Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

GFR nu poate prelua inca CFR Marfa - vezi de ce

Duminica, 23 Iunie 2013, ora 18:19
2169 citiri
GFR nu poate prelua inca CFR Marfa - vezi de ce
Foto: Arhiva

Preluarea CFR Marfa de catre castigatorul licitatiei, Grup Feroviar Roman (GFR), nu poate avea loc legal inainte de a primi unda verde din punct de vedere concurential, fie de la Bucuresti, fie de la Bruxelles, a declarat duminica Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei (CC).

"Va exista (...) o analiza si, repet, primul lucru pe care trebuie sa-l vedem este daca acest caz va fi analizat la noi sau il va prelua Bruxelles-ul. O sa am o discutie maine (24 iunie 2013 - n.red.) la Comisia Europeana pe acest subiect. Ramane de vazut, este o chestiune de luni de zile, iar legea ne da varianta ca, daca mergem pe investigatie, sa avem maximum sase luni la dispozitie ca sa luam o decizie.

Daca intre timp se semneaza contractul si abia dupa sase luni se ia o decizie, este un risc asumat de Consiliul Concurentei. Banuiesc ca cine cumpara CFR Marfa, care are pierderi, vrea sa controleze macar ce face managementul actual, daca nu chiar sa-l schimbe. Legal, ei nu pot sa preia controlul la CFR Marfa pana nu au ok-ul din punct de vedere concurential, fie ca-l dam noi, fie ca il dau cei de la Bruxelles, vom vedea.

Cazul CFR poate fi de competenta Consiliului Concurentei din Romania daca acesta depinde de o parte strict tehnica, cat de mari sunt cifrele de afaceri. In acelasi timp, Comisia are posibilitatea sa preia cazul daca, totusi, considera ca este unul care are relevanta la nivelul pietei interne a Uniunii Europene, si depaseste strict interesul romanesc", a explicat Chiritoiu.

Potrivit sefului Concurentei, incepand din primavara acestui an, institutia pe care o conduce a solicitat celor trei companii interesate de CFR Marfa informatii cu privire la activitatea lor, dar nu au oferit foarte multe detalii.

"Undeva din primavara ne-am pus problema ce ne facem daca unul dintre cei trei candidati initiali ne crea probleme sau daca procesul de privatizare trebuia sa se deruleze rapid pentru ca avem un termen cu FMI. Ne-am pus problema cum vom proceda atunci cand va veni vorba despre procesul de privatizare a CFR Marfa.

In acest sens, am cerut date de la toate companiile implicate, dar necazul a fost ca n-am primit foarte multe astfel de date. Oamenii au spus ca sunt ocupati cu pregatirea ofertei, ca nu au timp si ca nu au resurse umane sa inceapa sa raspunda si la intrebarile noastre. Desi am incercat sa fim buni gospodari si sa ne facem sanie vara si iarna caruta, nu suntem in relatii foarte avansate cu aceste companii", a afirmat Chiritoiu.

Pe de alta parte, presedintele Consiliului Concurentei a precizat ca o cota de piata a unei companii de 75-80% reprezinta o problema, in mod normal cifra-cheie fiind de 40%.

"In mod normal, o cota de piata de peste 75% a unei companii este este o problema. Pentru noi, cifra-cheie este 40%, conform definitiei din legea noastra si o practica europeana", spus Bogdan Chiritoiu.

Compania Grup Feroviar Roman (GFR) a fost declarata, joi, 20 iunie 2013, castigatoare a competitiei pentru privatizarea CFR Marfa, dupa sapte ore de negocieri.

Potrivit ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, pretul oferit de GFR este de circa 202 milioane de euro si va fi achitat integral.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#GFR CFR Marfa Consiliul Concurentei, #privatizare CFR Marfa , #privatizare