Basescu ii raspunde lui Ponta: Privatizarea CFR Marfa nu intra in atributiile CSAT (Video)

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 12:25
6048 citiri
Basescu ii raspunde lui Ponta: Privatizarea CFR Marfa nu intra in atributiile CSAT (Video)

Avizarea privatizarii CFR Marfa nu intra in atributiile CSAT, premierul Ponta fiind invitat sa spuna care sunt cele trei privatizari pentru care consiliul a mai dat aviz pana acum, se precizeaza intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

"De la intrarea in vigoare a Legii nr. 415 din 27 iunie 2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si pana in prezent, CSAT nu a avizat niciodata un contract de privatizare dupa incheierea procesului de licitatie, acest lucru neintrand in atributiile CSAT.

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, il invita pe ministrul interimar al Transporturilor si prim-ministru al Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, sa nominalizeze cele trei contracte de privatizare care, potrivit domniei sale, au primit avizul CSAT", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

De asemenea, in comunicatul semnat de purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Bogdan Oprea, premierul, care este si ministru interimar al Transporturilor, este invitat sa isi asume responsabilitatea pentru privatizarea CFR Marfa.

"Ministrul interimar al Transporturilor si prim-ministru al Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, este invitat sa-si asume responsabilitatea care decurge din functiile pe care le indeplineste in derularea privatizarii companiei CFR Marfa SA.

Avand in vedere ca domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta considera ca procesul de privatizare a CFR Marfa SA desfasurat pana in prezent este un succes, domnul presedinte Traian Basescu il roaga pe domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta sa depuna toate eforturile necesare pentru ca aceasta privatizare sa nu se tranforme intr-un nou esec de tip 'Oltchim' care a afectat grav si salariatii si compania Oltchim si economia nationala", se mai arata in comunicat.

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri "Hotararea de Guvern pentru Aprobarea Elementelor principale ale contractului de vanzare-cumparare de actiuni intre statul roman, prin Ministerul Transporturilor, Societatea Comerciala Grup Feroviar Roman", procedurile urmand sa se finalizeze in termen de 60 de zile.

In aceeasi zi, premierul Ponta a anuntat ca a decis sa trimita hotararea pentru avizare Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Contractul de privatizare a CFR Marfa, aprobat - Ponta paseaza la Basescu prin CSAT

CSAT nu are insa asemenea competente, iar purtatorul de cuvant al Administratiei prezidentiale i-a transmis public acest lucru inca de miercuri premierului, intr-un comunicat oficial. De asemenea, este cunoscut faptul ca CSAT nu a mai dat un asemenea aviz, de la infiintarea lui.

Privatizarea CFR Marfa, pasata intre palate. Ce rol are CSAT (Video)

In aceste conditii, Victor Ponta a declarat ca daca CSAT nu da aviz, privatizarea nu se mai face.

Ponta: Daca CSAT nu avizeaza privatizarea CFR Marfa, nu o mai facem. Basescu sa taca din gura

Important este ca, potrivit caietului de sarcini, contractul trebuie semnat in 5 zile lucratoare de la adoptarea hotararii de guvern. Premierul Ponta a parut descumpanit in conferinta de presa de miercuri in momentul in care jurnalistii i-au atras atentia asupra acestui lucru, fiind putin probabil ca CSAT sa se intruneasca intr-un interval atat de scurt.

"De ce cinci zile? Nu. Semnam contractul dupa ce avem avizul, avem 60 de zile. In 60 de zile sunt convins ca se va convoca un CSAT", a declarat premierul.

In replica, purtatorul de cuvant Andrei Zaharescu l-a informat in prezenta jurnalistilor ca "potrivit caietului de sarcini de privatizare sunt 5 zile", dar Victor Ponta a continuat sa sustina ca este vorba despre 5 zile de la un aviz CSAT, fiind contrazis din nou de purtatorul de cuvant, dupa cum reiese din transcriptul conferintei de presa publicat pe site-ul Guvernului.

C.B.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#CSAT privatizare CFR Marfa, #privatizare CFR Marfa Basescu , #privatizare