Strategia CFR Marfa a fost aprobata de Guvern in prima lectura

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 14:29
1372 citiri
Strategia CFR Marfa a fost aprobata de Guvern in prima lectura
Foto: Digi 24

Proiectul hotararii de guvern privind privatizarea CFR Marfa a fost aprobat de Guvern in prima lectura, decizia finala urmand sa fie luata la finalizarea procedurii de consultare publica si dupa obtinerea avizului din partea Consiliului Economic si Social (CES), a anuntat ministrul Transporturilor.

In sedinta de miercuri a Guvernului, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, ca privatizarea CFR Marfa sa fie derulata in interesul statului. Potrivit premierului, procedurile stabilite scutesc de "circul" inregistrat anul trecut la licitatia Oltchim.

"Pregatim tot ceea ce inseamna oameni care se vor ocupa de privatizarea CFR Marfa atat de la Ministerul Transporturilor, cat si de la celelalte ministere. (...) Speram din toata inima sa ne respectam termenele pe care ni le-am asumat cu FMI si ca privatizarea sa fie una reusita", a declarat Fenechiu intr-o conferinta de presa.

Potrivit ministrului, criteriile pentru preselectie vor fi stabilite impreuna cu consultantii, constand in "necesitatea ca cei care doresc sa participe sa aiba experienta relevanta, bonitatea necesara si sa arate ca au posibilitatea sa dezvolte compania in viitor".

Privatizarea CFR Marfa a fost aprobata marti in cadrul CSAT.

Conform strategiei de privatizare, statul va ceda pachetul majoritar al CFR Marfa prin negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, etapa urmata de licitatie cu oferta in plic, unde garantia de participare va fi echivalentul in lei a 10 milioane euro, reprezentand 17% din valoarea nominala a actiunilor detinute de stat.

Pe de alta parte, taxa pentru fiecare investitor sau grup de investitori care depune documente de participare este echivalentul in lei a sumei de 20.000 euro.

Singurul criteriu de adjudecare a licitatiei va fi pretul oferit.

In ceea ce priveste procentul rezultat in urma testului investitorului prudent, "dorinta noastra este sa fie cat mai putin peste 50 % pentru ca statul sa aiba un numar de actiuni cu o valoare cat mai ridicata", a precizat Fenechiu.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#CFR Marfa strategie privatizare, #Fenechiu privatizare CFR Marfa , #privatizare