Christoph Daum a demonstrat ca e roman

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 13 Iunie 2017, ora 07:37
5660 citiri
Christoph Daum a demonstrat ca e roman

Selectionerul Christoph Daum pare ca s-a adaptat perfect la specificul fotbalului romanesc, avand o izbucnire nervoasa care l-a transformat imediat din neamtul linistit, profesionist si cerebral in romanul care se pricepe la toate si e gata sa se certe cu oricine il contrazice.

La conferinta de presa premergatoare meciului amical cu Chile, Daum a fost intrebat din nou despre plecarea de la nationala, prin demitere sau demisie, insa de aceasta data n-a mai rezistat si a replicat in ceea ce as putea spune ca este cel mai pur stil romanesc.

I-a intrebat el pe jurnalisti, pe un ton ridicat, daca numai rezultatele conteaza pentru ei si de ce nu vad lucrurile bune pe care el si Razvan Burleanu le-au facut pentru fotbalul nostru, pentru ca apoi sa se ridice de la masa si sa pregateasca sala.

Recunosc ca nu ma asteptam la o asemenea reactie din partea lui Daum si ma mir ca un antrenor cu experienta lui a cedat tocmai in acest moment, oferindu-le criticilor "munitie" nesperata in continuare. Insa probabil ca incepe sa resimta presiunea contractului care expira in toamna si care are sanse mari sa fie prelungit de un Burleanu intrat serios in campania electorala pentru al doilea mandat in fruntea Federatiei.

Vorbind putin despre argumentele lui Daum, acestea mi se par amuzante pana la un punct. Atunci cand selectionerul se declara nemultumit de relatarile din presa, insa aduce in sprijinul sau modul in care este tratat presedintele Federatiei, e destul de clar ca nu are mai nimic de spus in apararea sa. Admit insa ca Daum a avut o presa ostila inca de la numirea sa, dar asta nu justifica nici pe departe atitudinea lui de acum.

Echipa nationala, cu Christoph Daum pe banca, joaca jalnic, asta ca sa nu folosesc un cuvant mai dur. Romania se prezinta atat de prost ca imi e dor de vremurile in care criticam stilul defensiv al lui Piturca. Problema nu este ca nationala arata urat, ne-am cam obisnuit cu asta in ultimul deceniu, ci ca nu mai are nici bruma de rezultate pe care le avea pana acum.

Sase meciuri in preliminarii, o singura victorie si sase puncte. Asta intr-o grupa cu Armenia, Kazahstan, Danemarca, Muntenegru si Polonia. Sigur, e de apreciat faptul ca Daum a deschis antrenamentele nationalei, e de apreciat faptul ca Mogosoaia nu mai e o fortareata, e de apreciat faptul ca el incearca de fiecare data sa explice teoretic anumite lucruri pe care intentioneaza sa le puna in practica. Dar avem sase puncte in sase meciuri si jucam ca o cizma. Despre asta vorbim.

Si ma mir ca Daum se mira ca este intrebat despre plecare atat de des. Pai, sa fim bine intelesi, el a fost adus la nationala pentru a livra in primul rand rezultate. Ca pentru deschiderea antrenamentelor puteam folosi un portar, pentru explicatii teoretice putem lua un profesor de la UNEFS sau ii putem da ceva de facut lui Vochin, pentru promovarea lui Burleanu ii putem folosi pe cei din departamentul de PR al Federatiei... Adica se poate si fara Daum, ba chiar e de preferat sa facem lucrurile astea fara Daum, el concentrandu-se pe antrenat.

In fine, povestea cu reconstructia nu tine. Am scris de atatea ori, incepand cu mandatul lui Razvan Lucescu si trecand prin toti selectionerii pana la Daum, reconstructia la nationala e o minciuna. La nationala, principala indatorire a antrenorului este sa observe cei mai in forma jucatori in perioada premergatoare unui meci, sa ii selectioneze si sa ii faca sa joace impreuna. Nu conteaza ca jucatorii respectivi au 17 sau 37 de ani. Selectionerul este obligat sa foloseasca tot ce are mai bun sa ii ofere tara in materie de fotbal.

Sigur, se poate ca antrenorul sa isi formeze un schelet al echipei si sa cheme anumiti fotbalisti chiar daca acestia sunt iesiti din forma intr-o perioada, dar isi asuma lucrul asta. Nu poti veni, atunci cand pierzi, cu scuza ca reconstruiesti. Nu exista asa ceva la nationala decat daca, in momentul preluarii mandatului, in acord cu federatia care te angajeaza, te pui de acord sa irosesti una sau doua campanii de calificare selectionand, de exemplu, numai fotbalisti sub 25 de ani, in ideea in care ii cresti un ciclu de 4 ani pentru a avea o echipa competitiva. Dar nu joci cu Pintilii si Hoban si vinzi gogosi despre reconstructie!

Christoph Daum a demonstrat prin iesirea nervoasa de luni ca este roman. Ca mai toti selectionerii nostri, a incercat sa abata atentia de la slabiciunile lui evidente in aceasta meserie inflamand un scandal artificial si oferindu-si un motiv de a nu mai iesi in fata jurnalistilor o vreme. Prin urmare, aveti dreptate, domnule Daum, sunteti roman. Dar noi speram sa fiti profesionist.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Daum scandal nationala, #Daum nervos nationala, #Daum demisie nationala , #Romania