Cupa Mondiala 2014: The Guardian: Aceasta e adevarata Brazilia!

Marti, 10 Iunie 2014, ora 21:05
4799 citiri
Cupa Mondiala 2014: The Guardian: Aceasta e adevarata Brazilia!
Foto: The Guardian

Lumea fotbalului fierbe cu doar cateva zeci de ore inainte de startul Cupei Mondiale din 2014. Imagini din toate colturile Braziliei arata cum oameni simpli se bat cu fortele de ordine, muncitorii de la metrou sunt in greva, iar stadioanele nu sunt gata la timp.

Organizarea turneului final in Brazilia se anunta deja a fi un fiasco. Jurnalistii straini au inceput sa ajunga deja in Brazilia si, pe langa pasiunea pentru fotbal, gazdele nu par a fi deloc pregatite.

In tot acest timp, jurnalistii de la The Guardian s-au gandit sa intre in spiritul competitiei cu un altfel de ghid despre Brazilia, ce contine zece informatii pe care iubitorii fotbalului ar trebui sa le cunoasca pentru cultura lor generala.

Iata lista publicata de ziarul britanic, cu titlul "Aceasta e adevarata Brazilia":

1. Brazilia este chiar mai mare decat te-ai gandi - Brazilienii spun adesea ca tara lor are dimensiunile unui continent si nu gresesc. Brazilia are 3.28 milioane de metri patrati, ceea ce o face a cincea tara ca marime de pe glob, dupa Rusia, China, Canada si SUA.

2. Cafeaua conteaza, dar nu precum fasolea verde - Brazilia este o superputere agrara. Chiar daca tara poate fi cunoscuta mai mult pentru samba si supermodele, cele mai multe exporturi se fac cu vasole ferde. Anul trecut s-au exportat 90 de tone, in special in China si SUA.

3. Presedintele este un fost membru de guerrilla - Brazilia este condusa de o femeie. Dilma Rousseff, in varsta de 66 de ani, a luptat in anii '60 si '70 impotriva dictatorii. A fost arestata si torturata pentru actiunile sale.

4. 4.170 de limbi vorbite si niciuna nu este spaniola - Limba de baza in Brazilia este portugheza, insa diversitatea limbilor vorbite depinde de zona in care te afli.

5. In Brazilia ninge - Multi europeni se gandesc la Brazilia ca la un paradis de pe o plaja tropicala, cu nisip auriu, dar anul trecut a nins in peste 30 de orase din sud-estul statelor Rio Grande do Sul si Santa Catarina.

6. Locuitorii din Rio sunt nervosi - Chiar daca turistii se asteapta la un carnaval, in Rio sunt adevarata probleme, dupa ce guvernatorul Sergio Cabral a hotarat sa demisioneze. Cabral este o adevarata legenda, care a diminuat infractionalitatea.

7. Brazilienii construiesc avioane - O latura mai putin cunoscuta a industriei din Brazilia, care este a treia putere din lume la acest capitol.

8. Brazilienii iubesc muzica clasica si cea country precum pe cea bossa nova - Desi au imaginea unor petrecareti care iubesc doar muzica bossa nova si samba, brazilienii au si alte pasiuni. Unul dintre cei mai mari compozitori de muzica clasica, Heitor Villa-Lobos, s-a nascut la Rio, in 1887. Si muzica country este la mare cautare in Brazilia.

9. Se implica in politica externa - Chiar daca nu este cunoscuta ca o tara cu relatii internationale extraordinare, Brazilia si-a imbunatatit considerabil pozitia in zona in ultimii ani, jucand un rol important in misiunea de stabilizare din Haiti, din 2004, si in alte negocieri pentru pace.

10. Nu este chiar "natiunea curcubeu" - In 2010, pentru prima data, mai mult din jumatatea Braziliei s-a declarat de culoare neagra sau mixta - asta inseamna mai mult de 90 de milioane de oameni. Cu toate astea, politicienii si oamenii de afaceri sunt, in marea lor majoritate, albi!

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Brazilia Cupa Mondiala, #istorie Brazilia, #informatii Brazilia , #stiri CM 2014