Dobre (PNL): Suntem pe o carare spre dictatura constitutionala

Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 17:28
1304 citiri
Dobre (PNL): Suntem pe o carare spre dictatura constitutionala
Foto: Arhiva

Deputatul PNL Ciprian Dobre considera ca decizia CCR privind statutul independentilor este un pas spre dictatura de tip constitutional, pledand pentru transferarea constrolului de constitutionalitate puterii judecatoresti.

"Modificarea Regulamentului prin care se recunoaste existenta unui partid in Parlamentul Romaniei fara ca el sa fi participat in alegerile parlamentare este in opinia mea o sfidare la adresa democratiei si o amputare a democratiei romanesti. Nu poti fi prezent in Parlamentul Romaniei fara sa treci examenul alegerilor. O astfel de modificare a Regulamentului echivaleaza practic cu inlocuirea alegerilor parlamentare cu o hotarare a majoritatii parlamentare.

Cred ca de fapt aici trebuia sa observe CCR ca nu poti pune semnul egalitatii intre partide care au votul cetatenilor romani si partide care nu au luat votul cetatenilor", a declarat Dobre dupa decizia Curtii Constitutionale privind hotararile Camerei prin care se permite constituirea grupului independentilor.

Liberalul a spus ca nu se astepta la o asemenea decizie a Curtii, apreciind ca aceasta este o deschidere a drumului catre autocratie. "Suntem deja pe o carare care duce clar spre dictatura de tip constitutional. Intotdeauna un dictator a declarat razboi Parlamentului prima data si a abolit democratia parlamentara. S-au inlocuit alegerile parlamentare cu o hotarare a majoritatii parlamentare din Romania. Cred ca din acest moment este posibil orice", a spus el.

Ciprian Dobre a mai aratat ca, atata vreme cat controlul de constitutioalitate al actelor Parlamentului nu se va transfera catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, democratia nu va putea fi aparata, Curtea Constitutionala fiind un for politico-jurisdictional.

"Constitutionalitatea trebuie verificata de catre judecatorul de cariera independent si inamovibil. Judecatorul de la CCR nu este nici independent, nici inamovibil si nici judecator de cariera. El este un judecator de conjunctura, care apuca practic aceste prerogative in urma unor decizii politice in birourile politice ale partidelor, un arbitru care intra pe teren si se stie deja cu cine a facut blatul. Eternul scor 5 la 4, sub imperiul acestor cifre vom ramane multi ani de acum inainte daca nu vom transfera controlul de constitutionalitate la puterea judecatoreasca", a explicat Dobre.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, miercuri, ca cele doua hotarari prin care a fost modificat Regulamentul Camerei Deputatilor si care au permis constituirea independentilor in grup parlamentar si obtinerea de functii in Biroul Permanent nu incalca prevederile constitutionale.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat pe 5 octombrie doua proiecte de hotarare care permit deputatilor independenti sa se constituie in grup parlamentar si sa obtina functii in Biroul Permanent cu 170, respectiv 171 de voturi provenind de la deputatii arcului guvernamental.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Ciprian Dobre Curtea Constitutionala, #modificare regulament deputati , #stiri Ciprian Minodor Dobre