Cum opreste noul Cod Silvic taierile ilegale? De ce a fost defrisata Romania 25 de ani? Interviu video cu ministrul Mediului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 22 Mai 2015, ora 07:06
10937 citiri
Cum opreste noul Cod Silvic taierile ilegale? De ce a fost defrisata Romania 25 de ani? Interviu video cu ministrul Mediului
Foto: Ziare.com

Articolul care elimina obligativitatea amenajmentului pentru proprietarii suprafetelor de padure sub 10 ha nu numai ca nu favorizeaza taierile ilegale, ci le va limita si va da posibilitatea acestor persoane sa se bucure de proprietatea lor, sustine ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, ministrul Mediului arata ca de-abia de acum inainte aceste suprafete, care insumeaza 480 de mii de hectare, vor fi administrate. Taierile nu vor putea depasi 3 metri cubi pe hectar intr-un an si vor fi precis inregistrate.

Gratiela Gavrilescu nu ne-a explicat insa de ce noul Cod nu inlocuieste sistemul de vanzare a lemnului pe picior, adica in baza unei evaluari facute inainte de taiere, cu vanzarea lemnului masurat dupa taiere, pentru eliminarea surplusului care nu e inregistrat: "Eu nu sunt specialista in domeniu. Specialistii spun ca au dezbatut si aceasta speta de mult timp si au tras concluzia ca benefic nu este ceea ce au sustinut colegi din Parlament care au fost impotriva Codului Silvic."

Ministrul Mediului ne-a vorbit si despre proiectul Guvernului care prevede suspendarea exportului de lemn pana pe 31 august: "Nu cred ca vor fi mari probleme, pentru ca totusi niste timpi sunt indepliniti, masa lemnoasa stransa care trebuie sa plece pana cand obtin licenta nu se va pune problema ca nu va pleca la export."

Cum impiedica noul Cod Silvic taierile ilegale de padure?

Este preocuparea tuturor romanilor pentru ca de 25 de ani se taie si se defriseaza de multe ori necontrolat si ilegal. Taierea ilegala inseamna ca dintr-un amenajament silvic se taie aleatoriu, desfrisarea inseamna taiere la ras, padurea e doborata total.

Toate dezbaterile la Codul Silvic, incepute in urma cu mai bine de doi ani intr-un cadru institutional, cu participarea Academiei Romane, a ONG-urilor, asociatiilor profesionale, reprezentantilor Parlamentului, au urmarit sa oprim taierile ilegale.

Urmariti interviurile video Ziare.com pe YouTube!

Cum concret?

Un prim aspect este chiar acel mult dezbatut articol 20, care se refera la micii proprietari de fond forestier, peste 780 de mii, care nu puteau, conform vechiului Cod, sa intre intr-un amenajament de 100 de ha. Nu aveau posibilitatea sa plateasca si nici sa umble dupa unele documente. Acesti proprietari vor putea beneficia de proprietatea lor.

Sa beneficiezi inseamna si sa tai.

Sa tai legal. Si va explic cum va fi conform Codului Silvic si normelor de aplicare. Persoana care detine pana la 10 ha de padure are obligatia sa incheie un contract pe 10 ani cu un ocol silvic de stat sau privat. In cadrul acelui contract, poate taia doar 3 mc de padure/ha/an.

Societatea cu care are contract trebuie sa ii asigure paza, are obligatia, conform contractului si Codului Silvic, sa impadureasca in fiecare an in functie de cantitatea de lemn pe care a avut voie sa o taie. In acelasi timp, acestui proprietar i se da posibilitatea sa beneficieze in scop propriu de cantitatea aceea de 3 mc.

Daca nu exista amenajament, cum stabilesc inspectorii in ce masura au fost indeplinite obligatiile. Cat s-a taiat, de fapt, cat s-a impadurit?

In momentul in care ti se da taierea de 3 mc, contractul e inregistrat in SUMAL (sistemul informational de urmarire a masei lemnoase - n.red.) si este controlat prin radarul padurii. Controlul efectiv este extrem de riguros. Orice taiere e inregistrata in SUMAL si, fiind inregistrata, exista control.

Este esential nu numai numarul micilor proprietari. Este esentiala si suprafata de fond forestier neadministrata. Cea mai mare parte a ei e in mana acestor mici proprietari - 480 de mii de ha. Cele mai mari traieri si defrisari ilegale au fost consecinta faptului ca padurea nu a fost administrata si pazita, pentru ca persoana era obligata sa intre cu suprafata ei in amenajamentul de 100 de ha.

Aceste amenajamente de 100 de ha, foarte mari, au fost create prin lege in 1984-1985. Atunci aveam alta mentalitate. Dreptul de proprietate a fost reconstitutit dupa 1990 si trebuie sa intram in modernitate si normalitate.

Va fi o siguranta ca si inspectorul care va controla taierea si contractele conform Codului Silvic cu ocoalele vor fi cu mult mai bine gestionate. Vom avea un control asupra celor 480 de mii de ha.

Dar coruptia este o realitate certa si extinsa a Romaniei, este una dintre cauzele pentru care s-a taiat cat s-a taiat. Micile intelegeri intre padurari si proprietari, de aici mai taiem un copacel peste cei 3 mc, de acolo, inca un copacel, nu pot eluda contractele si inregistrarea lor in SUMAL? Amenajamentul nu facea mai dificile aceste intelegeri?

Este oarecum similar cu ce se intampla cu centralizarea si descentralizarea. Cand vrei sa tii intr-o singura mana lucruri foarte multe, nu-ti mai reusesc din punctul de vedere al urmaririi lor si al scopului final de indeplinit. E acelasi lucru si in cazul padurilor. Daca vrei sa administrezi o suprafata mare, e mai risipit decat atunci cand ai suprafete mici.

Cei care au fost impotriva art. 20 nu au vrut sa spuna ca lucrurile sunt inregistrate in SUMAL, la care vor fi legate toate ocoalele silvice, de stat sau private, si toate institutiile cu atributii in domeniul silvic. Oricand mai multe institutii pot sa verifice ce se intampla pe o suprafata de padure administrata.

Codul Silvic ne da si posibilitatea sa reorganizam Inspectoratul silvic teritorial, ceea ce vom face in perioada urmatoare prin emiterea unei hotarari de guvern. Scade suprafata de controlat in sarcina unui inspector silvic, astfel incat controlul sa fie mult mai sigur.

Pentru impiedicarea taierii excesive nu era util sa fi inlocuit vanzarea lemnului pe picior - in care cantitatea de lemn este evaluata inainte de scoaterea la licitatie si taiere, cu abaterile de rigoare, in general in plus nu in minus - cu vanzarea de lemn masurat dupa ce a fost taiat?

Eu nu sunt specialista in domeniu. Specialistii spun ca au dezbatut si aceasta speta de mult timp si au tras concluzia ca benefic nu este ceea ce au sustinut colegi din Parlament care au fost impotriva Codului Silvic.

Este un Cod Silvic cu mult, mult, mult revigorat, mult mai aproape de ceea ce se intampla cu taierile din celelalte state, nu numai europene. Tot ceea ce a insemnat a crea performanta sa stopezi taierile ilegale a fost cat de cat prins in acest Cod Silvic. Acest lucru trebuie recunoscut.

Reprezentati ai ONG-urilor se tem ca permitand scoaterea din fondul forestier pentru aducerea de utilitati in padure, prin modificarea art. 37, veti da posibiliatea aparitiei cartierelor de locuinte in padurile periurbane.

Acolo se spune clar ca este vorba de autoriatea publica locala care trebuie sa aduca neaparat in atentia ocolului silvic sau Directiei Silvice nota de fundamentare care sa arate de ce trebuie scoasa suprafata respectiva din fondul forestier. Daca este de utilitate publica, de o conducta de gaz, o conducta care alimenteaza cu apa o comunitate, de o racordare pe partea electrica, acestea sunt de interes pentru comunitatea respectiva. Codul defineste utilitatea publica. Nu dam din fondul forestier pentru cartiere de locuinte.

Se pot construi pe cate 200 de mp case care sa constituie o comunitate in padure.

Codul defineste elementele considerate de utilitate publica, de interes pentru o anumita comunitate, nu pentru o persoana sau un grup de persoane.

Si tot ONG-urile acuza retrogradarea unor paduri periurbane la rand de parc spunand ca acolo se vor putea face taieri masive pentru amenajari.

Unii au dorit sa duca problema acolo, sa se spuna ca se va taia o cantitate mare din fondul forestier pentru ca vrea cineva sa faca un parc "de distractie". Nu. Se spune exact in Codul Silvic ce trebuie sa faci in parcul respectiv. Nu exista posibilitatea de taiere sau de defrisare, astfel incat sa se construiasca nu stiu ce parc de nu stiu ce distractie. Nu se face decat o igienizare, conform Codului Silvic, a unor specii care sunt bolnave.

Guvernul a emis un proiect de lege, care va fi dezbatut in procedura de urgenta, care sa interzica exportul de lemn pana pe 31 august. Exista insa firme mici care au contracte de export in derulare si pe care nu le vor putea indeplini cu consecintele de rigoare asupra activitatii lor. Pot ajunge la faliment. Ati facut o evaluare a numarului de firme care vor fi blocate practic prin aceasta interdictie impusa din scurt?

Tocmai de aceea am considerat ca e bine ca pentru suspendarea exportului pe o perioada temporara am facut un proiect de lege, l-am transmis celor doua camere ale Parlamentului, pentru ca legiuitorul, in urma dezbaterii in comisiile de specialitate, sa dea o forma conforma si legala acestui proiect.

Dar in viziunea dvs nu e o problema comerciala pentru aceste firme mici care ar putea sa nu mai respecte contracte legal incheiate, cu risc de penalitati si chiar de faliment?

O sa vedem in perioada imediat urmatoare. Scopul nostru e prin diverse metode sa stopam taierile ilegale si sa avem un control strict. Una dintre masuri este si aceasta. In plus, am pus ca fiecare societate care doreste sa exporte sa aibe o licenta de export pe fiecare specie in parte. La fiecare export pe care il faci, licenta trebuie sa o obtii pe o anumita cantitate, deci controlul, inclusiv al ANAF, e si mai bine facut. In perioada de 3-4 luni cat stopam aceste exporturi se poate taia, se poate produce cherestea.

Dar nu pot fi indeplinite obligatiile contractuale.

Nu cred ca vor fi mari probleme, pentru ca totusi niste timpi sunt indepliniti, masa lemnoasa stransa care trebuie sa plece pana cand obtin licenta nu se va pune problema ca nu va pleca la export.

Cum nu se pune problema, daca exportul va fi interzis o perioada?

Pana intra legea in vigoare, ei isi indeplinesc contractele respective. Si contractele respective vor fi puse in indeplinire, trebuie sa obtina o licenta. Asta nu inseamna ca stopezi exportul total. Daca avem pe o perioada temporara pana obtii licenta inseamna ca intri in conformitate.

Ce masuri anticoruptie prevede noul Cod Silvic?

Exista mentalitatea ca, oricat de multe restrictii ai pune, tot exista cate o crenguta care pica. Nu. Eu am alta conceptie. Asa cum eu respect legea trebuie sa o respecte fiecare. Intarim controlul si sanctinile din noul Cod sunt mult mai aspre. Daca s-a facut furt, daca marfa a plecat fara acte de identificare si multe altele, toate acestea nu vor duce decat la trimiterea catre institutiile abilitate, Parchetul General, DNA, ca e persoana fizica, ca e persoana juridica. Nu putem sa iertam pe nimeni.

Eu ma refer la masurile administrative impotriva angajatilor din domeniul silvic. Pana nu se termina procesul, nu aveti prevazute masuri administrative sa-i scoateti din padure pe cei suspectati de ilegalitati.

Pana nu se dovedeste vinovatia in instanta, nu avem ce face. E prezumtia de nevinovatie.

Nu ar trebui sa existe posibilitatea suspendarii pana la clarificarea situatiei asa cum este in alte domenii?

Depinde, cand esti functionar public exista posibilitatea, cand nu esti functionar public nu exista.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#codul silvic taieri ilegale, #interzicere export lemn, #Gratiela Gavrilescu ministru , #defrisari ilegale