Cezar Preda: Basescu si Boc nu mai sunt locomotive pentru PD-L - TV Ziare.com

Joi, 24 Martie 2011, ora 12:25
14627 citiri
Cezar Preda: Basescu si Boc nu mai sunt locomotive pentru PD-L - TV Ziare.com
Foto: Sfin

Cezar Preda, vicepresedinte al PD-L, este de parere ca Emil Boc si Traian Basescu nu mai sunt "locomotivele" PD-L, capabile sa traga inainte partidul la alegeri. Acesta considera ca Vasile Blaga este un "lider veritabil", care poate ajuta partidul "sa redevina ce a fost".

Vicepresedintele PD-L a raspuns intrebarilor cititorilor Ziare.com cu privire la viitoarele alegeri din PD-L, care vor avea loc in mai. In plus, a punctat opiniile divergente din cadrul partidului referitoare la varianta unui premier tehnocrat, disputa ce a incins spiritele in partidul sau.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Cezar Preda

Preda este nemultumit de situatia in care se gaseste partidul, care "nu sta bine in sondaje" si considera ca problema alegerilor interne este delicata.

"Eu cred ca, de fapt, lumea inca nu a inteles cum trebuie sa faci alegeri in timpul in care detii puterea. Te apuci sa faci alegeri cand esti deja la putere? E greu, pentru ca toata lumea are tendinta de a se duce dupa putere si a sta ancorat in fata avantajelor celor care sunt la decizie. E greu sa reformezi cu adevarat un partid.

Noi suntem de sase ani in aceeasi formula si s-au gandit acum sa facem alegeri. Nu stiu cat de bine va fi, sper sa ramanem uniti", a explicat Cezar Preda.

Politicianul a reiterat ca il sustine pe Vasile Blaga la sefia partidului si spune ca acesta, spre deosebire de Emil Boc, este un lider autentic.

"Boc, daca suntem intr-o intersectie, da un telefon ca sa vedem pe unde mergem. Blaga zice o luam la stanga sau la dreapta. Nu stiu cum va fi cu Blaga in frunte din punct de vedere al procentelor, insa ca si coordonare si organizare va fi altceva. Blaga este un conducator veritabil, Blaga nu are pe altcineva in spate, care sa ii spuna ce sa faca", a declarat Cezar Preda.

Acesta i-a reprosat lui Traian Basescu pozitia oscilanta pe care o are fata de PD-L, aratand ca acesta incearca in continuare sa intervina in politica de partid. Amintind de declaratiile presedintelui cu privire la propria persoana, Cezar Preda spune ca presedintele l-a "atacat pe nedrept", pentru ca nu a fost de acord cu varianta premierului tehnocrat.

"Nu mai este o locomotiva pentru partid la ora actuala nici Traian Basescu nici Emil Boc. In 2005 si 2006, Basescu avea o vorba pe care o spunea des in fata conducerii. 'Mai baieti, cand eu voi simti ca nu mai trag partidul in sus, ma dau la o parte. Boc are 14% si partidul are 20%, dar el considera ca trebuie sa fie presedinte de partid. Una spun intr-un an, si alta spun intr-un alt an'", aminteste Cezar Preda.

Boc este inca premier pentru ca noi nu am vrut un tehnocrat

Vicepresedintele PD-L adauga ca Emil Boc a fost sustinut in continuare de PD-L pentru ca in partid nu s-a acceptat varianta premierului tehnocrat, propusa de presedinte. Acesta adauga ca unii membri de partid care il doreau pe Emil Boc plecat din fruntea Guvernului acum il sustin pentru sefia partidului.

"E paradoxal, noi il sustinem pe Boc sa fie prim-ministru pentru ca cei care chipurile il sustineau spuneau in urma cu ceva timp: 'Pleaca, piticule, de aici!', acum sunt primii 5-6 care au semnat pentru a-l sustine pe Boc pentru sefia partidului", a declarat Cezar Preda, catalogandu-i pe respectivii, fara sa dea nume, drept "nesimtiti fara verticalitate".

"Boc este prim-ministru pentru ca noi nu am fost de acord cu premierul tehnocrat, pentru ca altfel era de o saptamana plecat", a declarat Cezar Preda.

Vicepresedintele PD-L a explicat si ce se afla in spatele dorintei unora de a plasa in fruntea Guvernului un specialist, sustinand ca strategia este una electorala.

"Eu nu cred ca pe Emil Boc, la ora actuala, il precepe cineva ca fiind Emil Boc. El are o perceptie multipla - este Traian Basescu si PD-L, deci asumarea responsabilitatii nu pica numai in capul lui Emil Boc, Boc este ceea ce ai. Nu cred ca se va eroda Emil Boc.

Se cauta solutia unui tehnocrat pentru ca se creste prea incet in sondaje si nu ajungem la 30% in 2012. Eu cred ca este suficient ritmul de crestere, dar e o parere personala. Sunt unii care cred ca tehnocratul va fi o solutie minune, dar nu este asa", sustine Cezar Preda.

Acesta este de parere ca PD-L va ramane un partid important pe viitor, urmand sa aiba un procent bun la alegeri in 2012, pentru ca Opozitia nu a venit cu solutii, iar oamenii care au parasit PD-L nu au mers nici la PSD si nici la PNL.

Relatia PD-L - Basescu s-a rupt cand nu a mai existat un parteneriat

In ceea ce priveste relatia PD-L cu Traian Basescu, Cezar Preda o vede ca pe un "parteneriat", in care insa lucrurile au degenerat si sustine ca nu il mira faptul ca in Senat s-a pierdut majoritatea.

Intrebat de cititorii Ziare.com daca vede un PD-L puternic si fara influenta lui Traian Basescu, Cezar Preda a raspuns: "Oamenii sunt mici la inceput si pe urma cresc mari, trebuie sa crestem si noi mari. PD-L trebuie sa fie puternic si fara Basescu. Basescu a fost un partener cu noi. Cred ca ruperea s-a produs in momentul in care nu s-a mai situat toata lumea in postura de partener, s-au situat in pozitia de stapan si executanti.

Daca ramai partener cu cineva pana la capat atunci nici nu trebuie sa-ti imaginezi scenarii cu sau fara, esti partener si atunci nu mai exista altceva decat daca biologic ne stingem unul din noi".

In ceea ce priveste situatia actuala, Cezar Preda explica faptul ca Basescu se mai situeaza in parteneriat doar cu unii democrat-liberali. "Basescu este partener in PD-L, dar am vazut ca vrea sa fie partener numai cu unii, aici spun ca vrem sa fim si noi parteneri", explica acesta.

Blaga, tobosarul PD-L

Cezar Preda a subliniat ca il sustine fara ezitare pe Vasile Blaga, pentru postul de presedinte al PD-L, si spune ca fostul ministru de Interne este "tobosarul PD-L". Acesta adauga ca, in cazul in care Vasile Blaga nu va castiga batalia pentru sefia partidului, va ramane in PD-L.

"Blaga este tobosarul PD-L, dupa cum bate el toba se misca PD-L. PD-L de zece ani castiga alegerile in Romania si le-a castigat cu o echipa foarte puternica si cu un Blaga la timona", adaugand ca acesta "nu este un baron al PD-L", asa cum s-a spus.

"Nu e un baron, este un stalp al partidului. (...) Vasile Blaga trebuie sa fie presedintele partidului, pentru ca partidul are nevoie de el ca presedinte acum, nu mai tarziu, pentru ca avem nevoie sa revenim ceea ce am fost", conchide Cezar Preda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Cezar Preda, #Preda Basescu locomotiva, #Cezar Preda locomotiva , #Traian Basescu