Privatizarea CFR Marfa: Cat de periculos poate fi ragazul acordat GFR

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 20:09
3145 citiri
Privatizarea CFR Marfa: Cat de periculos poate fi ragazul acordat GFR

Ministerul Transporturilor a elaborat un proiect de hotarare de guvern prin care amana data pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa pana la 20 decembrie, de la 15 octombrie anterior. Specialistii atrag atentia ca o prelungire a termenului presupune si modificarea strategiei de privatizare, cu toate consecintele implicate.

Printre acestea, posibilitatea ca investitorii care au luat decizia de retragere din procedura de privatizare pe baza prevederilor stabilite prin strategia existenta sa invoce prejudicierea lor.

Orice amanare trebuie analizata din perspectiva prevederilor din strategia de privatizare a CFR Marfa, ale Hotararii de Guvern pentru aprobarea conditiilor de vanzare, precum si a procesului de avizare a preluarii de catre Consiliului Concurentei, a aratat avocatul Cristian Dutescu pentru Ziare.com.

Conform strategiei de privatizare a CFR Marfa, termenul de plata a pretului actiunilor poate face obiectul unei negocieri intre vanzator si cumparator, insa acesta nu poate depasi 60 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului de aprobare a conditiilor principale ale Contractului de privatizare.

Potrivit alin. 2, pct.9 din Anexa HG nr.526/2013 pentru aprobarea conditiilor principale ale contractului de vanzare de actiuni intre stat si Grup Feroviar Roman (GFR), daca finalizarea nu a avut loc, independent de orice culpa a cumparatorului, intr-o perioada de 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, contractul se desfiinteaza de plin drept, fara a mai fi necesara punerea in intarziere, fara orice alta formalitate prealabila si fara interventia instantei.

  • Aceasta prevedere ar urma sa fie modificata astfel: "Avand in vedere obligatia cumparatorului de a notifica prompt, dupa semnarea contractului de vanzare-cumparare de actiuni, Consiliul Concurentei si/sau alte autoritati de concurenta competente cu privire la tranzactie, conform prevederilor Legii nr.21/1996, daca finalizarea nu a avut loc pana la data de 20 decembrie 2013, contractul se desfiinteaza de plin drept, fara a mai fi necesara punerea in intarziere, fara orice alta formalitate prealabila si fara interventia instantei", conform proiectului de act normativ anuntat luni de Ministerul Transporturilor.

Nou termen pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa - Pana cand trebuie sa plateasca Gruia Stoica

Finalizarea inseamna in principal plata intregului pret si transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor.

GFR a platit avansul pentru CFR Marfa - vezi cand va da toti banii (Video)

De asemenea, pentru ca finalizarea sa aiba loc, trebuie sa fie indeplinite si alte conditii, printre care si emiterea de catre Consiliul Concurentei a unei adrese sau decizii.

Termenul de 5 luni, care a fost mentionat ca fiind termenul maxim in care Consiliul Concurentei trebuie sa emita un aviz, se refera la situatia in care aceasta autoritate a decis deschiderea unei investigatii din cauza indoielilor serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurential normal. Termenul incepe sa curga de la primirea notificarii complete.

Cumpara sau nu Gruia Stoica CFR Marfa: GFR intarzie analiza in Consiliul Concurentei

Decizia privind deschiderea investigatiei trebuie luata in 45 de zile de la primirea notificarii complete.

Avand in vedere termenul de initial de 60 de zile, apare ca surprinzatoare intarzierea depunerii notificarii complete la Consiliul Concurentei.

"Avand in vedere aceste aspecte, apare ca fiind contrara dispozitiilor legale incidente orice amanare a termenului de finalizare a contractului de privatizare, in absenta adoptarii unei hotarari de guvern care sa modifice HG 526/2013 in privinta termenului de finalizare, dar si HG 46/2013 privind strategia de privatizare a CFR Marfa.

Evident ca in situatia in care se petrece acest lucru, ceilalti investitori care si-au manifestat intentia de participa la acest proces de privatizare, au indeplinit criteriile de precalificare si aveau dreptul sa depuna oferte, pot sa invoce prejudicierea lor, intrucat decizia unora de retragere din procedura de privatizare a fost luata tinand cont de prevederile HG 46/2013 privind strategia de privatizare a CFR Marfa, inclusiv in privinta termenului maxim de plata", a subliniat Cristian Dutescu.

Potrivit acestuia, modificarea strategiei de privatizare dupa incheierea contractului de privatizare pe langa faptul ca ar aduce atingere intereselor altor investitori participanti la procedura de privatizare, ar necesita si avizarea din partea CSAT, institutie care a avizat strategia de privatizare in 5 februarie 2013.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#privatizare CFR Marfa amanare, #amanare plata GFR CFR Marfa , #privatizare