Ziare.com

Nou termen pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa - Pana cand trebuie sa plateasca Gruia Stoica

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 15:49

   

Nou termen pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa - Pana cand trebuie sa plateasca Gruia Stoica
Termenul pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa, scadent la jumatatea acestei luni, va fi amanat pana la 20 decembrie, potrivit Ministerul Transporturilor.

Institutia a luat aceasta masura dupa consultarea cu Consiliul Concurentei, conform comunicatului remis Ziare.com.

"Proiectul de act normativ asigura parcurgerea perioadei necesare pentru completarea de catre cumparator a documentelor depuse prin notificarea Consiliului Concurentei, precum si pentru realizarea formalitatilor de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului a diminuarii capitalului social al CFR marfa, respectiv finalizarea tranzactiei pana la data de 20 decembrie 2013", a declarat secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Cristian Ghibu.

Reprezentantii MT mai mentioneaza ca transferul fara plata a activelor presupune diminuarea corespunzatoare a capitalului social al CFR Marfa, in baza Adunarii Generale a Actionarilor, iar diminuarea capitalului social se poate inregistra la Oficiul Refistrului Comertului numai dupa trecerea a doua luni de la publicarea in Monitorul Oficial al hotaririi AGA, astfel ca se depaseste termenul initial.

GFR a fost declarat castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru 51% din actiuni. De asemenea, s-a obligat la investitii de 900 de milioane de lei.

Din totalul sumei promise, 10 milioane de euro au fost virati drept garantie bancara de participare la licitatie, iar alte 20,2 milioane de euro au fost platite, joi seara, in contul escrow deschis la Banca Transilvania, astfel ca raman de achitat 170 de milioane de euro.

Initial, conform HG publicat in Monitorul Oficial, termenul pentru a vira aceasta suma era de 15 octombrie.

Insa tranzactia trebuia aprobata si de Consiliul Concurentei, care nu ar fi putut da un aviz intr-un termen atat de scurt, avand in vedere ca analiza poate dura pana la 5 luni.

Un nou termen in privatizarea CFR Marfa - vezi cand s-ar putea finaliza

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat recent ca va discuta in Guvern o eventuala prelungire privind teremenul de finalizare a privatizarii CFR Marfa.

"Termenele prevazute in Hotararea de Guvern si in contract sunt foarte clare. Noi ne dorim ca domnul Gruia Stoica si GFR sa-si poata onora obligatiile in aceste termene. Daca va exista o noua hotarare de Guvern de prelungire a termenelor, asta ramane sa discutam in Guvern, sa cerem punctul de vedere al Consiliului Concurentei, al consultantilor, si sa vedem daca intr-adevar in contractul pe care il avem, in hotararea de guvern care a fost data (...) putem intr-adevar sa prelungim termenul", a declarat Manescu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 729 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Inainte s-o privatizeze tre' sa dea.....

oamenii afara ca sa nu-si incarce cumparatorul "constiinta" cu ei si ca sa arunce vina pe guvernarile anterioare, la fel cum au facut cu Oltchimul !

 

chiar asa, dar pe ametitul DD

de ce nu l-au pasuit 3 luni? Intreb doar...

Asta da privatizare strategica.

Ala vanzatorul,alunga cu tot felul de tertipuri cumparatorii alegand practic strategicu de la Toflea tziganeasca.Vazand ca strategicu face nazuri pune de o anulare a datoriilor la stat,alea de asigurari de sanatate,contributia la somaj din partea companiei,etc.Bani care au existat la un moment dat dar si-a luat secretara noua toas.derector cu canapea de firma cu tot.Acum tot statul,generos si plin de bani,trimite acasa 1500 de salariati cu ceva pastile de tacut din gura in valoare de 5000 lei de acar.Asta face vreo 30 de milioana de euro.Pana in decembrie poate schimba si vagoanele lund de alea noi. Asta da tun imobiliar.Strategicu tziganesc dupa ce vinde vagoanele,locomotivele sinele,la fier vechi, ramane cu tot terenul aferent statiilor de triaj in proprietate.Numai Triajul Basarab are teren in buricul Bucurestiului care valoreaza dublu decat da pe toate terenurile din tara.Asta da afacere tipic romaneasca.Te duci cu *** la targ si-i dai tu bani cumparatorului.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor