Ghinionul olandez, de la Cruyff la Sneijder

Luni, 12 Iulie 2010, ora 19:40
4702 citiri
Ghinionul olandez, de la Cruyff la Sneijder

Olanda a pierdut, duminica, ultimul act al Cupei Mondiale din Africa de Sud, bifand cea de-a treia infrangere suferita in finala unei Cupe Mondiale.

"Portocala Mecanica" nu a reusit sa sparga ghinionul in fata Spaniei, pierzand in prelungiri, scor 0-1, o partida in care nu s-a ridicat la nivelul unui adversar disciplinat si motivat.

Astfel, Olanda este exponenta unei categorii aparte, avand in palmares nu mai putin de trei finale de Cupa Mondiala, fara a castiga macar una.

Ungaria si fosta Cehoslovacie se pot lauda cu doua finale pierdute, insa cel mai apropiat eveniment dateaza din 1962, spre deosebire de performantele batavilor, care s-au petrecut in ultimii 36 de ani.

Pana si Germania a avut de suferit, fiind invinsa in patru finale, dar nemtii au compensat prin cucerirea a trei titluri mondiale.

Munchen, 1974

Prima mare dezamagire s-a produs la Munchen, in finala Cupei Mondiale din 1974, cand Olanda a pierdut, in fata a 75.000 de spectatori, ultimul act cu Germania de Vest. Neeskens a inscris inca din minutul doi, din lovitura de la 11 metri, dar nemtii au inchis tabela pana la pauza, marcand prin Breitner si Gerd Muller. In acelasi an, Johan Cruyff castiga Balonul de Aur pentru a treia oara.

Buenos Aires, 1978

Dupa numai patru ani, "Portocala Mecanica" ajungea din nou in finala, tot cu echipa gazda, de aceasta data Argentina. Fara Cruyff, retras de la nationala in 1977, Olanda spera la primul succes international. Dupa 1-1 in urma golurilor lui Kempes si Nanninga, meciul s-a decis in prelungiri, acelasi Kempes, dar si Bertoni, aducand primul titlu mondial Argentinei.

Olanda avea sa mai astepte 10 ani pana sa castige primul trofeu la nivel de echipa nationala, Campionatul European din 1988, dar succesul mondial intarzia sa apara.

Johannesburg, 2010

Dupa o finala mica pierduta cu Croatia lui Davor Suker in 1998, Olanda s-a mai calificat in semifinalele unei Cupe Mondiale abia in 2010, cand a ajuns chiar in ultimul act. Soarta n-a fost de partea olandezilor nici de aceasta data, elevii lui Van Marwijk fiind invinsi de Spania in prelungiri, scor 0-1, fara a presta un joc deosebit.

Stralucirea din anii '70, cand Olanda era sinonima cu "Fotbalul Total", a lipsit in 2010, batavii fofilandu-se pana in finala, gratie cuplului Sneijder-Robben. Aflata intr-o forma indoielnica, "Portocala Mecanica" a oscilat de la meci la meci, fiind, in principiu, o echipa a reprizei secunde, asa cum a dovedit-o cu Brazilia si cu Uruguay. Cu o defensiva nesigura si cu o banca de rezerve neexperimentata, Olanda a pierdut o noua finala, a treia la numar, iar Sneijder a ratat Balonul de Aur, trofeu pentru care era principalul favorit.

Prestatia olandezilor din ultimul act a fost taxata dur de fostul mare international Johan Cruyff, care a criticat modul in care elevii lui Van Marwijk au abordat meciul cu Spania.

Johan Cruyff da de pamant cu nationala Olandei

Triumful Spaniei din finala Cupei Mondiale din Africa de Sud a intrerupt seria de 25 de partide fara infrangere a Olandei.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Olanda invinsa de Spania, #Cupa Mondiala 2010 , #Olanda
Comentarii