Gruia Stoica: Voi da statul roman in judecata (Video)

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 07:27
4260 citiri
Gruia Stoica: Voi da statul roman in judecata (Video)

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul GFR, a declarat miercuri seara ca in contractul de privatizare a CFR Marfa nu exista niciun termen concret privind plata intregii sume de bani si finalizarea tranzactiei, ci doar precizarea ca acest lucru trebuie sa se intample dupa avizul Consiliului Concurentei.

"Conform contractului de privatizare a CFR Marfa pe care l-am semnat, eu trebuie sa platesc banii dupa avizul Consiliului Concurentei. Nu exista niciun alt termen concret in contractul de privatizare in ceea ce priveste finalizarea tranzactiei. Nu stiu de ce a aparut termenul de 60 de zile in Hotararea de Guvern. Vanzatorul (Ministerul Transporturilor - n.r.) ar fi trebuit sa coreleze Hotararea de Guvern cu contractul de privatizare", a precizat Stoica.

Surpriza Guvernului: Nu amana vanzarea CFR Marfa. GFR trebuie plateasca pana luni

El a subliniat ca, in cazul in care luni, 14 octombrie, Ministerul Transporturilor va anunta ca procesul de privatizare a esuat, GFR va actiona in instanta statul roman.

"Ma voi consulta cu avocatii si ne vom indrepta (in instanta - n.r.) sa ne recuperam pierderile. Ce vina am eu ca vanzatorul nu a corelat Hotararea de Guvern cu contractul de privatizare?", a aratat omul de afaceri.

Potrivit acestuia, nu a existat pana acum nicio tranzactie in Romania sau in Uniunea Europeana unde cumparatorul a achitat banii inainte de avizul autoritatii de concurenta.

Nou termen pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa - Pana cand trebuie sa plateasca Gruia Stoica

"Legislatia europeana spune clar: nu se face niciun transfer fara avizul Consiliului Concurentei, abia atunci facem si plata. Nu s-a intamplat niciodata in istoria Romaniei sau a Uniunii Europene sa se plateasca banii fara avizul Concurentei. Eu am banii, dar pentru a-i plati, trebuie ca vanzatorul sa-si indeplineasca obligatiile contractuale. Ce sa fac, sa pun acum 200 de milioane de euro si, daca peste cinci luni Consiliul Concurentei da aviz negativ, cine plateste comisioanele la banci?", a mai spus Stoica.

Intrebat cat de mare este riscul ca procesul de privatizare sa fie declarat esuat luni, Stoica a raspuns ca nu stie.

Ponta, despre CFR Marfa: Nu pot sa iau acum banii de la Stoica si sa-i dau compania in decembrie

"Daca nu se va prelungi termenul, luni tranzactia va pica. Eu acum stau, astept si ma uit sa vad pana unde ne putem juca. Daca va uitati in istoria AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului n.r), o sa vedeti ca aceasta n-ar fi prima prelungire, ci s-au dat 'n' prelungiri. Nu ar fi o prelungire pentru mine, ci pentru CFR Marfa", a adaugat omul de afaceri.

Potrivit Hotararii de Guvern 526/2013 privind aprobarea conditiilor principale din contractul de privatizarea a CFR Marfa, GFR trebuie sa achite intreaga suma de bani in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, termen care se implineste pe 13 octombrie. In caz contrar, contractul de privatizare se desfiinteaza de plin drept, fara a mai fi necesara punerea in intarziere, fara orice alta formalitate prealabila si fara interventia instantei.

Ministerul Transporturilor a initiat o hotarare de Guvern prin care termenul ar fi trebuit decalat pana pe 20 decembrie, insa proiectul nu a fost discutat in sedinta Executivului de miercuri.

Potrivit unui comunicat al ministerului remis luni, proiectul de act normativ care vizeaza prelungirea termenului pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa asigura parcurgerea perioadei necesare pentru completarea de catre GFR a documentelor depuse la Consiliul Concurentei si inregistrarea diminuarii capitalului social al transportatorului feroviar de marfa, lucruri care exced termenul legal stabilit pentru finalizare prin H.G. nr. 526/2013, respectiv data de 13 octombrie 2013.

Mai exact, pe langa avizul Consiliului Concurentei, o alta procedura trebuie indeplinita pana la finalizarea tranzactiei, respectiv transferul unor active non-core de la CFR Marfa catre alte companii din subordinea Ministerului Transporturilor. Conform Legii 31/1990 privind societatile comerciale, acest lucru poate fi realizat abia la doua luni de la decizia AGA.

Vineri, Grupul Feroviar Roman a anuntat ca a platit pana acum 30 de milioane de euro pentru achizitia CFR Marfa si va achita diferenta pana la 202 milioane de euro ulterior avizului Consiliului Concurentei.

Potrivit Legii concurentei, Consiliul trebuie sa decida in 45 de zile de la primirea documentatiei complete daca avizeaza concentrarea economica sau daca deschide o investigatie asupra efectelor pe care tranzactia le-ar putea avea in piata. In cazul in care decide sa deschida o investigatie, Consiliul are la dispozitie cinci luni pentru a da un verdict.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Gruia Stoica judecata statul roman, #Gruia Stoica bani CFR, #Gruia Stoica privatizare CFR , #privatizare