Retrospectiva: CFR Cluj in Liga Campionilor

Vineri, 26 Decembrie 2008, ora 07:12
1828 citiri
Retrospectiva: CFR Cluj in Liga Campionilor

Clubul de fotbal CFR Cluj a fost fondat in anul 1907 sub numele 'Kolozsvari Vasutas Sport Club', in traducere 'Clubul Sportiv Feroviar din Cluj'.

De-a lungul istoriei echipa clujeana a participat mai mult in diviziile B si C, insa a promovat si in primul esalon, ramanand acolo in perioada 1969-1976, cand a reusit performanta de a termina campionatul pe locul 5.

Macinat de probleme financiare acute, clubul a fost preluat in 2002 de catre omul de afaceri Arpad Paszkany. Noua conducere si-a propus in prima instanta promovarea in divizia B si mai apoi in Liga I. Primul obiectiv a fost indeplinit in 2002, terminand chiar pe pozitia a 6-a, din postura de nou-promovata. In 2004 CFR Cluj a castigat seria a III-a a ligii secunde si a promovat in Liga I pentru sezonul 2004-2005.

Ascensiunea echipei a continuat si CFR a reusit o calificare in Cupa UEFA care s-a soldat, din pacate, cu o mare dezamagire: clujenii s-au impiedicat de Anorthosis Famagusta, echipa din modestul campionat al Ciprului, dupa 1-3 pe teren propriu si 0-0 in deplasare.

Sezonul 2007/2008 a facut istorie atat in palmaresul clubului cat si in cursul Ligii I; CFR a castigat in premiera titlul si imediat si-a adjudecat si Cupa Romaniei. Conform clasamentului coeficientilor UEFA, CFR Cluj a obtinut calificarea directa in grupele Champions League.

Sortii nu au fost prea blanzi si au scos in calea campioanei trei adversari foarte puternici: Chelsea Londra, AS Roma si Girondins Bordeaux. Nimeni nu dadea vreo sansa echipei transilvanene.

In prima prezenta in Liga Campionilor, CFR a inceput grupa cu o victorie in deplasare pe terenul formatiei AS Roma, scor 1-2. Trica si mai ales Culio, autorul celor doua goluri, au uimit intreaga Europa si au inregistrat cel mai important rezultat al fotbalului romanesc din ultimii ani.

Cea de-a doua partida i-a adus la Cluj pe gigantii lui Roman Abramovic, Chelsea Londra. Trica si compania au prestat un joc excelent, chiar spectaculos si au obtinut un egal neasteptat, scor 0-0. Astfel, dupa primele doua etape, in mod surprinzator, CFR conducea Grupa A cu patru puncte.

Din pacate, cele 4 puncte obtinute de feroviari in primele doua partide au fost urmate de alte patru infrangeri.

CFR a pierdut dubla cu Bordeaux, 0-1 si 1-2, in urma a doua partide inferioare meciurilor cu Roma si Chelsea, ramanand cu sanse teoretice in lupta pentru 'optimi' sau Cupa UEFA.

Partida de la Cluj, cu AS Roma, a pus fata in fata o echipa italiana mult mai motivata si mai ales atenta dupa meciul din tur si un CFR urmarit de ghinion in toate cele 90 de minute. Clujenii au fost superiori, au dominat din aproape toate punctele de vedere, au facut spectacol, dar au fost rapusi de viclenia italiana, scor 1-3. Astfel, echipa lui Paszkany s-a vazut eliminata, chiar si din Cupa UEFA, dupa un inceput perfect in cadrul competitiei.

Feroviarii s-au prezentat onorabil la Londra, pentru ultima partida, cu Chelsea, si, desi au pierdut cu 2-1 o partida de palmares, au demonstrat ca Liga Campionilor nu e o nuca chiar atat de tare pentru o echipa romaneasca. Clujenii au parasit competitia cu capul sus, cu 4 puncte la prima participare.

Rezultatele obtinute de CFR in Liga Campionilor si clasamentul Grupei A:

AS Roma - CFR Cluj 1-2

CFR Cluj - Chelsea Londra 0-0

Girondins Bordeaux - CFR Cluj 1-0

CFR Cluj - Girondins Bordeaux 1-2

CFR Cluj - AS Roma 1-3

Chelsea Londra - CFR Cluj 2-1

Clasament:

1.AS Roma 12p

2.Chelsea Londra 11p

------------------------

3.Girondins Bordeaux 7p

------------------------

4.CFR Cluj 4p

CFR a incheiat turul Ligii I pe locul al patru-lea cu 29 de puncte dupa 17 etape, cu 6 mai putin decat liderul Dinamo Bucuresti. Obiectivele feroviarilor pentru sezonul 2008/2009 au ramas Campionatul, Cupa si o noua participare in Liga Campionilor.

Un fost jucător de la CFR Cluj, favorit pentru postul de antrenor principal la Bayern München
Un fost jucător de la CFR Cluj, favorit pentru postul de antrenor principal la Bayern München
Antrenorul italian al echipei Brighton, Roberto De Zerbi, fost jucător la CFR Cluj, se află în fruntea listei de tehnicieni care ar putea să-i succeadă lui Thomas Tuchel în această vară,...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#CFR Cluj, #Liga Campionilor, #retrospectiva 2008 , #stiri CFR Cluj