Concluziile lui Lagarde: Romania nu numai ca va supravietui, dar o va duce mult mai bine

Marti, 16 Iulie 2013, ora 15:33
4216 citiri
Concluziile lui Lagarde: Romania nu numai ca va supravietui, dar o va duce mult mai bine
Foto: Realitatea Tv

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a declarat, marti, la conferinta de presa sustinuta la Banca Nationala a Romaniei (BNR), ca sunt necesare si alte masuri in ceea ce priveste companiile de stat si ca statul ar trebui sa intervina cu garantii pentru sistemul bancar.

"Ce are Romania? Aveti talent uman, surse de energie, finantare disponibila care trebuie fructificata si adminsitratie care poate fi eficientizata. Aveti toate ingredientele (...) Ati progresat mult si daca mai uit la parteneriatul dintre FMI si Romania vad lucruri bune. Performanta mai ales in domeniul fiscal, al sanatatii, in sectoarele de energie", a spus Lagarde la conferinta organizata la Banca Nationala a Romaniei.

Lagarde (FMI): Romania, o tara care face parte din UE cu mandrie si putere

Directorul general al FMI a aratat ca in privinta companiilor de stat sunt necesare mai multe reforme pentru a se ajunge la productivitatea maxima, pentru a beneficia de intreg potentialul uman si tehnic din aceste societati.

"Acest set de reforme va face parte din noul program", a spus Lagarde.

Anterior, presedintele Traian Basescu a declarat la intalnirea cu Lagarde ca Romania are nevoie sa fie asistata inca doi ani, aratand ca tara noastra a reusit sa finalizeze al doilea acord cu FMI, desi au fost cateva probleme, dar au fost depasite.

Basescu, atac la Guvern la intrevederea cu Lagarde

Seful statului a afirmat ca economia privata performeaza, in timp ce economia ce apartine statului este "un dezastru", aratand ca unul dintre principalele probleme este managementul neperformant.

Cum arata economia Romaniei, prin ochii lui Lagarde

Directorul general al FMI a precizat ca Romania a facut progrese uriase din 1990 pana in prezent.

"Au existat si riscuri si incertitudini, dar a existat de asemenea curaj si determinare. Sa nu uitam ca a fost o perioada in care Romania a crescut cu viteze pe care doar China si India le atingea (...) Prioritatea e sa luati in considerare transformarile structurale.

Romania nu numai ca va supravietui, dar o va duce si mult mai bine. Pe termen lung exista si alte reforme care sa ajute cresterea economica. Banii din transporturi si infrastructura trebuie cheltuiti foarte bine. Problema companiilor de stat e la fel, extrem de importanta. Tinerii trebuie ajutati. Ei reprezinta viitorul si lor ar trebui sa li se adreseze politicile macro. FMI va va fi intotdeauna un partener", a mai spus Lagarde.

Legat de scaderea creditarii, ea a spus ca dezintermedierea si reducerea expunerii erau necesare si ca finantarea facuta prin intermediul bancilor a scazut pentru ca investitorii care plasau bani in banci au si ei nevoie de bani.

De asemenea, ea a facut un apel catre stat, care ar trebui sa dea garantii, pentru ca riscurile pentru instuttiile creditoare sa scada semnificativ.

"Suntem insa si vom mai fi cativa ani intr-o perioada in care bancile se recapitalizeaza, insa nici acest fenomen nu trebuie sa se realizeze in mod rapid", a punctat Lagarde.

Perspectivele economice globale, in scadere

Christine Lagarde a mentionat ca FMI a redus perspectivele de crestere economica globala pentru acest an la 3,1% si ca inca exista trei viteze in ceea ce priveste performanta tarilor.

Astfel, exista statele emergente, care conduc plutonul, a doua viteza e reprezentata de tari precum SUA, Elvetia si Suedia, care au pornit sa creasca, dar nu la potentialul lor total, si cu o viteza foarte mica se misca economia multor tari din UE, aproape de stagnare.

"Cu aceste economii avem o serie de riscuri noi si vechi, cele vechi sunt incertitudinea redresarii zonei euro, respectiv la pasul foarte lent, cand se va termina recesiunea, cand va reporni cresterea, al doilea risc este datoria mare. Un pericol nou este politica monetara neconventionala (...) care a determinat revarsarea miscarile fluxurilor de capital", a completat directorul general al FMI.

Lagarde, vizita de doua zile in Romania

Directorul general al FMI incheie marti o vizita de doua zile in Romania, iar miercuri o misiune a Fondului va veni la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut.

De ce Romania e constransa sa incheie un nou acord cu FMI - analisti internationali

Cel mai recent acord al Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro si finalizat in luna iunie, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-byde circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.

Tanasescu: Un nou acord cu FMI ar fi o ancora pentru Romania

Ultimul acord a fost parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa fie finalizat in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, pana la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunatatire a managementului companiilor de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Lagarde economie Romania, #Lagarde discurs BNR, #Lagarde acord FMI, #Lagarde reforme, #sfaturi Lagarde Romania, #vizita Lagarde Romania, #Lagarde Romania FMI , #FMI