Ziare.com

Basescu ii raspunde lui Ponta: Privatizarea CFR Marfa nu intra in atributiile CSAT (Video)

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 12:25

   

Basescu ii raspunde lui Ponta: Privatizarea CFR Marfa nu intra in atributiile CSAT (Video)
Avizarea privatizarii CFR Marfa nu intra in atributiile CSAT, premierul Ponta fiind invitat sa spuna care sunt cele trei privatizari pentru care consiliul a mai dat aviz pana acum, se precizeaza intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

"De la intrarea in vigoare a Legii nr. 415 din 27 iunie 2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si pana in prezent, CSAT nu a avizat niciodata un contract de privatizare dupa incheierea procesului de licitatie, acest lucru neintrand in atributiile CSAT.

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, il invita pe ministrul interimar al Transporturilor si prim-ministru al Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, sa nominalizeze cele trei contracte de privatizare care, potrivit domniei sale, au primit avizul CSAT", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

De asemenea, in comunicatul semnat de purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Bogdan Oprea, premierul, care este si ministru interimar al Transporturilor, este invitat sa isi asume responsabilitatea pentru privatizarea CFR Marfa.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

"Ministrul interimar al Transporturilor si prim-ministru al Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, este invitat sa-si asume responsabilitatea care decurge din functiile pe care le indeplineste in derularea privatizarii companiei CFR Marfa SA.

Avand in vedere ca domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta considera ca procesul de privatizare a CFR Marfa SA desfasurat pana in prezent este un succes, domnul presedinte Traian Basescu il roaga pe domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta sa depuna toate eforturile necesare pentru ca aceasta privatizare sa nu se tranforme intr-un nou esec de tip 'Oltchim' care a afectat grav si salariatii si compania Oltchim si economia nationala", se mai arata in comunicat.

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri "Hotararea de Guvern pentru Aprobarea Elementelor principale ale contractului de vanzare-cumparare de actiuni intre statul roman, prin Ministerul Transporturilor, Societatea Comerciala Grup Feroviar Roman", procedurile urmand sa se finalizeze in termen de 60 de zile.

In aceeasi zi, premierul Ponta a anuntat ca a decis sa trimita hotararea pentru avizare Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Contractul de privatizare a CFR Marfa, aprobat - Ponta paseaza la Basescu prin CSAT

CSAT nu are insa asemenea competente, iar purtatorul de cuvant al Administratiei prezidentiale i-a transmis public acest lucru inca de miercuri premierului, intr-un comunicat oficial. De asemenea, este cunoscut faptul ca CSAT nu a mai dat un asemenea aviz, de la infiintarea lui.

Privatizarea CFR Marfa, pasata intre palate. Ce rol are CSAT (Video)

In aceste conditii, Victor Ponta a declarat ca daca CSAT nu da aviz, privatizarea nu se mai face.

Ponta: Daca CSAT nu avizeaza privatizarea CFR Marfa, nu o mai facem. Basescu sa taca din gura

Important este ca, potrivit caietului de sarcini, contractul trebuie semnat in 5 zile lucratoare de la adoptarea hotararii de guvern. Premierul Ponta a parut descumpanit in conferinta de presa de miercuri in momentul in care jurnalistii i-au atras atentia asupra acestui lucru, fiind putin probabil ca CSAT sa se intruneasca intr-un interval atat de scurt.

"De ce cinci zile? Nu. Semnam contractul dupa ce avem avizul, avem 60 de zile. In 60 de zile sunt convins ca se va convoca un CSAT", a declarat premierul.

In replica, purtatorul de cuvant Andrei Zaharescu l-a informat in prezenta jurnalistilor ca "potrivit caietului de sarcini de privatizare sunt 5 zile", dar Victor Ponta a continuat sa sustina ca este vorba despre 5 zile de la un aviz CSAT, fiind contrazis din nou de purtatorul de cuvant, dupa cum reiese din transcriptul conferintei de presa publicat pe site-ul Guvernului.

C.B.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4762 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
52 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Alternativa

Sa presupunem ca toti cei patru barbati care conduc la ora asta Romania au luat-o razna si nu mai sunt in stare sa judece logic.
Indiferent ca e vb de Basescu, Ponta, Antonescu sau Zgonea. Sa presupunem ca toti patru sunt dusi cu sorcova si isi poarta razboaiele personale, fiecare in felul sau.
Dar ce fac zecile si sutele de consilieri, juristi, Comisii juridice, care sunt platite de stat si care roiesc in jurul acestor patru personalitati politice si care au tocmai rolul de a evita derapajele celor aflati in fruntea Statului?
Care este menirea lor?
Ar trebui sa se adune cu totii si, cu minte limpede, sa ia la puricat legile si dupa aceea sa le spuna celor patru: Priviti domnilor cum sta treaba.
Am ajuns la concluzia ca:
. CSAT trebuie sa dea aviz.
. CSAT nu e obligata dar are dreptul sa dea aviz.
sau:
. CSAT nu are absolut niciun drept si nicio cadere de a se pronunta in cazul unei licitatii deja incheiate de Guvernul Romaniei.

Si astfel ar putea aduce o oarecare limpezire a apelor.
Chiar daca acele concluzii nu au rol de lege, cel putin ar face ordine in debandada actuala.
Ca nu degeaba sutele de juristi, consilieri si Comisii parlamentare sunt platite cu milioane de euro de la buget. Sa faca si ei cate ceva, macar asa, din cand in cand.
Dar nici vorba de asa ceva.
Romania pare a fi condusa la ora actuala nu de Ponta, nu de Basescu, nu de Parlament, nu de Senat ci de alde Gadea, Ciuvica, Ene, Turcescu, Badea, Lazaroiu, Ursu, Grecu, Banciu sau Leca si care-or mai fi toti aia care toata ziua fac pe desteptii pe la TV fara a avea nici cea mai mica responsabilitate si pregatire in domeniu.

Dar, e mult pana departe!

 

Asta e privatizare de 2 lei

CFR marfa e inglodat de datorii.
Care investitor e nebun sa-si bage banii acolo?
Multumim jefuitorilor care ati distrus CFR-ul cu acordul ministrilor transporturilor.

 

CFR marfa e inglodat de datorii...

Jefuitori de Tzara, cum poate ajunge CFR sa fie inglodata in datorii???
Nu sunt funii destule pentru a fi spanzurati!!!

Taci Ambidextrule....

Spui doar aberatii !Traian Basescu este Presedintele Romaniei care v-a ciuruit,va ciuruie si va,va ciurui in continuare ! Voiculesco al tau la Puscarie !

 

complicat!

ia sa vedem ce atributii are CSAT:d) avizează proiectele de acte normative initiate sau emise de Guvern privind:
1. securitatea natională;

2. organizarea generală a fortelor armate si a celorlalte institutii cu atributii in domeniul securitătii nationale;

3. organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării;

4. pregătirea populatiei, a economiei si a teritoriului pentru apărare;

5. propunerile de buget ale institutiilor cu atributii in domeniul securitătii nationale;

6. alocatiile bugetare destinate ministerelor si serviciilor cu atributii in domeniul apărării, ordinii publice si sigurantei nationale;

7. conditiile de intrare, trecere sau stationare pe teritoriul Romaniei a trupelor străin
La pct 2, avizeaza HG-urile privind institutiile cu atributii in securitatea nationala!
E CFR -Marfa, printre ele?
Mergem la HG-ul de infiintare:588/1998, art 5. Art. 5
C.F.R. Marfa desfasoara activitati de interes public national, in scopul realizarii transportului feroviar public de marfa si al satisfacerii nevoilor de aparare a tarii si are, in principal, ca obiect de activitate:
Art. 10
(1) C.F.R. Marfa poarta raspunderea ce revine caii ferate potrivit Regulamentului de transport pe caile ferate din Romania, conventiilor si acordurilor internationale, altor reglementari legale privind transportul feroviar, precum si normelor, instructiunilor si regulamentelor in domeniul feroviar, in limita obiectului sau de activitate.
Art. 10 (2) In vederea satisfacerii nevoilor de aparare a tarii si in limita obiectului sau de activitate, C.F.R. Marfa are urmatoarele obligatii:
a) sa participe, impreuna cu ceilalti factori responsabili, la intocmirea si la punerea in aplicare a planului de mobilizare;
b) sa asigure rezervele si capacitatile necesare indeplinirii sarcinilor de mobilizare;
c) sa intocmeasca documentele privind completarea fortei de munca necesare in caz de razboi cu personal cu obligatii militare;
d) sa asigure protectia civila a personalului propriu, a calatorilor si a bunurilor incredintate pentru transport in cazul unor situatii speciale, inclusiv al calamitatilor.
Dcei CFR marfa, are atributii privind siguranta nationala, si apararea tarii. Conform legii! Tot conform legii, CSAT, trebuie sa avizeze actele guvernului privind aceste entitati!

 

Da, si?

De unde ai dedus mataluta ca dupa ce CSAT isi da avizul pt organizarea unei licitatii, acelasi CSAT trebuie sa avizeze si castigatorul licitatiei?
Hai, arata-ne concret, legea care prevede asa ceva?
Adica CSAT trebuie sa raspunda acum pt ca Ponta, Fenechiu si Guvernul au decis in unanimitate si cu multe aplauze ca licitatia este castigata de un escroc falit?

Hai.
Sa vedem argumentele!
Pana acum n-a existat absolut niciun caz in care Guvernul sa faca o licitatie de privatizare si apoi sa mearga la CSAT sa intrebe daca cel care a castigat e bun, e destept, e inteligent, are bani si merita sa castige licitatia.
Pt ca pur si simplu contractul nu s-a schimbat dupa licitatie.
Asa ca Guvernul Ponta a avut aprobare sa scoata CFR la licitatie. Ca l-au ales castigator pe acel Gruia, este numai si numai treaba lui Ponta, a lui Fenechiu si a Guvernului, nicidecum a CSAT.

Hai ca nu e greu!
Nici macar pt un USL-amist care mai are, cat de cat, neuronul la el!

)))))

@ioanaiiiiii

"inclusiv al calamitatilor."
ASTA DA! Acest guvern este o calamitate!


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor