Privatizarea CFR Marfa, esuata: Cum va putea fi salvata

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 18:04
3397 citiri
Privatizarea CFR Marfa, esuata: Cum va putea fi salvata

Privatizarea CFR Marfa pare a fi sortita esecului, deoarece chiar daca Grup Feroviar Roman (GFR) va vira, luni, banii, in lipsa unui aviz al Consiliului Concurentei, contractul se desfiinteaza.

Conform Hotaririi de Guvern nr. 526/2013, finalizarea acestui proces depinde pe de o parte de plata integrala a banilor, iar pe de alta parte de transferul titlului de proprietate asupra pachetului de actiuni.

"Finalizarea vanzarii-cumpararii pachetului de actiuni, constand in plata pretului de cumparare si in transferul titlului de proprietate asupra pachetului de actiuni ce face obiectul vanzarii-cumpararii, va avea loc sub conditia semnarii contractului de escrow si depozitarii de catre cumparator a sumei prevazute in contul escrow (realizat -n.red.) si a realizarii conditiilor suspensive prevazute la pct. 10", se arata in HG.

Conditiile respective sunt:

a) emiterea de catre Consiliul Concurentei a unei adrese sau decizii in conformitate cu dispozitiile art. 46 din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau emiterea unui asemenea document de catre alte autoritati de concurenta competente (obiectiv nerealizat pana in prezent) ;

b) finalizarea de catre vanzator a conversiei creantelor detinute de stat asupra societatii la data semnarii contractului si definitivarea structurii capitalului social al societatii ca urmare a operatiunii de majorare de capital in baza conversiei (realizat) ;

c) obtinerea de catre vanzator, dupa caz, de la finantatorii interni si externi ai societatii, a acordului acestora cu privire la modificarea structurii actionariatului societatii, ca efect al incheierii prezentului contract, iar acordul astfel obtinut nu include conditii mai oneroase pentru societate fata de termenii aplicabili potrivit contractelor de finantare la data semnarii (nerealizat pana in prezent) ;

d) creditarea contului vanzatorului cu toate sumele datorate de cumparator vanzatorului, reprezentand pretul de cumparare (e vorba de achitarea platii integrale) ;

e) semnarea declaratiei privind transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni in registrul actionarilor si de actiuni al societatii (se va face la finalul procesului).

Conform HG, absolut toate aceste 5 conditii trebuie indplinite simultan la data de 14 octombrie, pentru ca aceasta privatizare sa fie considerata un succes.

Insa, avand in vedere ca presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a mentionat ca GFR nu are inca documentatia completa si ca analiza poate dura pana la maximum 5 luni, in niciun caz avizul institutiei nu poate veni in urmatoarele trei zile.

Prin extensie, in lipsa lui, contractul de privatizare va fi desfiintat, conform HG.

"Daca finalizarea nu a avut loc, independent de orice culpa a cumparatorului (plata banilor - n.red.), intr-o perioada de 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari (14 octombrie - n.red.), contractul se desfiinteaza de plin drept, fara a mai fi necesara punerea in intarziere, fara orice alta formalitate prealabila si fara interventia instantei", se arata in HG.

Recent, presedintele Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca in actul normativ "sunt cateva conditii care trebuie indeplinite pentru ca tranzactia sa fie finalizata, iar una dintre ele este avizul Consiliului".

Cand a depus GFR documentatia

Pe 29 august, Chiritoiu a spus ca Guvernul are un termen stabilit prin HG pana la care vrea sa incaseze banii din privatizarea CFR Marfa si ca "nu-l opreste nimeni sa incaseze acesti bani inainte sa existe o autorizatie din punctul de vedere al Consiliului Concurentei".

GFR a notificat de abia pe 24 septembrie Consiliul Concurentei cu privire la preluarea companiei de stat CFR Marfa, dupa aproape 6 saptamani de la publicarea in Monitorul Oficial a actului normativ pe aceasta tema, desi termenul prevazut in HG pentru finalizarea privatizarii expira la 60 de zile de la publicarea actului normativ.

Compania a fost declarata in iunie castigatoarea lictitatiei pentru privatizarea CFR Marfa, iar contractul a fost semnat la inceputul lunii urmatoare.

O posibila salvare a situatiei

Astfel, singura posibilitate pentru ca privatizarea CFR Marfa sa poata continua este ca Guvernul sa aprobe prin OUG extinderea termenului de finalizare pana dupa primirea avizului Concurentei.

Privatizarea CFR Marfa: Cat de periculos poate fi ragazul acordat GFR

Insa acest lucru nu s-a decis in sedinta de miercuri a Executivului, premierul Victor Ponta sustinand ulterior ca ideea nu s-a discutat pentru ca ministrul de resort, Ramona Manescu, a fost plecata la intrunirea Consiliului European.

Ulterior, vineri, Gruia Stoica a precizat ca se afla in discutii cu reprezentantii MT, insa asteapta ca si institutia sa isi indeplineasca obligatiile contractuale. In replica, Ramona Manescu a sustinut ca ele au fost indeplinite.

"Termenul nu poate fi extins. Daca nu se plateste, se reia (privatizarea - n.red.). Ministerul Transporturilor si-a respectat absolut toate obligatiile, asa cum si domnul Gruia Stoica sunt convinsa ca si-a respectat obligatiile. Eu nu vreau sa acuz pe nimeni. Deocamdata", a spus Manescu.

Insa in cazul unei eventuale prelungiri a termenului, "ceilalti investitori care si-au manifestat intentia de participa la acest proces de privatizare, au indeplinit criteriile de precalificare si aveau dreptul sa depuna oferte, pot sa invoce prejudicierea lor, intrucat decizia unora de retragere din procedura de privatizare a fost luata tinand cont de prevederile HG 46/2013 privind strategia de privatizare a CFR Marfa, inclusiv in privinta termenului maxim de plata", a subliniat avocatul Cristian Dutescu, pentru Ziare.com.

La licitatie au mai participat americanii de la Omnitrax si consortiul romano-austriac Transferoviar - Donau Finance, care s-au retras din cursa, motivand ca nu au avut parte de timpul necesar parcurgerii integrale a documentatiei.

Potrivit avocatului, modificarea strategiei de privatizare dupa incheierea contractului de privatizare ar necesita si avizarea din partea CSAT, institutie care a avizat strategia de privatizare in 5 februarie 2013.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#privatizare CFR Marfa esec, #GFR privatizare CFR Marfa, #HG privatizare CFR Marfa , #privatizare