PDL nu contesta bugetul la CCR. Cezar Preda: E un buget al evazionistilor!

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 18:48
2757 citiri
PDL nu contesta bugetul la CCR. Cezar Preda: E un buget al evazionistilor!

PDL nu va contesta Legea bugetului la Curtea Constitutionala pentru ca nu a fost adoptat cu incalcarea procedurilor, explica Cezar Preda.

Vicepresedintele PDL ii acuza insa pe guvernanti ca au facut un buget care incurajeaza evaziunea si ii taxeaza in plus pe cei care muncesc pentru a da de pomana celor care voteaza USL.

Legea bugetului pentru 2014 a fost dezbatuta in doar 24 de ore, un record chiar si pentru Parlamentul Romaniei, explicabil in conditiile in care amendamentele Opozitiei au fost respinse la foc automat, iar marti noaptea in sala se mai aflau pana in 200 de senatori si deputati, adica nu era cvorum.

Votul final s-a dat miercuri, in doar cateva minute, iar premierul Ponta s-a aratat convins ca Opozitia nu va contesta legea la CCR, in intervalul de 3 zile prevazut de Constitutie, anuntand public ca bugetul merge direct la presedinte, pentru promulgare.

"O forma de santaj asupra presedintelui"

Contactat de Ziare.com, deputatul Cezar Preda a confirmat faptul ca PDL nu va contesta Legea bugetului la Curtea Constitutionala.

"Nu. PDL nu a constatat vicii de procedura, partidul nu poate sa atace bugetul decat pe chestiuni de procedura, or acest buget s-a desfasurat cu viteza inexplicabila, contracronometru, dar nu s-au incalcat procedurile", ne-a spus acesta.

Intrebat daca miercuri noaptea a existat cvorum in sala de plen, viceliderul grupului PDL a raspuns: "S-a reclamat atunci, s-a cerut vot, nu s-a acceptat de catre majoritate, asa ca s-a trecut mai departe. Alta forma de protest nu exista".

In aceste conditii, dupa expirarea timpului in care legea poate fi contestata de partidele parlamentare la CCR, ea va fi trimisa la presedinte, pentru promulgare.

"Dar e clar ce a spus premierul - ca, din discutiile cu presedintele Romaniei, domnia sa va retrimite bugetul la Parlament. Deci, e clar ca vom mai participa la dezbaterea lui inca o data", s-a aratat convins deputatul PDL.

Chiar si asa, exista timp sa se adopte bugetul pana la sfarsitul anul, cu o conditie.

"Daca presedintele il ataca la CCR, eu nu cred ca e posibil ca ea sa dea termene dupa Craciun, asa ca eu cred ca bugetul se va adopta in ianuarie", a confirmat deputatul PDL.

Intrebat care vor fi efectele in cazul in care legea nu este promulgata pana la 1 ianuarie, mai exact daca este adevarat ca nu se pot majora pensiile si nu se vor putea acorda celelalte facilitati anuntate de guvern, Cezar Preda a replicat: "asta e o retorica politicianista, o forma de santaj asupra presedintelui".

"Este dreptul domniei sale constitutional sa intoarca un buget. Bineinteles ca si pensiile si salariul minim vor fi date de la 1 ianuarie, chiar daca drepturile banesti pot fi efectuate in luna februarie. Ce problema este?

S-a mai intamplat ca bugetul sa nu fie aprobat pana la 1 ianuarie, ba chiar in foarte putini ani din ultimii 23 de ani bugetul a fost aprobat in decembrie. De multe ori el a fost aprobat in ianuarie. Cheltuielile se vor face pe bugetul anului 2013, iar dupa ce se aproba noul buget se intra in drepturi si se dau retroactiv", a explicat acesta.

Are si guvernul o vina?

Pe de alta parte, nu trebuie uitat nici faptul ca Guvernul Ponta a trimis tarziu Legea bugetului la Parlament, ea fiind adoptata pe 14 noiembrie, impingandu-se astfel dezbaterile intr-un interval de timp foarte scurt.

"Responsabilitatea e a Guvernului si ea vine din modul in care a construit bugetul, nu neaparat din termene. Proiectul a fost depus la Parlament, iar Parlamentul si-a facut treaba. Daca presedintele Romaniei considera ca acest buget ii dezavantajeaza pe cei 20 de milioane de romani, e dreptul domniei sale sa il atace.

Dar, daca bugetul era construit in folosul romanilor, atunci lucrurile nu erau intarziate. Insa, daca bugetul e facut numai pentru campania electorala a USL, e normal ca presedintele sa il intoarca la Parlament", a declarat vicepresedintele PDL.

Cezar Preda este convins ca acciza de 7 eurocenti pe carburanti, pe care tine mortis guvernul Ponta sa o introduca, are ca destinatie "banii de pusculita ai lui Dragnea, in ministerul lui".

"Romania este stabilizata macroeconomic, Romania are bani, astfel incat sa nu se puna aceasta taxa. Guvernul putea sa construiasca bugetul asa cum trebuie, dar pentru ca Dragnea a spus ca nu poate castiga alegerile decat daca i se dau niste bani, a fost nevoie sa se mai inventeze o taxa - aceasta acciza de 7 eurocenti - ca sa aduca 1 miliard si jumatate de euro la domnul Dragnea in buget.

Nu era nevoie de aceasta taxa, domnul Dragnea nu avea nevoie de acesti bani pentru proiecte definite. Nu vedeti ca e pentru prima data cand se dau o gramada de bani in bugetul Romaniei fara o destinatie clara, precisa?", a spus deputatul PDL.

"O jignire fara precedent a tuturor romanilor"

In plus, acesta subliniaza ca nu are nicio legatura memorandumul FMI cu bugetul.

"Singura legatura care ar putea fi, ar fi cofinantarea proiectelor europene daca nu am fi in acord cu Comisia Europeana, caz in care ea nu ar fi de 5%, ci de 15%. In rest, poti sa pui acesta acciza de 7 eurocenti fara sa ai memorandum cu FMI, daca asa vrei tu sa iti faci bugetul.

Dar acest buget este unul care pune pe fiecare roman sa plateasca, doar ca sa aiba USL bani de campanie electorala. Iar presedintele a spus ca nu e de acord. Si eu consider ca e o jignire fara precedent a tuturor romanilor.

Acesta e un buget al evazionistilor si sa va explic de ce: se maresc taxele, se supraimpoziteaza populatia, dar se planifica sa se colecteze mai putini bani la buget in 2014! Asta inseamna ca se incurajeaza evaziunea - 'Noi marim taxele ca sa platim cheltuielile, dar voi dati bani cat vreti voi'.

Au asteptat mult prea mult acesti donatori de bani catre PSD si PNL ca acum sa fie obligati sa contribuie si la economia Romaniei. 'V-am ajutat sa ajungeti la putere, v-am dat o gramada de bani, acum lasati-ne sa nu mai platim' - cam asta e bugetul Guvernului", a comentat Cezar Preda.

"USL a promis scaderea taxelor. De ce le cresc?"

Mai mult, vicepresedintele PDL a tinut sa sublinieze faptul ca USL a promis in campanie ca va scadea taxele, dar n-a facut acest lucru, dimpotriva.

"Noi, cei de la PDL, am platit pentru ceea ce am facut ca sa stabilizam Romania - acele diminuari temporare de salarii, acea marire a TVA - dar uite ca de 2 ani, din mai 2012 de cand e USL la putere, ei nu le modifica! Din contra, pune altele in plus. Daca le-au spus oamenilor ca noi am pus taxe mari si le-au promis ca le modifica, de ce nu o fac?

Iar USL rateaza repornirea economica, facand din Romania un stat de asistati sociali. Da bani de pomana celor care nu muncesc, ca sa ii voteze, iar cei care muncesc sunt pusi sa plateasca extraordinar de mult ca sa le satisfaca lor fieful electoral", a mai acuzat Cezar Preda.

In plus, deputatul PDL este de parere ca este o iluzie cresterea neta a pensiilor, cu care se lauda Guvernul Ponta.

"Indiferent daca se ia in calcul inflatia si jumatate din cresterea salariului mediu, oricum cosul mediu zilnic e mai scump. In realitate, preturile o iau intotdeauna razna pentru ca mediul comercial romanesc nu este maturizat. Uitati-va la reducerea TVA la paine. Ce s-a obtinut? Uitati-va ce s-a realizat cu plata TVA la incasare? Nimic, nimic", a conchis vicepresedintele PDL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Cezar Preda buget Ponta, #PDL contestatie buget 2014, #Cezar Preda buget evazionisti, #Ceza Preda Basescu buget , #PDL