Sindicalistii acuza interese politice la vanzarea CFR Marfa

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 14:10
1690 citiri
Sindicalistii acuza interese politice la vanzarea CFR Marfa
Foto: Arhiva

Pretul de pornire al licitatiei pentru pachetul de 51 la suta din CFR Marfa, de peste 797 de milioane de lei, este mult sub valoarea reala a companiei, atragand investitori interesati de destramarea sa, sustin sindicalisti din Cartel Alfa si Federatia Mecanicilor de Locomotiva.

Saptamana trecuta, Ministerul Transporturilor a prezentat strategia pentru privatizarea CFR Marfa, dosarele incepand a fi comparate de pe 9 aprilie.

"Pretul de pornire al licitatiei stabilit la valoarea de 797.058.000 lei este mult sub valoarea reala a CFR Marfa. Acest lucru, cat si nivelul minimal foarte scazut al cifrei de afaceri impusa potentialului cumparator, favorizeaza o anumita categorie de investitori, interesati mai ales de destructurarea CFR Marfa decat de relansarea si revitalizarea companiei", se arata intr-un comunicat al Cartel Alfa, remis Ziare.com.

De asemenea, se precizeaza ca dosarul de prezentare a companiei a fost intocmit fara consultarea sindicatelor, desi ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, se angajase oficial sa discute cu reprezentantii sindicatelor despre clauzele care ii privesc pe angajati.

"Guvernul Ponta si ministrul Transporturilor si-au asumat integral conditiile impuse de Comisia Europeana fata de CFR Marfa, asa cum au fost ele negociate de Guvernul Boc, fara nici o intentie de renegociere, desi acest lucru era posibil", se precizeaza in comunicat.

Sindicalistii sustin ca lipsa de deschidere dovedeste ca se continua "politica de favorizare a anumitori potentiali investitori, pe principiul onorariii unor interese politice".

Pentru 2013, pierderile CFR Marfa sunt estimate la peste 211 milioane de lei, duble fata de anul trecut. Potrivit lui Relu Fenechiu, privatizarea si evaluarea companiei sunt facute in contextul in care toate datoriile catre statul roman vor fi transformate in actiuni. In prezent, valoarea datoriilor se ridica la 1,5 miliarde de lei.

T.B.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#privatizare CFR Marfa, #pret licitatie CFR Marfa, #Cartel Alfa CFR Marfa politica, #interese politice CFR Marfa , #privatizare