Apara Tatarusanu! (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Joi, 09 Iunie 2011, ora 15:53
3222 citiri
Apara Tatarusanu! (Opinii)

Ciprian Tatarusanu, portarul Stelei si al nationalei Romaniei, a fost eroul ultimului meci jucat de "Fenomenul" Ronaldo ca fotbalist profesionist, romanul nostru aparand senzational in fata omului care a facut senzatie la Barcelona, Inter, Milan sau Real Madrid.

"Apara Tatarusanu" este sintagma folosita de comentatorii sportivi ai postului ProTV. S-a vrut a fi o comparatie magulitoare intre celebrul Duckadam, care a adus Cupa Campionilor Europeni in Romania, si actualul portar al "ros-albastrilor", insa a ajuns motiv de mistouri pentru ca Tatarusanu apara mai mult prin intrecerile autohtone si mai putin in disputele cu mai marii Europei.

Ciprian si-a luat revansa miercuri dimineata, pe "Pacaembu" din Sao Paulo, cand a intervenit senzational, de doua ori, in fata unui Ronaldo aflat la finalul carierei. "Grasutul" a jucat 15 minute, tragand de el pentru a nu se sufoca inainte de pauza si incercand din rasputeri sa inscrie un gol pentru a parasi asa cum trebuie prima scena a fotbalului mondial. Din pacate pentru toata lumea, el nu a reusit acest lucru.

Cand sefii fotbalului romanesc au anuntat ca prima noastra reprezentativa va juca un amical cu marea Brazilie, multi au strambat din nas pentru ca vestea era incredibila. Ulterior s-a confirmat, iar si mai multi au inceput sa viseze. Intr-un final, sud-americanii au anuntat ca disputa cu "tricolorii" va fi ultima pentru Ronaldo si lucrurile au inceput sa se limpezeasca - brazilienii au dorit pentru meciul de retragere al "Fenomenului" un adversar facil, care sa nu puna probleme si care, in cel mai fericit caz, sa poata primi gol de la un fost fotbalist, ajuns la 34 de ani si la ani lumina de forma care l-a consacrat. Romania era exact prototipul acelui adversar.

Ronaldo s-a lovit insa de zidul numit Tatarusanu, un Tatarusanu care nu a inteles ce inseamna un "meci de retragere". Refuzandu-i golul lui Ronaldo, portarul nostru a refuzat sa-si primeasca diploma neoficiala de fotbalist si va ramane, foarte probabil, toata cariera un simplu jucator care nu intelege ca acest sport inseamna mult mai mult decat rezultatul inregistrat pe tabela.

Ronaldo Luis Nazario de Lima, pe numele sau complet, a evoluat in decursul carierei la formatii extrem de cunoscute, cum sunt Cruzeiro (1993), PSV Eindhoven (1994-1996), FC Barcelona (1996-1997), Inter Milano (1997-2002), Real Madrid (2002-2007), AC Milan (2007-2008) si Corinthians (2009-2011).

A jucat, in total, 517 meciuri oficiale la nivel de echipa de club, reusind sa inscrie nu mai putin de 352 de goluri. La echipa nationala, a marcat de 62 de ori in 98 de partide! Cifre aproape incredibile!

La meciul sau de retragere au venit mii de oameni care traiesc si acum cu amintirea golgheterului pur-sange din urma cu un deceniu iar el, fara indoiala, ar fi vrut sa cinsteasca aceasta imagine cu macar un gol in poarta Romaniei. Nu s-a putut iar dezamagirea a fost uriasa.

"Va multumesc pentru tot ce ati facut pentru mine pe toata durata carierei mele. Va multumesc pentru ca m-ati acceptat asa cum sunt, pentru ca ati plans cand am plans si eu pentru ca ati ras atunci cand am ras si eu... Mi-am dorit mult sa inscriu, dar nu am reusit" - Ronaldo

Tatarusanu ar fi putut sa nu plonjeze la unul din cele doua suturi ale lui Ronaldo, sa ramana pe linia portii si, dupa ce ar fi scos balonul din plasa, ar fi putut sa mearga la unul din cei mai mari fotbalisti din istoria acestui sport pentru a-i strange mana si pentru a-i spune ca a fost o onoare sa primeasca ultimul gol dintr-o cariera fabuloasa.

In schimb, el a ales sa pareze doua suturi destul de bune trase de un individ care semana putin cu "eternul numar 9", care avea insa mult prea multe kilograme in plus si care a facut dureros de multe injectii cu diferite substante pentru a rezista 15 minute intr-un joc amical. Motiv de mandrie?

Poate, dar doar pentru cei care nu l-au vazut pe Ronaldo zambind sfasietor, trist, dar totusi atat de mandru, dupa ce romanul i-a refuzat ocazia de a-si cinsti fanii.

"Este treaba mea sa apar si ma bucur ca am facut-o cat de cat bine. Am facut un meci bun si sper sa o tinem asa in continuare. Ronaldo este un jucator foarte bun, dar pentru mine nu conteaza cine incearca sa inscrie, datoria mea este sa apar" - Tatarusanu

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#apara tatarusanu, #Tatarusanu Ronaldo Brazilia Romania, #tatarusanu apara ronaldo, #Romania invinsa Brazilia , #nationala
Comentarii