Christine Lagarde, FMI: Europa de Est risca sa ramana fara lichiditati

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 15:28
3328 citiri
Christine Lagarde, FMI: Europa de Est risca sa ramana fara lichiditati

Christine Lagarde, sefa Fondului Monetar International, a avertizat ca Europa de Est se poate confrunta cu o criza a lichiditatilor, in posibilitatea in care bancile din Vest isi vor retrage banii, din cauza crizei datoriilor suverane.

"In sistemele financiare din fostul bloc comunist exista inca "falii mari", pe langa dependenta majora de exporturi in Europa de Vest", a declarat Lagarde, potrivit Bloomberg.

Riscurile includ o datorie externa mare si imprumuturi in monedele straine, ambele finantate de bancile occidentale, a continuat ea.

"Daca furtuna se inteteste, mai departe, in zona euro, Europa in curs de dezvoltare, ca cel mai apropiat vecin al ei, va fi lovita din plin", a opinat Lagarde.

"De data aceasta, bancile-mama din Vest, care au instrumentat tinerea economiei la suprafata, nu vor mai fi acolo pentru a sustine cresterea si sanatatea acestor tari".

Bancile care au asigurat boom-ul economic al Europei pana la criza creditelor din 2008 sunt "stoarse" de cresterea economica in scadere si deteriorarea calitatii imprumuturilor.

Regiunea a fost cel mai greu lovita in urma caderii Lehman Brothers acum trei ani si se poate confrunta cu inca o recesiune acuta pe masura ce problemele din zona euro se extind.

"Problema disponibilitatii lichiditatilor ar putea reveni, din moment ce unele banci occidentale se retrag, isi reduc activitatile si expunerea", a remarcat Lagarde.

Afirmatiile acesteia vin dupa ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a avertizat luna trecuta ca presiunea regulatorie pentru bancile din zona euro de a mari ratiile de capital vor duce la mai putina sustinere pentru unitatile locale.

Aproape trei patrimi din industria bancara a Europei de Est este detinuta de actori financiari ca UniCredit (Italia), Erste Group Bank (Austria) si Societe Generale (Franta).

O posibila retragere a fondurilor bancilor occidentale din Rusia inseamna o "vulnerabilitate semnificativa pentru aceasta", Lagarde indemnand Guvernul tarii cu cel mai mare export de energie sa "isi refaca rezervele fiscale atata timp cat pretul petrolului ramane ridicat".

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#Christine Lagarde declaratii Europa de Est, #lipsa de lichiditati Europa de Est , #FMI