Privatizarea CFR Marfa, pasata intre palate. Ce rol are CSAT (Video)

Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 18:39
2732 citiri
Privatizarea CFR Marfa, pasata intre palate. Ce rol are CSAT (Video)
Foto: Administratia Prezidentiala

Soarta CFR Marfa este tot mai neclara. Dupa ce luni presedintele Traian Basescu a anuntat ca il lasa pe Victor Ponta interimar la Transporturi, ca sa-si asume contractul de privatizare al companiei, miercuri premierul a pasat mingea inapoi catre seful statului.

Mai exact, Ponta a anuntat ca a adoptat Hotararea de Guvern privind aprobarea contractului de privatizare a CFR Marfa, dar o trimite la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pentru avizare. Conform legii, insa, CSAT nu are asemenea atributii.

De altfel, demersul lui Victor Ponta constituie o premiera si nu are un suport legal consistent. CSAT nu are competenta de a se pronunta in legatura cu Hotararile adoptate de Guvern sau cu contractele de privatizare decise de Executiv. E drept ca CSAT trebuie sa isi dea avizul cu privire la privatizarile strategice, dar in momentul declansarii acestora. Ceea ce s-a si intamplat.

Astfel, conform comunicatului remis presei in data de 27 septembrie 2012, in sedinta de la acea data "membrii CSAT au fost informati cu privire la proiectul de hotarare a Guvernului Romaniei pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa "C.F.R. Marfa S.A.", modalitatea concreta si procedura de privatizare fiind in responsabilitatea Ministerului Transportului si Infrastructurii si a Guvernului Romaniei".

Sedinta respectiva a avut loc imediat dupa esecul privatizarii Oltchim, iar premierul Ponta a plecat la scurt timp de la inceperea ei, locul sau fiind luat de vicepremierul Florin Georgescu.

De asemenea, la sedinta CSAT din 5 februarie 2013, "la solicitarea Guvernului Romaniei, CSAT a avizat proiectul Hotararii Guvernului Romaniei pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa 'C.F.R. Marfa' - S.A.. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a avizat acest proiect solicitand privatizarea cu un investitor strategic si respectarea obligatiilor pe care 'C.F.R. Marfa' - S.A. le are fata de MApN, NATO si alte structuri de securitate".

Asta este tot ce poate face CSAT, din punct de vedere legal: sa se pronunte de principiu pe o chestiune strategica. Responsabilitatea pentru privatizari apartine in totalitate Guvernului.

In aceste conditii, cel mai probabil este ca documentul trimis de Guvern la Palatul Cotroceni va fi inregistrat si va primi din partea secretarului general al CSAT un raspuns oficial in care se va preciza ca CSAT s-a pronuntat deja in legatura cu strategia si oportunitatea privatizarii CFR Marfa si ca solicitarea premierului excede atributiile Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Pe de alta parte, este foarte posibil ca pe parcursul urmatoarelor 60 de zile, adica in termenul in care GFR trebuie sa semneze contractul cu Guvernul in calitate de castigator al licitatiei, sa nu avem nicio sedinta CSAT, daca ne uitam la frecventa acestora din anii precedenti.

Conform legii, CSAT este convocat de presedinte sau de o treime dintre membrii sai, cea de a doua varianta fiind improbabila, tinand cont ca nu a fost folosita niciodata pana acum. Majoritatea membrilor CSAT sunt membri ai Guvernului, sapte la numar, lor adaugandu-li-se presedintele tarii, sefii SRI si SIE, seful Statului Major General, consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala si secretarul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Deciziile in CSAT se iau in unanimitate.

Analistul economic Dan Suciu a declarat la Digi 24 ca in CSAT s-a mai discutat despre privatizari si in trecut, cum ar fi de exemplu cazul privatizarii Petrom, dar doar dupa ce contractul era semnat de guvern, privatizarea facuta, banii dati.

"Evident se paseaza raspunderea pentru esecul unei privatizari, pentru ca senzatia e ca asistam la un esec al privatizarii CFR Marfa", a mai comentat Dan Suciu, anticipand ca se va amana semnarea contractului sub diverse subterfugii.

Totodata, acesta a avertizat ca prin atitudinea adoptata de guvernanti, nu facem decat "sa sapam la temelia CFR Marfa", companie care, intre timp, continua sa faca datorii.

La finele anului trecut, CFR Marfa avea, conform datelor publicate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), o datorie de peste 411,8 milioane lei.

In ceea ce priveste suspiciunile presedintelui Basescu legate de capacitatea financiara de care dispune Gruia Stoica pentru a achita sumele in calitate de castigator al licitatiei pentru CFR Marfa, aici lucrurile sunt foarte clare. Daca seful statului are anumite informatii, cu siguranta ca le are si premierul Victor Ponta, mai ales ca unele dintre ele sunt publice.

Gruia Stoica insusi a recunoscut marti ca a fost audiat la DIICOT Iasi fiind cercetat pentru evaziune fiscala, privatizarea frauduloasa a firmei Transbordare Vagoane Marfa (TVM) si implicare in activitati de crima organizata, procurorii avand indicii ca Stoica a preluat TVM cu banii firmei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#Ponta privatizare CFR CSAT, #atributii CSAT, #Basescu privatizare CFR Marfa , #privatizare