Fenechiu anunta privatizarea CFR Marfa: Sper sa anulam datoriile la stat

Autor: Ana Ilie
Marti, 05 Februarie 2013, ora 19:14
2760 citiri
Fenechiu anunta privatizarea CFR Marfa: Sper sa anulam datoriile la stat

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anuntat, marti dupa-amiaza, ca s-a decis privatizarea CFR Marfa, in cadrul CSAT.

"Astazi, in cursul CSAT, a fost aprobata strategia de privatizare a CFR Marfa, vanzarea unui pachet majoritar catre un investitor strategic. Am propus CSAT cateva idei foarte importante pentru ca viitorul CFR Marfa sa fie unul profitabil", a anuntat Relu Fenechiu.

Ministrul Transporturilor a mentionat si cateva conditii pentru cei ce doresc sa participe la licitatie, stabilite pentru a asigura succesul privatizarii. Este vorba despre "o privatizare cu pre-calificare, vor putea sa participe doar investitori care pot proba ca au capacitatea de a dezvolta acest sector; garantia va fi de 10 milioane de euro (...)CFR Marfa este o societate strategica pentru Romania, de aceea conditiile de privatizare sunt serioase".

Relu Fenechiu a continuat schitand si calendarul de privatizare: "Un calendar pe care mi-l asum, incerc sa il respect, dorim ca preselectia ofertatilor sa fie pana la 15 mai, pana la 20 iunie sa avem desemnat castigatorul".

"Eu am spus ca mi-as fi dorit ca Romania sa nu privatizeze aceasta companie, sa poata sa aiba profit si Romania sa pastreze aceasta companie de stat cu o componenta minoritara privata... Astazi nu mai putem sa vorbim de o astfel de procedura datorita situatiei financiare", a aratat ministrul.

Intrebat cu ce suma s-ar putea vinde CFR Marfa, ministrul a evitat sa inainteze o cifra, spunand ca "valoarea unei companii este data de piata. Daca ceea ce spun unii sau altii e adevarat, vom avea o companie vanduta la un pret foarte mare".

Relu Fenechiu a mai aratat ca Romania are discutii cu UE pentru a vedea in ce conditii pot fi anulate datoriile CFR Marfa, pentru ca aceasta companie sa fie mai atragatoare pentru investitori.

"Avem discutii cu Comisia Europeana pentru anularea datoriilor catre bugetul de stat, pentru transformarea unora in actiuni. Datoriile sunt la bugetul de stat, CFR Infrastructura si bugetul asigurarilor sociale".

"Dorim sa o vindem cu datorii cat mai mici pentru ca cel care o cumpara sa fie interesat in dezvoltarea ei", a mai spus ministrul.

Pretul probabil

Potrivit unor rapoarte, Ministerul Transporturilor doreste sa obtina din aceasta privatizare suma de 270 de milioane de lei. Compania are pierderi de peste 50 de milioane de lei si datorii de 2 miliarde de lei.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, anuntase anterior ca "Ministerul Transporturilor va incepe demersurile pentru privatizare maine (miercuri - n.red)".

Guvernul s-a angajat in fata delegatiei Fondului Monetar International (FMI) ca va publica anuntul de vanzare in luna martie, iar procesul trebuie finalizat pana in mai.

Seful misiunii FMI, Erick de Vrijer, a declarat, la inceputul saptamanii trecute, ca aceasta companie reprezinta "un punct cheie in programul cu institutia financiara internationala, are un rol cheie in sistemul de transport din Romania, face pierderi, are arierate, noi arierate. Ar trebui sa fie o companie profitabila care sa investeasca in traficul feroviar".

Prima tentativa de acest gen, de anul trecut, a fost oprita, dupa ce CSAT a dat un aviz negativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#Relu Fenechiu privatizare CFR Marfa, #Relu Fenechiu vanzare CRR Marfa , #privatizare
Comentarii