GFR a platit avansul pentru CFR Marfa - vezi cand va da toti banii (Video)

Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 11:22
2380 citiri
GFR a platit avansul pentru CFR Marfa - vezi cand va da toti banii (Video)
Foto: Arhiva

Grup Feroviar Roman (GFR) a platit, joi seara, avansul pentru CFR Marfa, iar Ministerul Transporturilor asteapta dovada platii.

Compania a virat in contul escrow deschis miercuri seara suma de aproximativ 20 de milioane de euro, ce reprezinta 10% din pretul pe care compania si l-a asumat pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile CFR Marfa, se arata intr-un comunicat al GFR remis Ziare.com.

Depunerea avansului a fost confirmata de presedintele Comisiei de privatizare din cadrul Ministerului Transporturilor, Cristian Chibu.

"Din luna iunie a.c si pana in prezent, Grup Feroviar Roman a platit 30 de milioane de euro in contul achizitiei pachetului majoritar de actiuni al SNTFM CFR Marfa SA: 10 milioane de euro, reprezentand garantia bancara de participare la licitatie, iar alte 20,2 milioane de euro, reprezentand garantarea tranzactiei printr-un cont escrow", se precizeaza in comunicatul GFR.

Restul sumei de 170 de milioane de euro va trebui depus "la data finalizarii" operatiunii de privatizare, potrivit Hotararii Guvernului nr. 526/2013 pentru aprobarea conditiilor principale ale contractului de vanzare-cumparare.

Basescu se insala? GFR a facut un pas important in preluarea CFR Marfa

Teoretic, termenul-limita expira la 15 octombrie, cand se implinesc 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a actului normativ.

Restul banilor, dupa avizul Consiliului Concurentei

Insa in HG se mentioneaza ca acest proces va fi finalizat in momentul in care vor fi realizate mai multe conditii, printre care se numara si emiterea, de catre Consiliul Concurentei, a avizului privind concentrarea economica ce se va forma prin preluarea CFR Marfa de catre GFR.

"Procedura de privatizare urmeaza sa continue prin obtinerea avizului Consiliului Concurentei sau a Comisiei Europene, avand in vedere ca notificarea depusa in numele

Grup Feroviar Roman a fost declarata valida si admisa.

Ulterior avizarii tranzactiei de catre Consiliul Concurentei si indeplinirii conditiilor din contract, cumparatorul va achita diferenta, finalizandu-se astfel privatizarea. Avizarea de catre Consiliul Concurentei este o procedura standard pentru orice tranzactie de acest fel, in spatiul european", spun reprezentantii GFR.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca un raspuns din partea institutiei ar putea veni chiar si peste cinci luni.

In consecinta, ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a mentionat ca data ar putea fi devansata pentru ca Gruia Stoica sa isi poata indeplini obligatiile.

In prezent, Autoritatea de Concurenta analizeaza dosarul de notificare transmis de GFR, iar acest lucru ar putea dura pana la maximum 5 luni.

C.S.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#GFR avans CFR Marfa, #GFR plata CFR Marfa, #GFR bani CFR Marfa , #privatizare