Cronologia privatizarii CFR Marfa: Promisiuni nerespectate si termene ratate - Ce mai are de facut GFR

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 19:29
3323 citiri
Cronologia privatizarii CFR Marfa: Promisiuni nerespectate si termene ratate - Ce mai are de facut GFR
Foto: Arhiva

Grup Feroviar Roman, compania controlata de Gruia Stoica, mai are putin timp pentru a finaliza cumpararea CFR Marfa, astfel ca saga privatizarii acestei societati de stat dureaza de mai bine de cinci ani.

Din 2008 si pana in prezent au fost enuntate numeroase termene la care liderii politici ai Romaniei s-au angajat sa vanda CFR Marfa si s-au schimbat de multe ori conditiile licitatiei.

Calendarul privatizarii CFR Marfa:

  • Primele promisiuni

- 2008: Compania este introdusa in programul de privatizare al Ministerului Transporturilor. Seful de atunci al institutiei, Ludovic Orban, a precizat ca vanzarea ar putea avea loc in anul urmator.

- ianuarie 2009: Noul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, a dat startul procesului de privatizare, precizand ca evaluarea ofertelor si derularea negocierilor vor avea loc spre sfarsitul anului.

- mai 2009: Guvernul s-a angajat in fata FMI si CE sa vanda pachetul majoritar de actiuni la CFR Marfa.

- august 2009: Privatizarea a fost amanata pentru anul urmator, Radu Berceanu precizand ca nu este momentul oportun pentru vanzare, din cauza pierderilor mari. El a anuntat inceperea restructurarii companiei, asa cum le-a promis celor de la FMI. Au inceput disponibilizarile in masa.

- ianuarie 2010: A fost aprobat de Guvern programul de restructurare, ce contine, printre altele, reduceri de costuri prin concedieri si salarii inghetate.

- mai 2010: Guvernul de atunci, condus de Emil Boc, s-a angajat din nou in fata FMI sa privatizeze CFR Marfa. Pachetul de actiuni pus la bataie era stabilit la 20%.

- august 2010: Strategia de privatizare a fost finalizata, insa sindicatele au convins Guvernul sa-l puna in dezbatere publica. Termenul vehiculat de vanzare era finalul anului.

- mai 2011: In scrisoarea de intentie catre FMI, Guvernul se angajeaza din nou sa vanda un pachet minoritar de actiuni de la CFR Marfa.

- septembrie 2011: CSAT a avizat prima etapa a privatizarii CFR Marfa, prin cedarea a peste 50% din actiuni.

- decembrie 2011: Guvernul si FMI au convenit ca CFR Marfa sa fie scoasa de pe lista companiilor cu management privat si vanduta unui investitor strategic, intr-un proces care sa fie incheiat pana la sfarsitul lunii octombrie 2012 si in care sa poata fi implicate BERD si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale.

  • Noi obiective si noi tinte ratate

- mai 2012: Ministerul Transporturilor a anuntat ca isi asuma privatizarea CFR Marfa pana in luna decembrie, obiectiv care va fi atins "si in cazul celui mai pesimist scenariu".

- octombrie 2012: Se relaxeaza conditiile de privatizare, legate de cuantumul garantiei si al taxei de participare la licitatia de privatizare. Ulterior, ministerul a anuntat ca procedura de vanzare a CFR Marfa este intrerupta si nu va putea fi finalizata pana la sfarsitul anului intrucat strategia de privatizare nu a primit avizul CSAT.

- ianuarie 2013: Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor de atunci, a declarat, dupa discutiile cu cei de la FMI, ca privatizarea CFR marfa a devenit prioritatea numarul unu. Spre finalul lunii, presedintele Traian Basescu a declarat ca a respins privatizarea CFR Marfa pentru ca se propunea varianta derularii procesului prin licitatie cu strigare.

Ulterior, Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa publice anuntul de privatizare a CFR Marfa in luna martie a acestui an si sa semneze contractul de vanzare a unui pachet majoritar de actiuni pana la jumatatea lui mai, tranzactia urmand sa fie incheiata atunci cand "toate conditiile vor fi indeplinite".

- 5 februarie 2013: In CSAT a fost aprobata privatizarea CFR Marfa, dupa modificarea conditiilor de participare. Compania urma sa fie vanduta prin licitatie cu oferta in plic, iar garantia de participare era setata la 10 milioane de euro.

- 5 aprilie 2013: A fost publicat anuntul de privatizare. Licitatia pentru pachetul de 51% din actiunile CFR Marfa porneste de la un pret de 798,05 milioane lei.

- 30 aprilie 2013: Se modifica din nou conditiile, astfel ca licenta de transport de marfa poate fi detinuta de unul sau mai multi membri ai unui grup de investitori, care sa aiba cumulat o cifra de afaceri medie anuala de 30 milioane euro.

  • GFR intra in scena

- 8 mai 2013: Compania americana OmniTRAX, Grup Feroviar Roman (GFR) si asocierea dintre Transferoviar Grup (TFG) si Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria au depus documentatia de participare pentru precalificarea la privatizarea CFR Marfa.

- 15 mai 2013: Niciunul dintre cei trei investitori care au depus documentatia de participare nu s-a precalificat pentru etapa urmatoare in cadrul procesului de privatizare a companiei CFR Marfa, deoarece aveau documentele incomplete.

Privatizarea s-a reluat, in urmatoarea zi s-a publicat din nou anuntul, dar cu noi modificari, astfel ca nivelul cifrei de afaceri solicitat a fost redus de cinci ori, de la 100 milioane euro la 20 milioane euro, insa pretul de pornire, de 180 milioane euro, a ramas la fel. Aceleasi companii au depus din dou documentatia.

- 5 iunie: Se anunta ca au fost depuse trei oferte neangajate, ale celor trei companii interesate.

- 19 iunie 2013: Privatizarea CFR Marfa continua doar cu Grup Feroviar Roman (GFR), companie detinuta de omul de afaceri Gruia Stoica, dupa ce asocierea romano-austriaca Transferoviar Grup - Donau Finanz si compania americana OmniTRAX s-au retras. In urmatoarea zi, pe 20 iunie 2013, compania este declarata castigatoarea licitatiei.

- 24 iulie 2013: Contractul de privatizare a companiei CFR Marfa a fost aprobat de Guvern. Incep declaratiile contradictorii intre presedintele Traian Basescu si Victor Ponta legate de necesitatea aprobarii acestuia in CSAT.

- 14 august 2013: A fost publicata Hotararea de guvern privind privatizarea CFR Marfa in Monitorul Oficial si elementele principale ale contractului de vanzare-cumparare intre stat si SC Grup Feroviar Roman.

- 2 septembrie 2013: Ministerul Transporturilor a semnat cu Grup Feroviar Roman (GFR), companie controlata de Gruia Stoica, contractul de privatizare a companiei CFR Marfa.

Ce urmeaza pentru GFR

Grup Feroviar Roman, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a reusit, marti, 24 septembrie, sa notifice Consiliul Concurentei cu privire la preluarea companiei de stat CFR Marfa, dupa aproape 6 saptamani de la publicarea in Monitorul Oficial a actului normativ pe aceasta tema.

Actul normativ prevede un termen de finalizare a tranzactiei de 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a actului normativ, care expira peste 3 saptamani, pe 15 octombrie.

Atunci, Gruia Stoica trebuie sa plateasca 202 milioane de euro. Insa procesul de avizare a privatizarii CFR Marfa de catre Consiliul Concurentei poate dura pana la 5 luni.

De asemenea, aceeasi Hotarare de Guvern arata ca finalizarea tranzactiei va fi realizata sub conditia incheierii unui contract de escrow in termen de 30 de zile de la data semnarii contractului de vanzare de actiuni, ce a avut loc pe 2 septembrie.

Astfel, Gruia Stoica mai are la dispozitie doar o saptamana pentru semnarea acestui contract escrow. In plus, in termen de doua zile de la incheierea contractului escrow, el trebuie sa plateasca suma de 90.498.000 lei, reprezentand 10% din pretul de cumparare.

Va fi vanduta CFR Marfa?

Totusi, Ramona Manescu, ministrul Transporturilor, a precizat ca daca tranzactia nu se finalizeaza pana pe 15 octombrie, atunci procedura se va relua.

Insa potrivit raspunsului venit de la Ministerul Transporturilor la solicitarea Ziare.com, aceste termene pot fi amanate.

"In functie de modul de derulare a procedurilor specifice de indeplinire a tuturor conditiilor suspensive, Ministerului Transporturilor va actiona in vederea corelarii calendarului acestor proceduri cu termenele stabilite prin actele normative in vigoare", ne-au precizat reprezentantii institutiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#calendar privatizare CFR Marfa, #GFR privatizare CFR Marfa, #Gruia Stoica privatizare CFR Marfa , #privatizare
Comentarii