FMI: Datoria tarilor bogate se apropie de nivelul din perioade de razboi

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 12:32
2652 citiri
FMI: Datoria tarilor bogate se apropie de nivelul din perioade de razboi
Foto: Economic Times

Datoria publica a tarilor bogate se apropie de nivelul atins in perioadele de razboi, a avertizat, vineri, seful Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde.

Ea a mai precizat ca povara datoriilor lasa guvernele la mila pietelor financiare, motiv pentru care trebuie sa fie reduse, scrie Economic Times.

"Fara crestere, viitorul economiei globale este in pericol si, fara indoiala, cel mai mare obstacol va fi imensa mostenire creata de datoria publica care a atins, in medie, 110% din produsul intern brut in tarile dezvoltate, un nivel similar cu cel din perioadele de razboi", a afirmat Lagarde, la o conferinta din Tokio.

"Acest lucru lasa guvernele expuse la modificarile bruste de incredere, asa cum se intampla deja in zona euro. In plus, limiteaza actiunile tarilor, in special atunci cand este vorba de construirea infrastructurii pentru secolul 21, in timp ce mentin politicile sociale ale secolului 20", a adaugat Lagarde.

Potrivit estimarilor publicate saptamana aceasta de FMI, datoria publica a tarilor dezvoltate ar urma sa treaca de 110% din PIB in acest an si la 113% in 2013. In cazul Japoniei, datoria publica a ajuns la 236,6% din PIB in 2011.

In alta ordine de idei, seful FMI a tinut sa mentioneze ca este "incantata" ca Greciei i s-au mai acordat doi ani pentru a indeplini tintele fiscale.

FMI mai pasuieste Grecia cu doi ani

Masurile de austeritate aplicate in tarile europene sunt vazute de unii analisti ca principalul motiv pentru care economia mondiala nu isi poate reveni, ei recomandand ca guvernele sa adopte si masuri de crestere.

Dupa mult timp in care FMI a militat pentru austeritate, institutia s-a razgandit.

FMI-ul isi schimba politica: solicita restrangerea austeritatii

Directorul FMI a apreciat, joi, ca reducerea datoriei publice este vitala, insa acest lucru va fi incredibil de dificil fara crestere economica. In acest sens, Christine Lagarde a subliniat ca trebuie gasit ritmul adecvat de reducere a deficitelor.

FMI a revizuit in scadere previziunile privind cresterea economiei mondiale in acest an, la 3,3% de la 3,5%.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#FMI datorie tari bogate razboi, #datorie tari bogate razboi, #Lagarde datorie tari razboi , #FMI