Privatizarea CFR Marfa - Cine pune mana pe compania-cheie din transportul feroviar

Joi, 09 Mai 2013, ora 13:29
4664 citiri
Privatizarea CFR Marfa - Cine pune mana pe compania-cheie din transportul feroviar

Trei companii au depus documentatia pentru etapa de precalificare pentru privatizarea CFR Marfa, insa doar una pare sa aiba cele mai multe sanse de castig.

Conform unui comunicat remis miercuri Ziare.com, acestea sunt Grup Feroviar Roman (GFR), americanii de la Omnitrax si asociatia Transferoviar Grup si Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria.

Inca doua oferte pentru CFR Marfa: o companie romaneasca si una din SUA

Un consortiu romano-austriac a depus documentele pentru privatizarea CFR Marfa

Premierul Victor Ponta a calificat companiile inscrise in cursa drept "investitori seriosi", care vor fi capabili sa implementeze o strategie de eficientizare a companiei.

Ponta: Investitorii interesati de CFR Marfa sunt seriosi. Compania poate deveni viabila

Miercuri a fost ultima zi pentru depunerea documentelor de precalificare de catre companiile interesate de CFR Marfa, potrivit anuntului postat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Deschiderea plicurilor cu documentele de participare a avut loc, joi, la ora 11.00, iar verificarea si analizarea acestora se va face pana in data de 15 mai, ora 12.00, cand se va intocmi lista investitorilor precalificati sa participe, in continuare, la procesul de privatizare a CFR Marfa, precum si lista celor respinsi.

Ministrul Trabsporturilor, Relu Fenechiu, a precizat, dupa deschiderea plicurilor, ca ofertele sunt valide.

"Am vrut ca cfr marfa sa fie cumparata de o companie puternica, care sa o dezvolte. Au fost cumparate 4 caiete de sarcini, dar doar 3 companii s-au prezentat la licitatie. Doar daca va cadea un meteorit s-ar putea sa se schimbe istoria pana in iunie. In plus, nimeni nu e nebun ca sa plateasca 800 milioane de euro si sa incaseze din vanzarea la fier vechi doar o suta", a precizat oficialul.

Urmatoarea etapa in privatizarea CFR Marfa este negocierea pe baza de oferte preliminare si neangajante, iar din 28 mai, Comisia de privatizare va purta negocieri cu fiecare ofertant aflat pe lista scurta, pe baza unei planificari ce se va afisa la sediul MT.

Pretul de pornire al licitatiei pentru 51% din actiunile CFR Marfa este de aproape 800 de milioane de lei. Dupa finalizarea procesului de privatizare, statul ramane cu 49% din actiunile companiei.

Companiile inscrise in cursa

Grup Feroviar Roman (GFR), detinuta de fratii Gruia Stoica si Vasile Didila, este o societate cu capital social integral privat, care presteaza servicii de transport feroviar de marfuri si servicii conexe transportului feroviar.

Compania a fost infiintata in anul 2000 si apartine grupului Grampet SA, de asemenea detinut de Gruia Stoica, cu o cifra de afaceri anuala de aproximativ 300 de milioane de euro. GFR opereaza cu 13.500 de vagoane si 260 de locomotive.

Printre clientii operatorului privat feroviar se numara Compania Nationala a Huilei, Holcim, ArcelorMittal Galati, Petrom, Shell Gaz Romania, Rafo si Lukoil, fiind astfel un competitor direct pentru CFR Marfa.

Pe langa clientii privati, GFR a obtinut si contracte banoase cu statul. De exemplu, in aprilie 2010 a castigat un contract cu Conpet SA Ploiesti, detinuta de Ministerul Economiei, pentru transportul titeiului si al gazolinei, valabil pe trei ani, in valoare de 200 de milioane de lei (circa 49 de milioane de euro). La licitatie a participat si CFR Marfa.

In plus, in 2007, GFR a pus bazele unei alte companii in domeniul cailor ferate, Rooling Stock Company, unde partener este chiar CFR Marfa, care are ca profil de activitate modernizarea si inchirierea unor vagoane vechi aflate in proprietatea companiei de stat. In 2012, aceasta a avut un profit de 4,5 milioane de euro.

Grupul Grampet din care face GFR detine participatii majoritare la Bulgarian Railway Company, la Train Hungary, compania de reparatii si constructii vagoane Zelvoz Smederevo (Serbia), Eurorail Ucraina, Eurorail Moldova si Mozambic Reilly Company.

GFR va investi 13 milioane de euro in achizitia a aproape 90% din actiunile companiei nationale feroviare de marfuri din Muntenegru, Montecargo, care opereaza cu 713 vagoane si 17 locomotive.

De asemenea, Grup Feroviar Roman a intrat si in cursa pentru privatizarea companiei bulgare de transport feroviar de marfa BDZ Cargo.

Gruia se afla pe locul 8 in topul Forbes al celor mai bogati romani, cu o avere estimata la 420-430 milioane de euro, in 2011.

Transferoviar Grup (TFG) este principalul actionar al producatorului de material rulant Remarul 16 Februarie din Cluj-Napoca si este detinuta de omul de afaceri Calin Mitica.

Compania a avut o cifra de afaceri de 20 milioane de euro, un profit de 3 milioane de euro in 2011 si o cota de piata de sub 3%. Obiectul sau de activitate este asigurarea serviciilor de transport/logistica feroviara si manevra feroviara de marfa, gestionarea de infrastructura feroviara, constructia de cai ferate, drumuri si autostrazi.

Printre principalii clienti din Romania se numara Dacia, Mol, Lafarge si Gefco.

Conform informatiilor publicate pe site, prin accesarea de fonduri europene, societatea este implicata in dezvoltarea infrastructurii feroviare private, in acest moment avand in executie terminalul de containere din Aiud.

TFG realizeaza transportul de marfa pe calea ferata cu societati din alte tari europene, cum ar Rail Cargo Ungaria, PKP Cargo, DB Schenker, Calea Ferata Bulgara-BDZ, Gysev Zrt, Calea Ferata Slovena, Calea Ferata din Slovacia, MMV Magyar Maganvasut Zrt, LTE Group Austria.

In plus, SC Transferoviar Grup SA are participatiuni majoritare in SC UV Aiud SA si SC Transferoviar Calatori SRL.

Partenerul TFG la privatizarea CFR Marfa, Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria, este un fond de investitii austriac fondat in 1957, administrand active de peste 2 miliarde de euro in domenii precum managementul activelor, investitii, fuziuni si achizitii, restructurari si dezvoltare rezidentiala.

Donau-Finanz are o experienta vasta in domeniul dezvoltarii, asistentei si gestionarii durabile centrelor comerciale, hoteluri si facilitati de petrecere a timpului liber, atat pe plan national in Austria, cat si international, conform informatiilor publicate pe site.

In plus, compania austriaca este calificata in faza finala a procesului de privatizare a unitatii de transport de marfa a Cailor Ferate Bulgare (BDZ) - BDZ Freight Services.

Reprezentantul Omnitrax in Romania este Philip Bloom, un om de afaceri american, care a fost condamnat in SUA pentru mituire, spalare de bani si frauda si la plata unor despagubiri de 3,6 milioane de dolari, intr-un caz legat de contracte de constructie in Irak.

Potrivit informatiilor de pe site, compania are un profit anual de 37,5 milioane de dolari si se ocupa in principal cu cu furnizoare de servicii de management pentru industria feroviara. Ea administreaza 16 linii ferate regionale ce deservesc zece state din SUA si trei provincii canadiene. In plus, ea mai are si alte divizii, de real-estate si transport. Omnitrax este o subsidiara a grupului Broe, cu activitati in real estate, transport si energie.

GFR are cele mai multe sanse?

Potrivit lui Cristian Parvan, secretar al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), GFR este cea mai puternica companie dintre cele trei ofertante.

"Nu este clar ce s-a vrut, important este, daca castiga GFR, asa cum este de asteptat, contractul de privatizare sa fie facut de profesionisti in favoarea economiei romanesti. Oricum, performantele CFR Marfa sunt legate de starea infrastructurii feroviare (viteze comerciale de 30-40 km/ora)", a precizat acesta, pentru Ziare.com.

El apreciaza ca privatizarea CFR Marfa este un lucru bun, deoarece va scoate managementul din mainile statului.

"Sa vedem cum vor creste preturile sau ce masuri vor fi luate, altele decat vanzarea stocului de vagoane si locomotive la fier vechi", a avertizat Parvan.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#companii privatizare CFR Marfa, #firme privatizare CFR Marfa , #privatizare