Ministerul Transporturilor: CFR Marfa nu va mai fi privatizata in acest an

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 18:58
2017 citiri
Ministerul Transporturilor: CFR Marfa nu va mai fi privatizata in acest an

Privatizarea CFR Marfa nu se va mai face in 2012, desi evaluarea companiei este finalizata, cel mai probabil o decizie in calea privatizarii urmand sa fie luata in 2013, a declarat, marti, Horatiu Buzatu, secretar general adjunct in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.

"Pentru finalizarea privatizarii in acest an raspunsul este mai degraba nu. Am terminat evaluarea companiei, dar nu putem avansa cifre. Asta pentru ca ar fi in dezavantajul vanzatorului, adica statul roman, dar si al celor care vor fi interesati sa participe", a declarat reprezentantul Ministerului Transporturilor, prezent la Zilele Feroviare 2012.

Horatiu Buzatu explica, cu ocazia unei conferinte de presa organizate la inceputul lunii octombrie, ca pentru finalizarea privatizarii integrale a CFR Marfa pana la 31 decembrie 2012, conform intelegerii cu Fondul Monetar International, era necesar un ultim aviz din partea CSAT.

"Acest ultim aviz nu a venit, ci am primit un comunicat prin care ni s-a spus ca membrii CSAT au fost informati cu privire la privatizarea societatii. Practic, aceasta a dus la scoaterea proiectului de Hotarare de Guvern privind privatizarea societatii din sedinta de Guvern de miercuri, iar lipsa avizului poate fi o problema din cauza calendarului foarte strans", spunea Buzatu.

Acesta a mai subliniat ca Ministerul Transporturilor primise toate avizele din partea celorlalte ministere pentru privatizarea integrala a societatii si ca, in perioada urmatoare, in lipsa unui aviz de la CSAT, aviz necesar avand in vedere ca CFR Marfa este o companie strategica, ministerul va continua evaluarea terenurilor companiei si realizarea altor proceduri, pentru pregatirea privatizarii ulterioare a societatii.

Oficialul MTI a mai precizat ca, pentru ca privatizarea sa se finalizeze pana la 31 decembrie, Ministerul Transporturilor luase in calcul avizul CSAT, obligatoriu pentru aprobarea strategiei de privatizare in Guvern, urmand apoi procedura de precalificare a ofertantilor, organizarea camerei de date pentru cei interesati si discutii finale cu investitorii de pe lista scurta, pana la finele lunii noiembrie.

Inca o privatizare amanata

Initial, la ultima misiune a Fondului Monetar International in Romania a fost luata decizia privatizarii capitalului majoritar al companiei, insa ulterior autoritatile au solicitat si au primit acordul institutiilor financiare internationale pentru a privatiza integral CFR Marfa.

In sedinta din 26 septembrie 2012, Guvernul a fost informat despre stadiul proiectului de hotarare pentru adoptarea strategiei de privatizare a Societatii Nationale Transport Feroviar de Marfa (CFR Marfa).

In informare era prezentat stadiul in care se afla pregatirile pentru privatizarea CFR Marfa.

In sedinta CSAT din 27 septembrie, Administratia Prezidentiala informa ca, in finalul sedintei, membrii CSAT au fost informati cu privire la proiectul de hotarare a Guvernului Romaniei pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa (CFR Marfa SA), modalitatea concreta si procedura de privatizare fiind in responsabilitatea Ministerului Transportului si Infrastructurii si a Guvernului Romaniei.

De ce n-a trecut de CSAT privatizarea CFR Marfa? Ce spune Presedintia

Care sunt problemele companiei

Societatea CFR Marfa se afla intr-o situatie extrem de delicata, cu datorii de 450 milioane de euro in acest an comparativ cu un profit de 250 milioane euro la inceputul anilor 2000.

De asemenea, nici situatia parcului rulant nu este mai buna, 13.000 din cele 30.000 de vagoane ale companiei urmand sa fie vandute la fier vechi pentru ca au durata de viata depasita. Restructurarea, simptomatic pentru companiile de stat din Romania, nu a vizat managementul, ci marea masa a salariatilor, de la 30.500 de angajati in 1998, la infiintare, compania ajungand la doar 9.100 salariati in prezent.

Compania detinea in 2010 parc de material rulant de peste 42.000 de vagoane si peste 900 locomotive.

CFR Marfa are prevazute in bugetul pentru 2012, publicat in Monitorul Oficial, venituri de peste 1,222 miliarde lei si cheltuieli de 1,317 miliarde lei, urmand sa incheie anul cu pierderi estimate la 95 milioane lei.

Bugetul pentru 2012 al companiei prevede cheltuieli de investitii in suma de 97,416 milioane lei, din care 82,6 milioane lei din surse proprii. Creantele restante pentru acest an au fost stabilite la 409 milioane lei.

CFR Marfa este totusi lider pe piata transporturilor feroviare de marfa din Romania, cu o cota de piata de 61,1% pentru marfuri transportate, pe primul semestru al anului 2011.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#anulare privatizare CFR marfa, #Ministerul Transporturilor privatizare CFR Marfa, #privatizare CFR Marfa 2013 , #privatizare
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5