File din istoria Campionatului Mondial de fotbal: Germania Federala 1974

Sambata, 31 Mai 2014, ora 23:05
2774 citiri
File din istoria Campionatului Mondial de fotbal: Germania Federala 1974

Editia a X-a a Cupei Mondiale la fotbal a fost organizata de Germania Federala. Odata cu acest turneu va intra in "arena" un alt trofeu transmisibil numit "Cupa Mondiala FIFA".

Opera sculptorului italian Silvio Gazzaniga reprezinta globul pamantesc sustinut de doi atleti cu bratele intinse. Cupa este din aur masiv, cantareste 5 kilograme, iar valoarea sa este estimata la 50 000 de dolari.

In preliminarii s-au inscris 99 de tari. Brazilia si Germania Federala aveau biletele rezervate, iar pe cele 14 locuri libere s-au strecurat si tari din lumea a treia a fotbalului ca Australia, Zair si Haiti in timp ce forte recunoscute ca Anglia, Franta, Spania si Portugalia au ramas acasa.

Weltmeisterschaft '74 va aduce o noutate in sistemul de disputare. Sferturile de finala si semifinalele au fost inlocuite cu un tur doi. Primele doua locuri in cele patru grupe din turul 1, vor fi repartizate in alte doua grupe de cate patru echipe, iar castigatoarele vor juca finala.

Olanda a fost marea protagonista a intrecerii. Fotbalul total al batavilor a captivat intreaga lume. Stilul de joc in care toata echipa ataca si toata echipa se apara era "desenat" in teren de fotbalisti ca Rep, Rensenbrink, Haan, Neeskens sau Krol in frunte cu liderul acestei generatii, Johann Cruyff.

Portocala mecanica a ajuns in finala dupa ce a defilat prin grupe. In turul 1 a terminat prima, iar in turul doi a fost ca un adevarat uragan in fata unor rivali cu greutate. A spulberat cu 4-0 Argentina, cu 2-0 Brazilia si a invins cu acelasi scor si Germania de Est.

Cealalta finalista a fost Germania Federala. Dupa un debut "catastrofal", infrangere 0-1 in grupe cu fratii din est, RDG, meciul despre care capitanul Franz Beckenbauer spunea ca a fost "Waterloo-ul Germaniei de Vest", echipa lui Helmuth Schon s-a trezit la realitate si nu s-a mai oprit pana in finala.

Polonia a fost senzatia competitiei. A incercat sa impiedice avalansa gazdelor, dar nu a putut. Dupa ce au dat de pamant cu Argentina, Italia, Suedia, si Iugoslavia, au ingenuncheat in fata Germaniei, care luase viteza spre finala. Atacantul polonez Gzregorz Lato, ajungea golgeterul turneului cu 7 goluri, urmat de coechipierul sau Szarmatch cu 5 goluri, iar selectionata tarii lor incheia turneul pe locul trei.

Ultimul act aducea fata in fata doua nume imense ale fotbalului mondial, Franz Beckenbauer, cel supranumit "Der Kaiser" pe de o parte si Johann Cruyff, icoana fotbalului din Tara Lalelelor, piesa indispensabila care punea in miscare un angrenaj "minune", de cealalta parte.

Pe Olympiastadion din Munchen, istoria finalei s-a scris in prima repriza. Elevii lui Rinus Michels au punctat o data prin Neeskens din penalti, iar nemtii de doua ori prin Paul Breitner si Gerd Muller, in ultimul joc in care a imbracat tricoul Germaniei.

Dupa pauza batavii au atacat cu toata artileria, dar s-au lovit de ultimul "zid" din apararea gazdelor, portarul Sepp Meier. Fotbalul pragmatic si calculat al Germaniei se impunea in fata fotbalului spectacol al Olandei.

Cu cupa primita din mainile presedintelui RFG, Walter Schell, jucatorii germani faceau turul de onoare in ovatiile intregului stadion, iar Portocala mecanica se retragea in anonimat spre vestiare.

Dupa doua decenii de la castigarea primului titlu mondial Germania Federala devenea iar campioana lumii.

"Torpedo" Muller cu cele patru goluri inscrise in turneu, urca pe primul loc in topul marcatorilor Cupei Mondiale cu 14 realizari, loc pe care va ramane pentru multi ani de acum inainte.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#File istorie Campionat Mondial fotbal Germania , #stiri CM 2014