Privatizarea CFR Marfa: Trei companii au cumparat pana acum caietul de sarcini

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 15:38
2361 citiri
Privatizarea CFR Marfa: Trei companii au cumparat pana acum caietul de sarcini

Trei companii au cumparat pana in acest moment caietul de sarcini in procesul de privatizare a companiei CFR Marfa, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, intr-o conferinta de presa.

"Sunt trei companii care au cumparat caietul de sarcini. Din putina mea experienta in licitatii, pot sa va spun ca, in general, ofertele se depun in ultima zi si in ultimele ore", a adaugat Fenechiu.

Referitor la prima incercare de privatizare, ministrul a spus ca nu are cunostinta sa existe vreo contestatie, dupa ce toate ofertele au fost respinse.

"Nu am cunostinta sa fie vreo contestatie dupa prima procedura in privatizarea CFR Marfa", a spus Fenechiu.

Fenechiu reia privatizarea CFR Marfa - care sunt schimbarile si noul termen

Ministerul Transporturilor a republicat joi, 16 mai 2013, anuntul privind vanzarea a 51% din actiunile CFR Marfa, venitul mediu anual din activitatea de transport marfa al investitorilor interesati fiind redus de la 100 milioane euro in anuntul anterior, la 20 milioane euro in prezent.

Castigatorul licitatiei va fi anuntat pe 20 iunie.

Cum se va face vanzarea

Vanzarea se va realiza prin metode combinate cu criterii de precalificare, constand in negociere pe baza de oferte preliminare si angajante, urmata de licitatie cu oferta in plic. Pretul de oferta (pretul de pornire a licitatiei) este de 797,058 milioane lei pentru intregul pachet de actiuni scos la vanzare. Oferta de vanzare este valabila 180 de zile de la data publicarii, cu posibilitatea de a fi prelungita, iar plata pretului actiunilor se va face intr-o singura transa prin transfer bancar la data finalizarii tranzactiei.

Dosarul de prezentare poate fi procurat contra sumei de 10.000 de euro, iar documentele de participare pot fi depuse pana pe 23 mai, ora 13.00, acesta fiind termen de decadere. Deschiderea plicurilor se va face in data de 23 mai 2013, ora 14.00, la sediul ministerului. Verificarea si analizarea Documentelor de Participare se va face tot pana in data de 23 mai, cand se va intocmi lista investitorilor precalificati sa participe, in continuare, la procesul de privatizare a CFR Marfa (lista scurta).

Pentru participarea la negocierea pe baza de oferte preliminare si neangajante, potentialii cumparatori inscrisi pe Lista Scurta vor depune la sediul MT, in plic sigilat, cel mai tarziu pana in data de 5 iunie, ora 16.00, oferta preliminara si neangajanta si comentariile potentialilor cumparatori inscrisi pe Lista Scurta asupra proiectului de Contract de Vanzare - Cumparare de Actiuni inclus in Dosarul de Prezentare.

Comisia de Privatizare constituita la nivelul MT va purta negocieri cu fiecare dintre potentialii cumparatori inscrisi pe Lista Scurta si care au depus documentele prevazute, incepand cu data de 6 iunie, ora 10.00.

Pentru participarea la licitatia cu oferta in plic, potentialii cumparatori care au depus documentele prevazute vor depune, pana cel mai tarziu in data de 19 iunie, ora 12.00, Documentele de Participare care nu au fost solicitate in faza de precalificare, oferta de cumparare in plic sigilat si dovada privind achitarea Taxei de Participare la Licitatie, in suma de 20.000 euro.

Garantia de Participare in suma de 10 milioane euro sau echivalent in lei la cursul BNR din ziua constituirii garantiei se va constitui in favoarea MT, prin Scrisoare de garantie bancara.

In data de 20 iunie, ora 11.00, Comisia de Privatizare va proceda la deschiderea plicurilor cu documentele apartinand numai ofertantilor prezenti. Plicurile depuse de ofertantii care nu sunt prezenti se returneaza acestora nedeschise. Verificarea si analizarea acestor documente se va face in aceeasi zi, cand se va stabili ofertantul adjudecatar.

Prima incercare de privatizare a esuat

Comisia de Privatizare instituita la nivelul Ministerului Transporturilor a hotarat, saptamana trecuta, respingerea celor trei potentiali ofertanti si reluarea procedurii de privatizare a CFR Marfa, conform prevederilor legale, in urma verificarii si analizarii documentatiilor de participare depuse de potentialii investitori la procedura de precalificare in cadrul procesului de privatizare a companiei CFR Marfa.

Privatizarea CFR Marfa: Dezvaluirile unuia dintre investitorii respinsi

Procedura de deschidere a ofertelor pentru precalificarea potentialilor investitori pentru CFR Marfa s-a incheiat pe 11 mai, la ora 16.00, a doua etapa fiind verificarea si evaluarea acestora, cu termen limita data de 15 mai, ora 12.00. Miercurea trecuta trebuiau sa fie anuntati investitorii precalificati sa participe, in continuare, la procesul de privatizare.

Companiile care au depus oferte pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni (51%) la Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa "CFR Marfa" sunt OmniTRAX Inc. (SUA), Grup Feroviar Roman (GFR) si Asocierea Transferoviar Grup - Donau-Finanz GMBH.

Privatizarea CFR Marfa se realizeaza printr-o procedura de vanzare de actiuni prin metode combinate cu criterii de precalificare, constand in negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, urmata de licitatie cu oferta in plic pentru un pachet majoritar de 51% din capitalul social al companiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#investitori interesati CFR Marfa, #investitori CFR Marfa, #companii interesate CFR Marfa , #privatizare