File din istoria Campionatului Mondial de fotbal: Africa de Sud 2010

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 22:48
2530 citiri
File din istoria Campionatului Mondial de fotbal: Africa de Sud 2010

Forul de specialitate a ales ca editia a XIX-a a Cupei Mondiale sa se desfasoare pe continentul african. Dreptul de a organiza aceasta competitie i-a revenit Africii de Sud, o tara care in 1991 abolise una din cele mai injositoare practici de incalcare a drepturilor omului, cea de segregatie rasiala numita si apartheid, indreptata impotriva populatiei de culoare.

Dupa aproape doua decenii de la caderea umilitoarei bariere, solul sud-african primea sute de mii de turisti de toate nationalitatile, veniti din toate colturile lumii pentru a urmari pe viu meciurile turneului final.

In urma preliminariilor, caravana s-a pus in miscare cu 32 de tari calificate impartite in opt grupe de patru echipe. Editia africana a fost teatrul catorva surprize, dar peste toate zgomotul asurzitor al vuvuzelelor au facut sarea si piperul unui eveniment reusit.

Turneul a debutat cu un egal 1-1 intre Africa de Sud si Mexic si a continuat cu evolutia neconvingatoare a Frantei, vicecampioana mondiala, in confruntarea cu Uruguayul (0-0).

A urmat pentru francezi apoi infrangerea 0-2 cu Mexicul, iar vestiarul Cocosului Galic devenise un cazan incins. Altercatia dintre antrenorul echipei Raymond Domenech si atacantul Nicolas Anelka a fost scanteia care a aprins focul.

Pana la dezastru nu a mai fost decat un pas, 1-2 cu echipa gazda care in ciuda acestei victorii a parasit competitia impreuna la brat cu nationala Hexagonului. In plus, amfitionii stabilisera si un record negativ. Africa de Sud era prima tara organizatoare care era eliminata in faza grupelor.

Surprizele s-au tinut lant, a urmat detinatoarea titlului, Italia. Desi s-au tras semnale de alarma dupa ce Squadra Azzura terminase la egalitate 1-1 cu Paraguay si Noua Zeelanda, misiunea acesteia pe meleagurile africane se va incheia dupa inca un rezultat nefavorabil, infrangere 3-2 cu Slovacia.

O alta bomba a explodat dupa ce Elvetia a invins cu 1-0, principala favorita la titlul mondial, Spania. Daca cei din Tara Cantoanelor s-au pierdut apoi in propriile aspiratii, ibericii si-au pus in functiune stilul de joc care facea furori "tiki-taka" si au continuat fara greseala, 2-0 cu Honduras si 2-1 cu Chile.

Una din cele mai spectaculoase grupe a fost cea in care au cazut rand pe rand in capacana fiecare nationala. Germania a deschis balul cu un scor categoric 4-0 cu Australia, iar Ghana a invins surprinzator Serbia cu 2-0.

Cutremurul avea sa vina cand Serbia s-a impus in fata Germaniei si s-a metamorfozat in favorita grupei. Ghana si Australia au terminat 1-1 si ambele formatii visau cu ochii deschisi la o performanta istorica. Uimitor, in meciul Australia - Serbia, jucatorii de la Antipozi au avut castig de cauza cu 2-1 si i-au trimis acasa pe plavi, in timp ce Ghana a suferit o frumoasa infrangere cu Germania (0-1) si datorita golaverajului a mers mai departe alaturi de nemti.

In optimile de finala, intilnirea Germania - Anglia a fost capul de afis. In prima parte, la scorul de 2-1 pentru nemtii, o torpila a jucatorului englez Gerard a lovit bara transversala si a cazut dupa linia portii, la o jumatate de metru in interior, gol perfect valabil, dar neacordat de arbitrul jocului. A fost una din cele mai grave erori de arbitraj din istoria fotbalului care poate ar fi schimbat soarta partidei, dar care nu scade cu nimic din meritele nemtilor, invingatori cu 4-1 in cel mai frumos meci al turneului.

In rest, victorii ale favoritelor in aceasta faza. Uruguay a trecut cu 2-1 de Coreea de Sud. Ghana a oprit din ascensiune formatia SUA, iar Olanda s-a dovedit o nuca mult prea tare pentru Slovacia.

Brazilia a fost insensibila fata de inocenta nationalei din Chile, castigand cu un sec 3-0, in timp ce Argentina si-a potolit setea de fotbal cu victoria in fata Mexicului.

Paraguayul si Japonia au avut nevoie de loviturile de deprtajare pentru a se stabili sfert finalista. Sud-americanii au inscris de cinci ori, japonezii doar de trei ori.

Confruntarea vecinelor din Peninsula Iberica s-a incheiat cu succesul Spaniei, Cristiano Ronaldo evoluand cu frana trasa, cand Portugalia avea mai mare nevoie de el.

Sferturile de finala au programat alte doua meciuri din categoria cinci stele, Brazilia - Olanda si Argentina - Germania. Portocala Mecanica a oferit o lectie de "samba" demonstrand ca a invatat perfect ritmul, chiar impotriva Selecao, mult prea pasiva in acest meci. Germania nu a avut mila de Argentina si a spulberat-o cu 4-0.

Uruguayul, venita de la periferia favoritelor a trecut mai departe dupa victoria cu 2-1 in fata Ghanei si dupa cea mai miraculoasa intamplare care va ramane inscrisa in analele fotbalului.

Un hent facut de Luis Suarez in ultimul minut de prelungire a impiedicat ca mingea sa intre in poarta, gol care ar fi calificat formatia africana. Lovitura de pedeapsa a fost ratata si celestii au trecut de la agonie la extaz deoarece loteria penaltyurilor le-a fost de bun augur.

Spania si-a continuat marsul triumfator precum vestita Armanda si a invins cu 1-0 Paraguayul.

In semifinale, Snejder si Robben au punctat decisiv contra Uruguayului, la scorul de 1-1 netezind drumul Olandei spre a treia finala, iar Spania a demolat masina de fotbal germana construita cu minutiozitate de tehnicianul Joachim Low.

Marea finala a fost una inedita. Spania si Olanda s-au intalnit pentru prima data la un mondial. La sfarsit, Portocala Mecanica rata pentru a treia oara titlul suprem.

Mijlocasul spaniol Andres Iniesta avea sa fie cel care a trimis Furia Roja in paradis, cu un singur gol inscris in prelungiri, suficient insa ca trofeul sa poposeasca la Madrid timp de patru ani. "Matadorul" Vicente del Bosque isi indeplinise misiunea.

Caracatita Paul, ce traia intr-un acvariu in Germania, a profetit exact. A fost oracolul Mondialului si s-a bucurat de o mare popularitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#File istorie Campionat mondial fotbal Africa , #stiri CM 2014