Ziare.com

Perchezitii la CFR Marfa intr-un dosar privind vanzarea de vagoane la fier vechi. Prejudiciu de peste 6 milioane de euro - UPDATE

Miercuri, 03 Mai 2017, ora 07:39

   

Perchezitii la CFR Marfa intr-un dosar privind vanzarea de vagoane la fier vechi. Prejudiciu de peste 6 milioane de euro - UPDATE
Zeci de perchezitii au loc, miercuri dimineata, intr-un dosar al DIICOT vizand CFR Marfa si privind vanzarea unor vagoane de tren de marfa la pret subevaluat, la fier vechi.

UPDATE 07:26: Politia Romana a anuntat ca perchezitiile au loc in Bucuresti si in noua judete si vizeaza 40 de persoane, iar prejudiciul depaseste 6 milioane de euro. Este vizat un grup infractional care ar fi subevaluat bunurile din patrimoniul societatii, cu prilejul operatiunilor de vanzare-cumparare a 2.450 de vagoane destinate casarii, facilitand astfel traficarea in folosul unei firme de colectare a deseurilor feroase din Calarasi a diferentei rezultate intre valoarea reala si cea subevaluata a bunurilor casate.

Potrivit Politiei Romane, la aceasta ora politistii structurilor de combatere a criminalitatii organizate si cei de la transporturi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Timisoara fac 63 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si in judetele Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinti, Calarasi, Arad, Teleorman si Dambovita.

Perchezitiile au loc intr-un dosar penal in care sunt cercetate 40 de persoane pentru constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals.

"In cursul anului 2016, la nivelul unei societati de transporturi feroviare s-a constituit un grup infractional organizat, implicand factori de decizie de la nivelul central si teritorial al societatii de transport. Membrii gruparii sunt banuiti ca ar fi subevaluat bunurile din patrimoniul societatii, cu prilejul operatiunilor de vanzare-cumparare a 2.450 de vagoane destinate casarii, facilitand astfel traficarea in folosul unei firme de colectare a deseurilor feroase din Calarasi a diferentei rezultate intre valoarea reala si cea subevaluata a bunurilor casate", arata sursa citata.

Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Marfuri Bucuresti, in baza unei proceduri de licitatie deschisa a 2.450 de vagoane pe roti, la pret de fier vechi, desi, in conformitate cu standardele in materie, deseurile metalice provenite din casarea materialului rulant se incadrau in categoria "deseu fier vechi greu" si "deseu fier vechi special" (otel), categorii de deseuri cu o valoare de piata net superioara.

Pretul de achizitie a fost de 120 de euro per tona de fier vechi, in conditiile in care pretul mediu practicat pentru "deseu fier vechi greu" era de 175,88 euro per tona, iar pentru "deseu fier vechi special" (otel) era de 218,90 euro per tona.

Astfel, cei in cauza ar fi realizat practic o subevaluare a bunurilor cu 82,42% in cazul "deseurilor fier vechi special" (otel) si cu 46,56% in cazul "deseurilor fier vechi greu".

Prejudiciul cauzat societatii de transport prin activitatea infractionala este de 6.313.748 de euro, mai spune Politia Romana.

Intreaga conducere e implicata in gruparea infractionala

Intreaga conducere executiva a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa CFR Marfa S.A, in frunte cu directorul general Mihut Craciun, este implicata in gruparea infractionala, spun procurorii DIICOT.

Potrivit acestora, primul nivel al grupului infractional organizat a fost constituit din conducerea executiva a societatii CFR Marfa, compusa din directorul general Mihut Constantin Craciun, directorul operatiuni dezvoltare Daniel Ciobanu, directorul Departamentului Vanzari-Trafic Eugen Tudor, directorul economic-financiar Pavel Barculet, managerul juridic Silviu Valeriu Costea, directorul Trafic Constantin Alupoaie, directorul vagoane Florin Enache, seful Biroului Urmarire Contracte Mariana Capatana si seful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu.

Acestia au initiat vanzarea la Bursa de marfuri a celor 2.450 de vagoane la pret de fier vechi, prin subevaluarea lor si obtinerea unui pret mai mic decat valoarea reala, mai spune DIICOT.

Al doilea palier al grupului infractional organizat a fost reprezentat de catre functionarii din cadrul sucursalelor CFR MARFA Timisoara, Brasov, Iasi, Galati, Craiova, Cluj si Constanta, iar al treilea palier al grupului infractional organizat a fost constituit din reprezentantii S.C. REMAT S.A. Calarasi, beneficiara contractului.

Cele 2.450 de vagoane supuse casarii insumeaza cantitatile de 35.002,12 tone de otel si 16.584,50 tone de fier vechi greu, cantitati care au fost mentionate in documentele incheiate ca fier vechi, mai precizeaza sursa citata.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre CFR Marfa vagoane fier vechi DIICOT
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2784 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

dracnea a infiintat o comisie parlamentara de ancheta?

dracnea, tariceanu si mocirla 3 muncesc 24 din 24 h, ancheteaza, fac perchezitii la CFR Marfa.

Asa ar fi intr-o tara normala. In tara condusa de diliormanul dracnea totul se musamalizeaza, penalii sunt ascunsi, iar Justitia obstructionata:-((((

 

Altfel nu se poate naste GFR

Fara complicitatea tinichelelor aflate la conducerea CFR, care se ocupa de casarea la greu a patrimoniului cailor ferate romane, care, culmea, imediat dupa casare devin brusc perfect functionale, dar cu alt proprietar, transformat cu putina vopsea din CFR, in, de exemplu, GFR-ul tiganului Gruia Stoica, nu ar putea apare din senin, firme, peste firme, peste firme de transport pe calea ferata, cu patrimonii ce nu se pot face din munca cinstita nici in mai multe generatii !!!

 

@FrumoasaTara

Uneori esti cam rau, cam pricinos, cam prea subiectiv adica un pic dincolo de subiectivismul inerent si acceptat.
Dar aici, jos palaria, ai punctat excelent!
"Metoda" de privatizare a CFR Marfa , subevaluarea patrimoniului si milioane bagate in buzunare private este metoda folosita intr-o asa zisa privatizare a tot ce s-a numit odata Economia Tarii.
De fapt,nimic politic, nimic comunist, nimic misterios ! Doar un colosal si gigantic JAF ordinar ( echivalentul pe dos-doar lozincile sunt diferite- al nenorocitei si devastatoarei Mari Nationalizari din '48), executat de cei care, constituiti inca din 1990 intr-un grup mafiot de crima organizata si avand acces la Deciziile strategice au devalizat in interes propriu Economia Tarii!

Multumesc pentru aprecieri!

Imi recunosc si defectele, una fara alta nu merge!

Stare de urgenta in Romania-hotii au invadat aceasta tara!

Nu cred ca exista cineva care sa nu aprecieze lupta pe care Procurorii DIICOT o desfasoara cu Mafia lumii corupte din sistem. Nu este asa de usor sa efectuezi 63 de percezitii in Bucuresti, Timis, Caras Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinti,Calarasi, Arad, Teleorman si Dambovita pentru ca sa recuperezi un prejudiciu de 6 milioane de euro. Ce pacat ca aceasta actiune nu este apreciata si de Dragne si de Tariceanu, pe care acestea considera o actiune indreptata impotriva drepturilor omului. Shalom

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor