, de a creste economic si de a incepe sa aduca si bunastare.

El are un sprijin in tot Partidul Democrat Liberal. Iar liderii PDL au mult mai mult timp acum sa se ocupe de partid, sa explice oamenilor din teritoriu de ce s-au luat asemenea masuri si sa depaseasca emotia cauzata de miscarile de protest din ultimul timp.

Trebuie sa le explice oamenilor ce au facut, de ce au facut si de ce trebuiau facute aceste lucruri, aici ma includ bineinteles si pe mine, si cred ca partidul meu va creste si el se va duce, in incredere, acolo unde noi ne-am planificat - in jur de 30%, pana la alegeri. Cred ca asta este lucrul pe care il putem fructifica din aceasta miscare facuta.

Tinerii ministri sper sa nu faca greseli, sa dea dovada de foarte multa decenta, care sa fie dublata de competenta. Primul ministru sa nu faca rabat aici. Cine nu da dovada de calitatile pe care el, la investire, le-a cerut, va pleca.

- Ati spus mai devreme ca domnul Ungureanu "nu are nicio treaba cu PDL". Nu credeti ca acesta este un minus? Va fi el sustinut cu adevarat de actuala coalitie si cat de solida vi se pare ea?

S-a vazut la votul de investitura: fara fisura!

In ceea ce il priveste pe premier, eu m-am referit la faptul ca societatea romanesca dorea o investitura care sa nu fie marcata de ce a fost in urma atata timp. Prin masurile pe care le-a luat, Emil Boc nu a fost un premier prea iubit. Desi foarte multa lume recunoaste ca a luat masurile care trebuiau luate, asta nu a nascut niciun fel de dragoste sau intelegere de la cetatenii Romaniei fata de Emil Boc.

Deci din acest punct de vedere am marcat aceasta chestiune: ca nu e membru PDL. In rest, il cunoastem foarte bine, lucram foarte bine si eu cred ca va avea sustinere 100% de la coalitie.

- Ati spus mai devreme ca PDL tinteste 30%. La alegerile locale sau cele parlamentare? Si nu e o tinta extrem de greu de atins?

Eu cred ca PDL, care are acum in jur de 17%, va reveni rapid, in cateva zile, la 21-22%, si pe urma trebuie sa creasca in jur de 30%. Ma refer la locale, nu pot sa apreciez ce se va intampla pana la toamna.

- Cum comentati discursul lui Victor Ponta tinut in Parlament la investirea guvernului Ungureanu? Este o schimbare de fatada sau este una substantiala a liderului PSD?

As vrea sa nu fim nici farisei, nici ipocriti. Nu a fost un discurs nemaipomenit. Sigur, noi am fortat in zona calmitatii, normalitatii, (colegii mei asta au incercat sa marcheze) pentru a vedea reactia celuilalt coleg al domnului Ponta, domnul Antonescu, mult mai isterizat.

Dar, per ansamblu, nu a fost un discurs de valoare sau care sa trezeasca niste obligatii ale prim-ministrului fata de ceea ce inseamna pozitia parlamentara a celor care se afla in Opozitie. A fost un discurs asa, fara sare, fara piper, marcat de niste chestiuni care nu aveau consistenta unor atitudini, de sprijin sau de impotrivire, nu marcau anumite conditionari.

Eu nu as dezvolta prea mult, am vazut ca subiectul se tine 'cald' pentru a diferentia intre cei doi si poate reusim sa ii mai intaritam, dar nu cred ca exista vreo diferenta intre gandirea domnului Ponta si gandirea domnului Antonescu. Gandesc la fel, cartea de baza a lor este "Jos Basescu! Alegeri anticipate!". Faptul ca intr-o zi lipsa de inspiratie a domnului Ponta l-a facut sa tina un discurs fad nu inseamna altceva.

Trebuie sa intelegeti ca, din start, discursul unui om care vorbeste peste 40 de minute, in timp ce premierul vorbeste 15 minute, e o lalaiala.

Guvernul Ungureanu a trecut de Parlament: USL contesta la CCR

- Cum comentati aceasta greva parlamentara a USL, sau boicot, sau protest, sau cum se numeste ea?

Am incadrat aceasta actiune de la inceput, chiar le-am si spus: este un premiu pe care l-a primit fiecare parlamentar al USL. Oricare din aceasta constructie politica isi dorea sa aiba programul domnului Crin Antonescu. Cei doi au discutat 'Hai sa le facem cadou, ca sa ii tinem la treaba, programul tau! Esti de acord?' Si atunci au facut acest protest parlamentar care se incadreaza perfect in orarul zilnic al domnului Antonescu.

El nu are nicio legatura cu vreun beneficiu politic. Oamenii au functie, masina la dispozitie, se scoala cand vor ei, daca pleaca la parlament bine, daca nu, nu.

Nu le place nici unora din interior, pentru ca sunt si acolo oameni seriosi care nu se manjesc cu vagabonteala asta.

- Anticipati miscari semnificative in Parlament? Mircea Geoana a tot anuntat ca va lansa o noua formatiune in care va prelua cativa parlamentari, se vorbeste despre nemultumiri in randul parlamentarilor PNL, dar si ai PDL. Dumneavoastra, din interior, cum vedeti aceste speculatii?

Geoana: Ponta merge fara Antonescu in America

Vreau sa va spun ca exista la ora actuala o majoritate parlamentara, chiar daca la Senat e foarte fragila. Poate acolo, 1-2 daca ar trece de partea Puterii ar fi mai confortabil. In rest, nu se vor intampla chestii spectaculoase pentru ca lucrurile sunt in asa fel asezate in acest an electoral incat lumea va incepe sa se gandeasca si la altceva.

Nu vor mai fi asumari de raspundere, nu vor mai fi legi importante in afara de cele 3-4 pe care noi, ca majoritate, mai ales in Camera ca for decizional, le vom trece. Nu vot fi lucruri spectaculoase, nu vor fi mari miscari, cu exceptia a 2-3 senatori care ne vor da noua un confort mai mare. Sper sa reusim sa ii dislocam, dar nu stiu care e gandirea la Senat, eu sunt deputat.

In rest, ceea ce face domnul Geoana... Eu niciodata nu am ironizat visurile unor oameni. Poti sa visezi si cand esti mic si cand esti mare, ce conteaza?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Cezar Preda USL, #Cezar Preda premier Ungureanu, #greva parlamentara USL, #Geoana nou partid , #PDL