Zoo-integrare dupa gratii

   


Parcul Zoologic din Turda va functiona in continuare, desi nu indeplineste cerintele europene. Agentia de Protectie a Mediului a constatat o serie de nereguli, dar administratia locala sustine ca are in derulare un proiect de investitii.Inainte de a asigura confortul si buna-ingrijire a animalelor, administratorii Zoo Turda trebuie sa rezolve probleme de infrastructura: canalizarea, amenajarea lacului, cladiri noi. Conducerea Gradinii Zoologice din judetul Cluj, amplasata pe Valea Sarata din Turda, promite sa se conformeze la standardele europene incepand din acest an. Desi studiul de fezabilitate inca nu este finalizat, lucrarile ar trebui sa inceapa in prima jumatate a acestui an.Demersurile pentru extinderea si modernizarea Parcului Zoologic din Turda au inceput de anul trecut, cand Serviciul de Administrare a Patrimoniului Imobiliar (API) din cadrul Primariei a incheiat parteneriate cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj si Consiliul Judetean, Gradina Zoologica fiind inclusa intre obiectivele turistice judetene. Schimbarile gandite pentru acest obiectiv sunt complexe, cu investitii ce depasesc 1,5 milioane de lei.

Partea leului, luata de infrastructuraBanii ar urma sa fie primiti in parte de la Consiliul Judetean si de la Consiliul Local Turda. Am avut controale de la Agentia de Mediu si Protectia Animalelor inainte de Anul Nou si nu avem probleme atat de mari. Investitiile cele mai costisitoare vor trebui facute la carnivore, unde trebuie sa construim habitate mai mari.De asemenea, toata canalizarea va trebui refacuta. Acestea sunt cele mai mari probleme ale noastre, dar nu suntem in pericol de inchidere, a declarat Nicolae Suciu, seful API. Studiul de fezabilitate va fi finalizat pana la sfarsitul acestei luni de catre specialistii Universitatii de Medicina Veterinara, cei care au realizat proiectul similar si pentru Gradina Zoologica din Timisoara.

Mica jungla de dupa gratiiParcul Zoologic a luat fiinta la Turda in 1953 si ocupa o suprafata de 2,7ha. Parcul a fost dotat initial cu 368 de animale din care 12 exotice si restul, autohtone, ajungand in prezent la 400 de animale si 1300 de pesti exotici, cu 18 angajati, un medic veterinar, un tehnician veterinar si ingrijitori.Potrivit studiului de prefezabilitate, Parcul Zoologic din Turda va fi extins, in special pentru crearea habitatului carnivorelor mari: leii, tigrii, ursii si lupii. Pentru lei va fi mai complicat de imitat habitatul natural. Vor trebui sa aiba sursa de apa, un spatiu mai mare de miscare si custi incalzite pe timp de iarna.Avem trei lei, care pana acum s-au comportat bine in captivitate, anul trecut chiar a ramas gestanta o femela si am sperat ca vom avea primul leu nascut in captivitate la Turda, dar puiul s-a nascut inainte de termen si nu a supravietuit, a precizat Nicolae Suciu. Blocul administrativ, care adaposteste acvariile cu pesti si Muzeul zoologic, aflat la intrarea in Gradina Zoo, va fi daramat, urmand sa se construiasca o noua cladire. Aceasta va cuprinde birourile administrative, dar si o sala de conferinte si de cursuri.Tot la intrarea in parc se afla in prezent si grajdurile, care vor trebui mutate, iar lacul, aflat tot in aceasta parte, va fi decolmatat, amenajat si dotat cu barci. Cea mai importanta lucrare, fara care parcul nu va putea functiona, este reabilitarea canalizarii si extinderea pe toata suprafata acestuia.Pana in acest an ar fi fost destul de complicat sa realizam canalizarea, deoarece trebuia sa ne legam de conducta principala, aflata la cateva sute de metri distanta. In acest an, insa, se va introduce canalizarea si pe Valea Sarata, pana la intrarea in strand, iar astfel vorm avea cheltuieli mai putine, va fi mult mai usor, a afirmat seful API.

citeste in ziarul

Sambata, 20 Ianuarie 2007, ora 17:03
Sursa: Ziare.com
Cele mai citite stiri
Ce proiect a primit zece cu felicitari la Comisia de Urbanism
Un arhitect sicanat in trecut la Comisia de Urbanisma fost chemat in fata la prima sedinta de ...
Donatii pentru vilele distruse in incendiul din Floresti - FOTO
Florestenii se aduna si incearca sa ajute familiile care au fost afectate de incendiul de duminica, ...
Doi clujeni si-au dat demisia si au plecat "in lume" cu copilul lor. Au vizitat 24 de tari
Andrei era medic dentist, iar Alina avea o viata de peste 10 ani intr-o corporatie. Le placea sa ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor