Angajatii CFR Marfa ameninta cu greva, de teama concedierilor

Luni, 11 Februarie 2013, ora 21:18
2658 citiri
Angajatii CFR Marfa ameninta cu greva, de teama concedierilor

Angajatii CFR Marfa se revolta fata de strategia de privatizare a companiei si sustin ca se tem de concedieri masive, in urmatoarele luni.

"Avem destul timp sa gasim o solutie s-o prindem in aceasta strategie. Daca nu, faceti-o. Noi, sindicatele avem calea noastra, dumneavoastra ca vanzatori aveti calea dumneavoastra", a spus Iulian Mantescu, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, potrivit Digi 24.

Declaratia a fost facuta dupa ce sindicalistii au aflat ca este posibil ca circa 3.000 dintre cei 9.100 de angajati sa-si piarda locul de munca odata cu privatizarea companiei.

"Daca vrem sa mai disponibilizam, ar trebui ca cei care s-au angajat in ultimele sase luni sa plece din sistem. Pentru ca s-au angajat numai pe functii din astea, de la sef de oficiu in sus, pana la directori, din afara de CFR, care nu au nimic in comun cu CFR-ul. Numai pe criterii politice!", a spus Marian Iepure, vicepresedintele Federatiei Nationale Miscare-Comercial.

In replica, autoritatile spun insa ca momentan o astfel de masura nu a fost discutata.

"Nu am luat in analiza disponibilizari in perioada viitoare", a subliniat Doina Filipescu, director general CFR Marfa.

Strategia CFR Marfa a fost aprobata de Guvern in prima lectura

"Nu trebuie uitat ca in urmatoarea perioada va veni un management privat la CFR Marfa. Nu stim ce plan o sa aiba managementul privat. Cat timp ramane in schimb doamna director, nu se vor face disponibilizari", a spus Cristian Ghibu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.

Insa, liderii de sindicat nu vor sa se faca disponibilizari nici inainte si nici dupa privatizare.

Statul va ceda pachetul majoritar al CFR Marfa prin negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, etapa urmata de licitatie cu oferta in plic, unde garantia de participare va fi echivalentul in lei a 10 milioane euro, reprezentand 17% din valoarea nominala a actiunilor detinute de stat.

Pe de alta parte, taxa pentru fiecare investitor sau grup de investitori care depune documente de participare este echivalentul in lei a sumei de 20.000 euro.

Singurul criteriu de adjudecare a licitatiei va fi pretul oferit.

Conform intelegerii cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), privatizarea trebuie finalizata pana pe 20 iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#angajati ameninta proteste CFR Marfa, #angajati proteste CFR Marfa, #sindicate proteste CFR marfa, #proteste CFR Marfa , #privatizare