Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

EIA: Jumatate din taierile de paduri din Romania sunt ilegale. Schweighofer, principalul beneficiar

Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 22:57
10756 citiri
EIA: Jumatate din taierile de paduri din Romania sunt ilegale. Schweighofer, principalul beneficiar
Foto: Arhiva

Organizatia non-profit Environmental Investigation Agency US (EIA) a publicat miercuri un nou raport potrivit caruia cel putin 50% din taierile de paduri din Romania sunt ilegale, iar compania austriaca Schweighofer pare sa fie destinatarul pentru lemnul astfel obtinut.

De asemenea, raportul EIA afirma ca Schweighofer a provocat pierderi masive industriei mobilei din Romania prin cresterea preturilor si preluarea stocurilor de cherestea. In 2004, Romania a exportat produse din lemn in valoare de aproximativ un miliard de dolari iar in 2014 cifra a crescut la 2,5 miliarde de dolari.

Perchezitii DNA la Directia Silvica Bistrita: Defrisari ilegale de paduri (Video)

In schimb, exporturile de mobila se cifrau, in 2004, la 762 milioane de dolari iar in 2014 au scazut la 628 milioane de dolari. "Aceste cifre scot in evidenta transformarea Romaniei dintr-o economie cu traditie in realizarea de produse manufacturate intr-un furnizor de resurse naturale", arata raportul EIA.

"Schweighofer este una din cele mai mari companii din sectorul lemnului din Europa si din pacate un factor major in defrisarile ilegale din Romania", a declarat directorul executiv al EIA, Alexander von Bismark.

Reactia firmei Schweighofer la scandalul defrisarilor: Salutam decizia lui Iohannis

Defrisarile si securitatea de la granitele Romaniei, discutate in CSAT

In primavara acestui an, organizatia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a dat publicitatii un film in care arata cum conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer accepta cu buna stiinta si recompenseaza lemnul taiat ilegal printr-un sistem de bonificatie.

Parchetul General, sesizat de Ministerul Mediului in cazul defrisarilor - Holzindustrie Schweighofer, implicata

In replica, Holzindustrie Schweighofer, prezent in Romania din 2002, a respins miercuri acuzatiile formulate de EIA subliniind ca este adepta prelucrarii responsabile a lemnului.

"Taierile ilegale de lemn afecteaza grav padurile, precum si intreaga industrie de prelucrare a lemnului, astfel ca este in interesul tuturor sa promovam sustenabilitatea, sa avem un sistem riguros si eficient de control al originii lemnului si sa prelucram doar lemn cu documente complete si corecte, care respecta toate reglementarile din Romania si din Uniunea Europeana", se arata intr-un comunicat de presa al companiei austriece.

Holzindustrie Schweighofer subliniaza ca opereaza pe plan local alte doua fabrici de cherestea - la Radauti si Reci, o fabrica de panouri incleiate din lemn masiv la Siret si una de panel la Comanesti, generand peste 3.000 de locuri de munca direct in aceste locatii si mai mult de 10.000 de locuri de munca indirect, in industrii conexe.

De asemenea, Holzindustrie Schweighofer sustine ca pana acum a investit 778 milioane de euro in Romania, iar in ultimii patru ani a contribuit la bugetul statului cu peste 100 milioane de euro.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#Schweighofer defrisari ilegale, #raport defrisari ilegale Romania , #defrisari ilegale