CFR Marfa, privatizata. Fenechiu: Dupa 7 ore de negocieri a iesit fumul alb

Joi, 20 Iunie 2013, ora 18:22
3640 citiri
CFR Marfa, privatizata. Fenechiu: Dupa 7 ore de negocieri a iesit fumul alb
Foto: Realitatea TV

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anuntat, joi, ca Grupul Feroviar Roman a castigat licitatia pentru CFR Marfa. Valoarea tranzactiei este de aproape 400 de milioane de euro, iar GFR a oferit pentru 51% din actiuni suma de 202 de milioane de euro.

"Dupa mai multe ore, sapte ore, pot sa va anunt ca a iesit fumul alb. Astazi putem declara un castigator in competitia de privatizare a CFR Marfa, compania care ramasese singura in competitie - Grup Feroviar Roman - a depus o oferta care, in urma analizei, a fost declara conforma", a declarat Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor.

"Pretul oferit e de 904.980.000 de lei, adica 202 milioane euro, pentru 51% din actiuni", a mai spus ministrul, mentionand ca Grup Feroviar Roman "isi asuma in urmatoarea perioada sa investeasca 900 de milioane de lei, plus 1,5 milioane investitii pentru mediu".

Grupul Feroviar Roman va plati integral pretul, dupa ce ministerul a respins cererea de plata in rate. Contractul va fi semnat cel mai probabil saptamana viitoare.

"Speram ca aceasta companie sa devina profitabila, fanion pentru Romania", a mai spus Fenechiu, mentionand ca "am dorit ca in aceasta perioada sa nu vorbesc prea mult. Exista si niste conditionalitati legale pe care le-am avut. Asta nu inseamna ca am abdicat de la principiul transparentei sau am incalcat vreo lege in ceea ce priveste privatizarea".

De altfel, a spus ministrul, amanunte despre tranzactia facuta joi vor fi anuntate intr-o conferinta de presa ce va avea loc vineri, unde vor fi aduse la cunostinta date conform documentelor. "Toata aceasta procedura a fost legala si transparenta", a tinut ministrul sa intareasca.

In opinia ministrului Fenechiu, "nu conteaza daca e unul sau sunt mai multi investitori. Sunt bucuros ca am reusit, impotriva multora care nu-mi dadeau nicio sansa". In plus, a tinut ministrul Transporturilor sa atraga atentia, "s-a respectat termenul de 20 iunie".

In ceea ce priveste termenul de plata, acesta este la maximum doua luni de la semnarea contractului.

Legat de angajatii CFR Marfa, contractul colectiv de munca este pana in aprilie 2014, insa Fenechiu sustine ca se va gasi o cale ca oamenii sa-si poata pastra locurile de munca sau sa primeasca salarii compensatorii.

Victor Ponta: Ma bucur ca a castigat o firma romaneasca

La scurt timp dupa anuntul ministrului Fenechiu, premierul Victor Ponta a declarat ca se bucura ca "a castigat o firma romaneasca si nu una din straintate".

"In cinci zile se va semna contractul, in 60 de zile se plateste pretul si se transfera actiunile. Este important ca locurile de munca sunt garantate", a afirmat Victor Ponta.

Ponta, despre privatizarea CFR Marfa: Ma bucur ca a castigat o firma romaneasca

Privatizarea CFR Marfa a intrat, joi dimineata, in linie dreapta, dupa ce Ministerul Transporturilor a acceptat oferta tehnica a unicului ofertant ramas in cursa, Grup Feroviar Roman.

Privatizarea CFR Marfa: Gruia, stapan pe 75% din transportul feroviar al Romaniei - Ce acuza competitorii

Relu Fenechiu precizase intr-o conferinta de presa anterioara celei in care a facut anuntul privatizarii ca, desi GFR s-a angajat sa plateasca mai mult de 180 milioane de euro, reprezentantii sai au pus niste conditii.

"Daca nu va renunta la ele atunci va fi descalificat", spunea el tot joi.

Scandal in privatizarea CFR Marfa - Grupul Feroviar Roman ar putea fi descalificat

Preluarea CFR Marfa de catre compania omului de afaceri Gruia Stoica, Grup Feroviar Roman, aproape ii va tripla acestuia influenta in domeniul transporturilor feroviare de marfa, o piata estimata la 500 milioane de euro, anul trecut.

Compania de stat detinea, in 2012, o cota de 48,4%, in timp ce GFR opera 27,2% din piata.

Contracandidatii GFR la preluarea CFR Marfa au contestat procedura de privatizare

Procesul de privatizare al CFR Marfa nu a fost lipsit de controverse.

Kinga Madarasan, General Manager la Transferoviar Grup, care a intrat in cursa alaturi de fondul de investitii austriac Donau Finanz, a precizat ca nu au avut timp suficient la dispozitie pentru a finaliza evaluarea proprie asupra CFR Marfa, acesta fiind motivul pentru care s-au retras din cursa.

"Am solicitat in doua randuri amanare, dar am fost refuzati. Prejudiciile sunt consistente, atat material, cat si ca efort uman, am gestionat tot parcursul procedurii cu intentii serioase de a participa si castiga aceasta licitatie, daca aveam premizele de a ne realiza o imagine coerenta si concreta asupra valorii reale a companiei CFR Marfa", a mentionat Kinga Madarasan pentru Ziare.com.

Comisia de privatizare le-a respins cererile pentru ca statul trebuia sa se incadreze in termenul de 20 iunie impus de FMI si UE.

"Ne vom sfatui cu avocatii si cu compania care ne-a asistat si vom efectua pasii legali in a avea siguranta economica ca entitate in viitor. Astazi nu stiu sa va spun concret despre aceste demersuri", ne-a explicat reprezentantul Transferoviar, care a dat asigurari ca planul lor strategic ar fi putut aduce compania pe profit.

In 2012, cota de piata a acestui operator de transport privat a fost de 3,5%.

Lipsa de transparenta?

Americanii de la OmniTrax au contestat, la randul lor, procedura de privatizare, precizand ca au avut la dispozitie doar o saptamana pentru a analiza 10.000 de documente referitoare la situatia CFR Marfa.

Premierul Victor Ponta a negat, joi - anterior anuntului castigatorului licitatiei - orice lipsa de transparenta in acest proces.

"A fost cea mai transparenta procedura posibila. Nu pot acum decat sa cer Ministerului Transporturilor sa negocieze foarte bine dupa declararea castigatorului, partea de pret e stabilita, cea ce e mult mai important este planul de investitii, modul de pastrare a locurilor de munca si dezvoltarea companiei in anii care urmeaza", a declarat premierul, in cadrul unei conferinte de presa.

Fostul ministru al Privatizarii, Valentin Ionescu, sustine insa ca organizarea vanzarii CFR Marfa a fost "sub orice critica", desi statul a avut trei ani la dispozitive pentru a o finaliza.

"Cand ai o privatizare cu o singura firma, statul practic nu are sansa de a alege. Pentru aceasta situatie este de vina statul, nu ofertantul. Statul a dorit sa se ajungem aici", a explicat Valentin Ionescu, pentru Business 24.

Viitorul companiei CFR Marfa este incert, considera reprezentantii Transferoviar.

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a mentionat pentru Ziare.com ca cel mai important lucru este ce va face investitorul dupa cumpararea companiei de stat.

"Cel care va prelua CFR Marfa trebuie sa fie capabil sa transforme societatea intr-una profitabila", ne-a spus democrat-liberalul.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#castigator licitatie CFR Marfa, #pret CFR Marfa, #privatizare CFR Marfa pret, #Grup Feroviar Roman CFR Marfa, #licitatie CFR Marfa , #privatizare