Contractul de privatizare a CFR Marfa, aprobat - Ponta paseaza la Basescu prin CSAT

Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 15:18
4458 citiri
Contractul de privatizare a CFR Marfa, aprobat - Ponta paseaza la Basescu prin CSAT
Foto: Digi 24

Guvernul a adoptat miercuri Hotararea de Guvern pentru aprobarea contractului de vanzare-cumparare a CFR Marfa.

"Am adoptat conform legii privatiarii Hotararea de Guvern pentru aprobarea elementelor principale ale contractului de vanzare-cumparare de actiuni intre statul roman prin ministerul Transporturilor si societatea comerciala Grup Feroviar Roman.

Aceasta hotarare de guvern se face in continuarea procedurilor care urmeaza a se finaliza in termen de 60 de zile de la data emiterii acestei hotarari de guvern"", a declarat premierul Victor Ponta.

Documentul va fi transmis insa si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), astfel incat presedintele Traian Basescu sa nu lase Guvernul "sa greseasca".

"Aceasta hotarare de guvern o vom transmite in baza opiniei Ministerului Justitiei catre CSAT pentru avizare. Daca sunt lucruri de natura sa afecteze grav procesul de privatizare, CSAT, la care participa si e condus de catre presedinte, este institutia publica in care elemente pe care nu le cunoastem pot fi ridicate, daca nu, noi mergem mai departe cu privatizarea. (...)

(Declaratiile lui Traian Basescu de luni - n.red.) mi-au intarit convingerea ca presedintele stie ceva ce noi nu stim. Nu cred ca un presedinte responsabil cu tara sa ne asteapta la cotitura si asteapta ca Guvernul sa greseasca", a spus Ponta.

Daca presedintele nu convoaca CSAT, contracul de privatizare este anulat. Conform premierului, contractul trebuie semnat pana pe 23 septembrie.

Privatizarea CFR Marfa mai trebuie avizata de Consiliul Concurentei, iar seful institutiei, Bogdan Chiritoiu, a mentionat ca analiza dosarului se va putea face doar dupa notificarea in acest sens de catre GFR si ca ar putea dura maximum 6 luni.

Ponta: Aprobam contractul de privatizare a CFR Marfa, nu poate sa doarma adversarul nostru politic

Atac la presedinte: Politica antinationala

De asemenea, premierul a comentat declaratiile anterioare ale presedintelui Traian Basescu in legatura cu capacitatea patronului Grupului Feroviar Roman (GFR), Gruia Stoica, castigatorul licitatiei de privatizare a CFR Marfa, de a cumpara compania de la statul roman.

Basescu: Castigatorul de la CFR Marfa cauta sa imprumute de la banci. De unde bani pentru modernizare?

"Aceasta politica a presedintelui de ura si prigonire a oamenilor de afaceri romani, eu o consider o politica antinationala", a afirmat Ponta.

De ce nu s-a privatizat inca CFR Marfa? Ce spune Stolojan

Licitatia pentru privatizarea CFR Marfa a fost castigata de GFR pe 20 iunie, compania lui Gruia Stoica oferind un pret de 202 milioane de euro pentru pachetul de 51% din actiuni si asumandu-si investitii de 900 milioane de lei plus 1,5 milioane de euro investitii de mediu.

Stoica (GFR) ii raspunde lui Basescu: Are sau nu bani sa cumpere CFR Marfa?

Intre timp, au aparut informatii conform carora patronul GFR este cercetat de DIICOT Iasi pentru alta privatizare, care ar fi fost facuta cu nereguli.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#aprobare contract vanzare CFR Marfa, #Ponta privatizare CFR Marfa CSAT, #Ponta Basescu CFR Marfa , #privatizare