Boagiu: Tovarasul Fenechiu ne ia la misto, privatizarea CFR Marfa va fi un alt tun Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 12:32
7354 citiri
Boagiu: Tovarasul Fenechiu ne ia la misto, privatizarea CFR Marfa va fi un alt tun Interviu

Prim-vicepresedintele PDL, Anca Boagiu, atrage atentia ca privatizarea CFR Marfa se anunta ca un alt tun la nivelul cailor ferate romane. Fostul ministru al Transporturilor aduce ca argument pretul de pornire al privatizarii, foarte mic prin comparatie cu activele de 2 miliarde de euro ale CFR Marfa.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Anca Boagiu explica felul in care a fost falimentata CFR Marfa si sustine ca privatizarea acesteia este o solutie proasta pe care nu a impus-o FMI. Totodata, prim-vicepresedintele PDL acuza Guvernul de oprirea finantarii tuturor proiectelor din domeniul Transporturilor.

Anca Boagiu sustine ca motivul trecerii spitalelor CFR in subordinea Ministerului Sanatatii tine de interese imobiliare majore si ca in general terenurile detinute de companiile din Transporturi sunt vizate de asemenea interese.

Politica in Transporturi e un dezastru, facuta de doi oameni iresponsabili

PDL pregateste dupa Paste cartea neagra a guvernarii Ponta. Care sunt principalele reprosuri pe care le aduceti politicii economice a actualului guvern?

Nu putem spune ca USL face politica economica. In arcul guvernamental se afla un partid care se pretinde de dreapta, dar politicile economice lipsesc cu desavarsire. Ma gandesc la economia care se duce in jos, lipsita de finantare. Guvernul nici macar nu ia in calcul ca poti sa mergi pe proiectul reindustrializarii Romaniei, un proiect fezabil, pentru ca Romania are resurse, are gaze de sist, are petrol, care conteaza foarte mult in UE. Chiar mai mult, politica USL este si o politica antieuropeana.

Romania este a saptea tara ca marime din UE, este o tara care asigura legatura economica a UE cu estul Europei, o tara prin care trec cele mai importante culoare europene atat feroviare, cat si fluviale, care fac legatura cu portul Constanta, prin care ai deschidere catre celelalte state. Toate aceste proiecte au fost lasate balta, inclusiv strategia Dunarii, desi ele ar fi adus dezvoltare economica si la nivel european, si la nivelul Romaniei. Sunt proiecte sustinute de celelalte state europene.

Tronsoanele de cale ferata au fost oprite toate pentru a fi adjudecate prietenilor de la partid

Spuneti de proiecte abandonate. Ce astfel de proiecte au fost oprite, de exemplu, in domeniul Transporturilor?

Toate. Politica in Transporturi e un dezastru, e politica facuta de doi oameni iresponsabili care nu pot fi considerati nici oameni politici, nici oameni de stat... Ministrii Fenechiu si Sova despre care nici macar UE nu a inteles exact cu ce se ocupa si dovada este scrisoarea primita de la UE prin care ni se transmite ca Guvernul Romaniei nu a fost in stare sa prezinte un program coerent de dezvoltare a tarii si de utilizare a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020.

Iar faptul ca programele operationale sunt inca blocate se datoreaza lipsei de responsabilitate a USL. Ar fi trebuit ca pana astazi sa defineasca autoritatile de management astfel incat sa se inteleaga la nivel european cine se ocupa de ce. Cine face marile proiecte, cine face politica in Transporturi.

In luna mai ar fi trebuit finalizate toate tronsoanele de autostrada cu exceptia Sibiu - Pitesti, care este deja negociat cu CE pentru finantare in perioada 2014-2020. Esec total. Este mai simplu sa ameninte tot mediul de afaceri din Romania cu puscaria in loc sa faca lucrari. Politica lor e de a construi penitenciare. Asta ni se transmite la televizor, nu am vazut nici cel mai mic efort de a stimula capitalul autohton, de a stimula proiectele de investitii in infrastructura.

In privinta extinderii metroului, Guvernul ne crede prosti

Care sunt lucrarile cele mai importante oprite?

Cel mai grav este in cazul tronsoanelor de cale ferata, toate oprite pentru ca acolo exista o cardasie, o dorinta ca ele sa fie adjudecate prietenilor de la partid. Guvernul a uitat insa ca suntem tara europeana si orice companie stie sa isi apere drepturile si sa isi reclame dreptatea cand ii apartine.

Nu e o gluma, e o ironie, ca sa inteleaga si dl. Fenechiu, il auzeam cand spunea ca va face ca tronsonul Bucuresti-Constanta va fi parcurs cu trenul in doua ore. Se intampla asta din 2011, cand am terminat acest tronson cu fonduri ISPA. N-am sa-l crut nici pe dl. Teodorovici, care astazi ne face politica finantarilor europene.

El a gestionat fondurile ISPA si le-a gestionat atat de bine, incat am fost nevoiti sa cerem extindere de timp la CE, asa incat sa nu platim din buget proiectele respective. Si aici intra intra tronsoanele Campina-Constanta si Deva-Orastie, care trebuia finalizat in decembrie anul trecut si sa nu spuna USL ca nu a fost la guvernare.

In acelasi regim se inscrie si podul Calafat-Vidin care nu a fost finalizat. La fel cu reabilitarile de drumuri nationale, toate aveau finantare de la BEI, 2.000 de km de drumuri nationale care ar fi trebuit finalizate anul acesta. Au finalizat 1.400 de kilometri.

Ce se intampla cu extinderea metroului?

In privinta acestui proiect, cred ca Guvernul ne crede prosti, cel putin pe noi, bucurestenii, mai ales pe cei din Sectorul 6. Proiectul este finantat, are in spate doua credite de la Banca Europeana de Investitii, unul de 465 de milioane de euro, altul de 300 si ceva de milioane. Bani cu dobanda mica. Taierea finantarii din nou ma duce cu gandul la rea vointa. Ati vazut scandalul de la metrou. Exista si solutii.

Care ar fi solutiile dvs pentru a continua lucrarile?

As face ce am facut si cand eram ministru, as respecta standardele de cost, pe care chiar eu le-am introdus, as respecta legea exproprierilor pe baza grilei notarilor, as urmari graficele de executie de la fiecare lucrare, asigurand finatarea. Asta e cheia. Asa am terminat autostrada catre Constanta inceputa de 7 ani.

Ca sa fii politician trebuie sa ai si o meserie

Finantarile cele mai importante ar putea veni din fondurile europene. Ati condus ministerul un an si cateva luni. Ce rata de absorbtie ati reusit? .

Am crescut pana la 10% si am avut target pe 2012 sa urcam catre 20%. Am pornit de la 1,7%.

De ce sunt absorbiti atat de greu banii europeni in Transporturi? Acest domeniu este unul mereu codas.

Din necunoastere, pentru ca sa fii politican trebuie sa ai si o meserie. Cand ai o meserie, poti sa intelegi despre ce e vorba. Eu nu voi sti niciodata sa fac agricultura, cum un agricultor nu va sti sa faca drumuri. Din politizare, din lupta pe ciolan. Eu am lucrat cu profesionisti care chiar au crezut in proiectele in care am lucrat. Au fost apoi dati afara.

L-am apreciat pe Miron Mitrea

Exista un fost ministru al Transporturilor, din afara partidului, pe care-l apreciati?

Doi. Unul nu mai este in zona politica si se numeste Traian Basescu, celalalt se numeste Miron Mitrea, care in ciuda presiunilor la care a fost supus in perioada 2000-2004, de cand mostenim si Bechtel incredintat direct, fara licitatie, a stiut sa continue si din proiectele incepute de Traian Basescu.

S-a vorbit mult despre trecerea spitalelor CFR la Ministerul Sanatatii. Credeti ca e o idee buna?

N-am sa comentez problema de fond, dar am sa va spun ca cea mai mare atractie in sistemul de transport o reprezinta activele. Multe nici macar nu au fost identificate, fie ca discutam despre spitale, mai ales despre terenurile pe care le detin spitalele, fie ca vorbim despre societatea de turism feroviar, fie ca discutam despre activele societatilor de cale ferata. Zeci de hectare de teren, zeci de cladiri, care, chipurile, din lipsa finantarii nu au fost identificate, cadastrate, de fapt discutam despre un deja vu.

Ministrul Orban a pierdut hotelul Astoria pentru o datorie, cred, de 10.000 de euro. Pe scheme similare se mizeaza si in perioada urmatoare si prima vizata este Societatea de Turism Feroviar datorita terenurilor. S-a facut multa valva, eu, simtind pericolul, am creat centrul regional de instruire in aviatie civila care avea ca principal obiectiv instruirea in regiunea noastra a personalului navigant, in frunte cu pilotii. Aveam chiar o colaborare cu Boeingul pentru simulatoare.

Terenul e mult mai important decat un asemenea proiect si am un sentiment negativ ca acolo se va intampla ceva si terenurile vor fi pierdute. Acelasi lucru pot sa il spun si despre spitale.

CFR Marfa, calatorul si infrastructura au fost o vaca de muls

Privatizarea CFR Marfa este in linie dreapta. Sunteti de acord cu aceasta privatizare? .

Ce nu pot sa accept este minciuna ca privatizam CFR pentru ca asa ne-a zis FMI, privatizam Oltchim pentru ca asa ne-a zis FMI.

Si nu e asa?

Toate deciziile sunt luate la nivel national. FMI nu spune cum sa faci, ci care sunt indicatorii macroeconomici la care sa te raportezi. Si fiind stat UE, care doresti sa intri in pactul fiscal, tu stat te-ai angajat sa ai un anumit deficit, un anumit plafon de indatorare.

Si ce ar fi trebuit atunci facut cu CFR Marfa?

Trebuia finalizata schema de ajutor de stat. Sa va spun o poveste. Era in discutie privatizarea CFR cand eu am spus ca este ca o cutie goala pentru ca de-a lungul timpului nu numai Marfa, ci si calatorul, si infrastructura au fost o vaca de muls. Sa va dau doua exemple.

Toate contractele pe care le castiga pentru a trasporta marfa, imediat ce le castiga, in ciuda faptului ca avea pret mai bun decat competitorii, nu le adjudeca. Era o politica bine pusa la punct si orchestrata de mai multi actori pentru a duce compania la faliment.

Privatizarea CFR Marfa e un tun pregatit

Stiti cine erau actorii?

Da, dar las institutiile sa ii descopere. Daca nu descopera, o sa-i dau lui Victor Ponta o mana de ajutor public. Alt exemplu, am vrut sa finalizam calea ferata spre Constanta, aveam nevoie de un anumit tip de vagoane, in forma de Y. Li se spune

"ygrecuri", pui piatra si ea se scurge direct intre sinele de cale ferata.

Si atunci am aflat ca CFR nu mai are ygrecurile. Mi s-a spus ca a avut CFR datorii si au fost executate ygrecurile. De ce taman ele, de ce nu alte vagoane normale. Ca sa constati apoi ca trebuie sa iesi in piata si sa inchiriezi astfel de vagoane de la alti prestatori.

Cine a luat decizia executarii ygrecurilor?

Eu le-am gasit executate.

Dar in mandatul cui?

Nu stiu, dar ne-am invatat sa dam cu parul in cap ministrilor, dar sub ei exista zeci de directori pe care tu nu-i verifici. Poate va aduceti aminte si istoria cu biletele de tren la CFR Calatori. Dupa ce am stabilit ca lung parcursul ramane la compania nationala si scurt parcursul pleaca la privati, miraculos, privatii au inceput sa aiba chiar profit. Deci se poate.

Deci se poate si fara privatizarea CFR Marfa. Nu este ea o solutie obligatorie?

A fost o solutie negociata si acceptata. Dar privatizarea nici nu ar fi un dezastru national daca ar fi facuta transparent. Ce se intampla e o mizerie. Tovarasul Fenechiu ne ia la misto! Numai activele neevaluate, este o estimare pe care am facut-o impreuna cu sindicatele, erau de circa 2 miliarde de euro.

Cum sa pleci de la 180 de milioane vanzarea, cand ai in spate active de 2 miliarde. Ce faci? Si l-am intrebat pe secretarul de stat Bota ce inseamna mizeria asta si mi-a zis 'd-na, n-ati inteles nimic, noi vindem bussines-ul'. Eu am inteles ca privatizam 51 la suta din companie. Deci este un alt tun pregatit la nivelul CFR si e pacat.

Nici Tarom nu este intr-o situatie prea buna...

Nu pot sa nu recunosc ca e foarte greu sa restructurezi acea companie. Din pricina clanurilor create in interiorul ei. E pacat, pentru ca e o companie fanion a statului roman. Dar cei mai acizi si mai greu de convins ca, daca nu vor ceda in fata unui proces de gestionare transparenta si corecta a banilor, compania va disparea, sunt cei care ii asigura mentenanta.

Daca cineva va avea curiozitatea sa ii ia la rand vor vedea ca sunt familii intregi angajate in interiorul companiei. Si cei care lucreaza efectiv sunt 60-70 de oameni. Restul incarca schema si cheltuiesc banii.

Ati fost una dintre colaboratoarele lui Traian Basescu. Prima oara ati preluat Transporturile de la domnia sa. Regretati ruptura dintre presedinte si PDL?

Eram foarte tanara cand am venit in PDL si zilele trecute incercam sa definesc cine suntem noi. Suntem echipa care a luptat cu racilele comuniste, a bagat Romania in UE, a salvat-o din criza economica, lupta pentru Romania democratica, a luptat impotriva celor care vara trecuta au pus in pericol statul de drept, luptam ca Romania sa devina mai puternica in interiorul UE.

Si acestea sunt lucruri pe care doar oameni care gandesc la fel le pot face impreuna. Si orice s-ar intampla la un moment dat, atunci cand motivatia pentru care te afli in politica se leaga de tara ta, nimic nu te poate separa.

Drept la replica

Va scriu cu privire la articolul intitulat "Boagiu: Tovarasul Fenechiu ne ia la misto, privatizarea CFR Marfa va fi un alt tun Interviu", aparut miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 12:32, pe site-ul Ziare.com si semnat de catre doamna Ioana Ene Dogioiu.

In interviul respectiv, la un moment dat, doamna Boagiu face o afirmatie cu privire la privatizarea companiei CFR Marfa si anume: "A fost o solutie negociata si acceptata. Dar privatizarea nici nu ar fi un dezastru national daca ar fi facuta transparent. Ce se intampla e o mizerie. Tovarasul Fenechiu ne ia la misto! Numai activele neevaluate, este o estimare pe care am facut-o impreuna cu sindicatele, erau de circa 2 miliarde de euro.

Cum sa pleci de la 180 de milioane vanzarea, cand ai in spate active de 2 miliarde. Ce faci? Si l-am intrebat pe secretarul de stat Bota ce inseamna mizeria asta si mi-a zis 'd-na, n-ati inteles nimic, noi vindem business-ul'. Eu am inteles ca privatizam 51 la suta din companie. Deci este un alt tun pregatit la nivelul CFR si e pacat".

Nu stiu daca doamna Boagiu se refera la persoana mea cand face aceasta afirmatie sau se afla intr-o grava confuzie. Precizez faptul ca nu am purtat nicio conversatie cu doamna Boagiu, inca de anul trecut dinaintea alegerilor parlamentare, si nu am facut asemenea afirmatii niciodata in viata mea. Perioada in care am activat ca secretar de stat a fost 2000 - 2004, iar din anul 2008 sunt senator in Parlamentul Romaniei si sef al Departamentului de Transporturi si Infrastructura din cadrul PSD.

Doresc, prin intermediul dumneavoastra, sa o rog pe doamna Boagiu sa lamureasca acest aspect si sa isi ceara scuze public pentru neadevarurile afirmate in ceea ce ma priveste! De asemenea, va rog sa publicati acest punct de vedere ca drept la replica!

Cu deosebit respect,

Senator Marius Sorin Bota

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Anca Boagiu CFR Marfa, #drumuri privatizare terenuri, #Tarom fonduri europene , #privatizare