Christine Lagarde: Economia mondiala este in pericol

Luni, 26 Decembrie 2011, ora 20:27
2146 citiri
Christine Lagarde: Economia mondiala este in pericol

Cu ocazia unei vizite ce s-a desfasurat in Nigeria si Niger, saptamana trecuta, Christine Lagarde afirmase inca o data ca economia mondiala se afla "la o rascruce pericuolasa". Ea considera ca zona euro atrage restul tarilor de pe glob intr-o criza economica si financiara si ca tulburari sociale risca sa se produca.

"Economia mondiala se afla intr-o situatie periculoasa", a avertizat Christine Lagarde intr-un interviu acordat duminica publicatiei Journal du Dimanche.

Batranul Continent se scufunda in recesiune, franeaza comertul mondial si productia, iar criza sa financiara se extinde devenind o "criza de incredere in datoriile publice si in soliditatea sistemului financiar".

America, principalul partener al Europei, este afectat. La fel si tarile emergente, motoare ale dezvoltarii in anii 2000, dar astazi blocate, este tabloul prezentat de Lagarde, care evoca China, Brazilia, Rusia, "unde previziunile de crestere sunt revazute in scadere".

La sfarsitul lui ianuarie, FMI isi va publica previziunile economice mondiale. Cresterea economica de 4% la nivel global, prevazuta pentru 2012, ar putea fi revizuita, spune Lagarde.

Aceasta constata ca discutiile dintre Nicolas Sarkozy, Angela Merkel si omologii lor nu au stopat deocamdata criza.

"Summitul din 9 decembrie nu a fost destul de detaliat in legatura cu aspectele financiare si a fost prea complicat din punct de vedere al principiilor fundamentale. Sefii de stat au prevazut o schimbare a tratatelor Uniunii, pentru a angaja fiecare tara in respectarea regulilor de buna gestionare".

Christine Lagarde precizeaza: "S-au facut progrese considerabile in Europa, dar ele sunt graduale si prost intelese. Trebuie accelerata aplicarea masurilor".

"Ar fi folositor pentru europeni sa vorbeasca pe o singura voce si sa anunte un plan si un calendar simplu si detaliat", a mai specificat Lagarde, mentionand totodata ca asta asteapta investitorii si ca principiile mari nu impresioneaza.

Egoismul national din ce in ce mai accentuat este, potrivit acesteia, principalul obstacol. "Este greu sa pui in aplicare strategii internationale de coalitie impotriva crizei. Parlamentele nationale nu sunt doritoare sa angajeze finantele publice sau sa valideze o garantie de stat pentru a sprijini alte tari. Protectionismul este subiect de dezbatere, iar principiul fiecare pentru sine castiga teren".

Lagarde nu citeaza numele niciunei tari, dar fiind vorba de protectionism, China este cea vizata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#Chritine Lagarde economie mondiala, #Christine Lagarde criza economica , #FMI