USR, incotro? Clotilde Armand: Nicusor Dan si-a sacrificat imaginea, eu nu eram gata sa fac acest sacrificiu Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 10 Ianuarie 2017, ora 07:07
40454 citiri
USR, incotro? Clotilde Armand: Nicusor Dan si-a sacrificat imaginea, eu nu eram gata sa fac acest sacrificiu Interviu
Foto: Arhiva personala Clotilde Armand

Oamenii nu au iesit la vot pentru ca nu am inteles destul de bine care sunt asteptarile lor, nu au incredere ca suntem cu adevarat altceva, ca suntem un partid antisistem, cu alta oferta. Mesajul nostru de corectitudine, anticoruptie, buna administrare, depolitizare nu e suficient, sustine vicepresedintele USR Clotilde Armand.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Armand admite ca in campania electorala a fost izolata in conducerea partidului si considera ca un congres rapid este necesar pentru ca USR este condus doar de oameni de la Bucuresti.

Clotilde Armand ne-a vorbit si despre excluderea sotului sau din partid, incercarile de intimidare pe care le-a resimtit, dar si despre situatia din USR care impune o serie de clarificari: "fie ne vom rupe in USR-dreapta, USR-stanga. Fie va trebui sa gasim o propunere convingatoare care sa fie acceptata de toti, ceea ce e foarte dificil, pentru ca nu exista o cultura democratica puternica".

Cum va explicati scorul foarte mare al PSD si absenteismul masiv de la alegerile din 11 decembrie?

La nivel de USR, nu am avut suficient timp si suficienta prezenta pe teren. Daca nu avem timp sa ne cunoastem, oamenii se bazeaza in continuare pe ce a fost stabil, pe ce e cunoscut. Prefera un rau cunoscut unui necunoscut. De aici dorinta mea de a aduce USR pe teren.

In Romania, spre deosebire de Franta, este si o reticenta sa intri in contact cu necunoscutii, trebuie intotdeauna sa ajungi prin cineva cunoscut oriunde, chiar si la doctor. Deci oamenii s-au dus spre cei cunoscuti.

Un alt aspect e ca, dupa ce Iohannis a castigat la prezidentiale, oamenii au dorit o alternanta, sa vina stanga, desi acesta e un echilibru fals. A avut un rol si ce s-a spus despre pensii, ajutoare sociale etc.

E mult mai greu sa convingi pe cineva care nu se duce la vot sa o faca, decat sa convingi pe cineva care se duce la vot sa voteze cu tine.

Scorul USR vi se pare bun?

Bun la nivel national. In Bucuresti era bine sa fi facut mai mult decat la locale, ceea ce nu s-a intamplat. Oamenii nu au iesit la vot, pentru ca nu am inteles destul de bine care sunt asteptarile lor.

Si aici trebuie sa muncim foarte mult. Mesajul nostru de corectitudine, anticoruptie, buna administrare, depolitizare nu e suficient. Nu am avut suficient timp sa consolidam un mesaj mai puternic.

Teoretic, la Bucuresti erati cel mai consolidati.

Administratia locala e altceva decat mesajul la nivel national. Trebuie sa muncim mult pentru a-i convinge pe cei care nu mai au nicio speranta de la viata politica. Cei care nu s-au dus la vot nu au incredere ca suntem cu adevarat altceva, ca suntem un partid antisistem, cu alta oferta.

Dar sunteti un partid? Pentru asta nu aveti nevoie de o clarificare ideologica? Fara ea nu vad cum puteti avea coerenta si viziune.

Vedeti, ce se intampla in USR, care reprezinta 10% din viata politica din Romania, este ceea ce in Franta se intampla in tot spectrul politic. Noi avem in USR aceeasi dezbatere pe care Franta si Germania o au pe tot spectrul politic.

Aveti deci si extrema stanga in USR?

Da, in afara de extrema dreapta, avem la noi tot spectrul si e greu sa gasim o propunere de valoare care sa ii impace pe toti. De asta si luptele care se vad putin in exterior. Va trebui sa gasim o cale.

Fie, cum a anuntat Nicusor Dan, ne vom rupe in USR-dreapta, USR-stanga. Fie va trebui sa gasim o propunere convingatoare care sa fie acceptata de toti, ceea ce e foarte dificil, pentru ca nu exista o cultura democratica puternica. Oamenii nu prea accepta ideile celorlalti. E greu sa pui toata energia sa lupti pentru idei care nu sunt ale tale si sa te adaptezi.

Deci va temeti de o fractura in momentul clarificarii ideologice?

Asta vrem sa evitam.

Si cum veti impaca, de exemplu, conservatorii cu neo-marxistii?

Eu va pot spune ce propun eu. Pentru partea economica sunt niste elemente clare, matematice si un drum care ar fi cel bun.

Care e acela? Am incercat sa aflu toata campania viziunea USR in materie economica si fiscala.

E nevoie de putin timp pentru a clarifica lucrurile. Noi nici nu am avut congres dupa alegeri. Acum il pregatim si il vom face, e absolut necesar, pentru ca e incorect ca un partid national sa fie condus numai de oameni din Bucuresti, care nici nu s-au dus destul prin tara.

Noi mereu am fost in cursa contracronometru, avem nevoie de timp, pentru a gasi calea pe partea economica. Vom incerca sa construim modelul propriu, sa facem un lucru sigur, nu pe intuitie.

In mod normal, modelul acesta economic, viziunea USR nu ar fi trebuit stiute din campanie, cand oamenii au votat? Nu asa e in Franta si Germania de care vorbeati?

Noi stiam ca nu vom castiga alegerile si nu voiam sa fim aliati cu PNL.

Dar ce faceati daca PNL - USR - UDMR treceau de 51%? Nu ati fi fost atunci la guvernare?

Viziunea nu ar fi fost a noastra, eram gata sa preluam niste portofolii unde stim ce e de facut, de exemplu, Transporturi. Dar noi nu am avut timp sa ne construim modelul. Nu puteam sa asumam un guvern intreg.

Nu e vorba doar despre Guvern. Eu nu stiu nici acum cum vor vota parlamentarii USR daca se va pune problema abandonarii cotei unice, de exemplu.

Acum construim modelul robust si vom clarifica partea de viziune economica.

Pe partea societala, va fi cu mult mai dificil sa avem o viziune care sa ii impace pe toti. Eu propun sa fim pur si simplu democratici, va trebui sa consideram ca suntem aici pentru cetateni si sa vedem ce-si doresc ei.

Adica va veti da tot timpul dupa majoritate? Intr-o zi, ne putem trezi ca pe un val de emotie, majoritatea va dori reintroducerea pedepsei cu moartea.

Romanii sunt destul de omogeni la nivel de valori si toleranti. Noi vom merge dupa setul de valori care reprezinta comunitatea.

Deci pe partea economica sa gasim calea cea buna spre prosperitate, iar pe partea societala sa intelegem care sunt valorile adanci ale poporului si sa mergem pe calea aceasta. Nu vrem sa-l tragem intr-o directie care nu-i apartine.

Dvs sunteti de stanga sau de dreapta?

Sunt moderata. Pe partea economica, in Franta, as fi de dreapta, in Romania, sunt centru. Recunosc ca lupta impotriva saraciei e un lucru extrem de important. Romania nu e o tara izolata, apartine unui spatiu economic. Daca nu le oferim un minim oamenilor, vor pleca si ii pierdem, intram in cercul vicios care ne va distruge.

In Franta nu as fi spus niciodata asta, ca persoana de dreapta, dar in Romania cred ca trebuie sa facem un efort deosebit pentru a plati mai mult si medicii, invatatorii si oamenii cu salariul minim, pentru a nu pleca si a produce valoare aici. Asta e o prioritate. Teoretic, o persoana de dreapta ar fi zis ca sustine industria si mediul privat.

Si nu de acolo vine prosperitatea?

Ba da, dar daca toata lumea pleaca, mediul privat nu va mai putea sa faca nimic.

Deci sunteti oarecum de acord cu programul PSD?

Nu cand vad ca au crescut numai pensiile mari. Cele sub 1.000 de lei au ramas la fel si sunt mai mult de 3 milioane. Eu as fi blocat pensiile mari. De ce statul, care trebuie sa impiedice plecarea unor forte vitale, sa plateasca pensii de 40 de mii de lei?

Sunteti de acord cu eliminarea plafonului de plata a CASS?

E ca in cazul cota unica - cota progresiva, e nevoie sa ne clarificam modelul economic. Masurile mai liberale sau mai socialiste privind veniturile au mereu si efecte pozitive, si negative. Trebuie vazut care e impactul.

Unii la noi sunt foarte liberali, eu sunt moderata, trebuie sa gasim calea cea mai buna pentru economia Romaniei, dar in ideea ca pe termen scurt sa ne pastram fortele in Romania. Si pe partea aceasta as fi de acord cu masuri socialiste pentru a pastra fortele in tara. Dar in niciun caz nu trebuie sa impiedicam competitivitatea industriei Romaniei.

O parte din competitivitate nu vine si din salariile mai mici decat in restul UE?

Franta s-a dezindustrializat din cauza masurilor socialiste dezastruoase. Nu trebuie sa facem la fel, trebuie sa tinem un echilibru.

Mai e ceva. Marirea salariului minim nu are acelasi efect in Bucuresti si judetul Vaslui, de exemplu. Diferenta intre Vaslui si Bucuresti e cu mult mai mare decat aceea intre Bucuresti si Franta. In Bucuresti, ar fi normal sa ridicam salariul minim, in Vaslui ar putea distruge industria locala, exact cum spuneati.

Nu putem analiza cu medii nationale, trebuie vazut ce vorbim in fiecare judet. In Bucuresti, nu se poate supravietui cu salariul minim, care e prea mic in raport cu nivelul economiei in Bucuresti.

De ce n-ati candidat la parlamentare?

Pentru a fi consecventa cu mine si cu oamenii. Mi se pare ca dadeam o dovada de nesinceritate si inconsecventa. Eu tin cel mai mult la increderea oamenilor si atunci cand spun ceva ma tin de cuvant. Nu sunt dornica sa avansez cat mai repede si cat mai mult in lumea politica.

Eu ma lupt pentru a fi primar, spun ca sunt fericita ca am ajuns in Consiliul Local si primul lucru pe care il fac e sa plec de acolo?

Nu este exact ce a facut dl Nicusor Dan?

Eu vorbesc de mine. Eu as spune ca Nicusor Dan s-a sacrificat, si-a sacrificat imaginea, eu nu eram gata sa fac acest sacrificiu. Daca am promis ca ma voi ocupa de Sectorul 1 timp de 4 ani, nu pot face altfel.

In Sectorul 1 e singurul loc in Romania unde PSD si aliatii nu fac majoritatea si putem tine piept. Va dau un exemplu, in Sectorul 1 nu mai exista pericolul ca langa casa dvs sa se ridice un bloc de 8 etaje.

Vreti sa deveniti presedintele USR?

Nu cred ca voi candida. In USR reprezint o aripa mai conservatoare, mai democratica. Nicusor e vazut ca un compromis intre o aripa mai stangista si una mai de dreapta.

Dl Paleologu spunea in campanie ca sunteti izolata in USR. Este adevarat?

Nu. Era adevarat la un moment dat. Am fost izolata in timpul campaniei, pentru ca USR era gestionat numai de oameni din Bucuresti. USR in teritoriu este un pic mai putin progresist decat in Bucuresti. Eu ma opun ideilor progresiste din Biroul National.

Sunt extrem de respectuoasa fata de poporul din care fac parte. Nu voi spune niciodata ca stiu mai bine decat poporul. De asta am facut revolutia in Franta. Sunt gata sa joc jocul democratiei. Daca poporul vrea altceva decat doresc eu, merg pe varianta poporului. Am fost deci gata sa accept niste idei care sunt impotirva ideilor progresitilor.

Ei domina USR?

Sunt cei mai vocali si era usor sa ma izoleze un pic. Au fost si conflicte cu seful de campanie.

Ati clarificat chestiunea cu Matei Paun, cu banii?

Sunt discutii, anchete, ne exprimam, cand e dialog, e si rezolvare. Vom clarifica toate aspectele.

Ati postat o inregistrare impreuna cu sotul dvs in care ati spus ca nu va lasati intimidati. Cine a vrut sa ma intimideze si cum?

Facebook e un mediu de comunicare care poate fi extrem de agresiv, pentru ca depersonalizeaza, vorbesti cu cineva virtual. Daca ar vorbi cu tine fata in fata, oamenii nu ar fi asa agresivi.

Cand am pus postarea ca sustin referendumul venit din initiativa populara, primul in 27 de ani, am avut niste reactii extrem de agresive. Nu poti sa crezi in democratie si la prima incercare sa spui ca nu ai incredere in oameni.

Cand sotul meu a postat transparent niste lucruri intamplate in USR, si eu i-am spus ca a gresit postand asta, au fost niste reactii extrem de agresive pe Facebook.

Nu doar pe Facebook. A fost exclus din USR.

Tot pe Facebook a fost, pentru ca sotul meu nu a primit nimic scris, o hartie semnata ca este exclus.

Deci juridic nu e exclus?

E o intrebare buna, trebuie sa verific.

Aveti imaginea unei casnicii foarte solide, foarte sudate, cum puteti relationa cu conducerea unui partid din care sotul dvs a fost exclus pentru o chestiune de opinie, in fond?

Eu nu am fost cu acord cu aceasta decizie, nu eram prezenta, eram la Cluj. A fost o decizie imatura. Dar fac parte din familia USR, intre familii ne mai certam. Cred ca va trebui sa ne impacam, Sergiu sa reintre in partid.

Se mai intampla asa in organizatiile de oameni sufletisti, care pun totul la inima.

Sufleteste sunteti dezamagita de Nicusor Dan?

Nu pot spune asta. Nicusor are motivele lui si acesta e un mic aspect din relatia noastra. Nicusor nu a luat decizia cu veselie. Le-a fost teama ca, daca nu reactioneaza repede, asocierea USR - Soros se va accentua.

Au inteles gresit ce a scris sotul meu. Sergiu nu a spus ca USR e asociat cu Soros, e clar ca USR nu a primit niciun ban de la Soros. A spus ca Matei Paun nu a luptat suficient pentru a ne disocia imaginea de Soros.

Cine e Matei Paun?

Din ce stiu eu, a venit prima data in campania din 2012, cand eu eram in Franta. L-am cunoscut in campania pentru locale din 2016, stiam ca vine din mediul corporatist, nu stiam toate afacerile lui.

Nu stiati de cele din Moscova, Belgrad si Minsk?

Nu. Eu fiind din mediul corporatist eram fericita sa gasesc "un frate" de-al meu corporatist, sa facem o echipa echilibrata intr-un mediu mai mult ong-ist din USR. S-a dovedit ca nu e un corporatist tipic.

De ce? E un corporatist marxist?

Nu stiu. Puteti citi ce scrie pe Facebook. Dar nu sunt multi corporatisti care sa vrea sa fie sefi de campanie. Asta e atipic. Are ideologii mai puternice decat afacerile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Clotilde Armand USR, #USR Matei Paun , #Nicusor Dan