Presedintia, despre Codul Silvic: Consiliul Concurentei a propus eliminarea pragului de 30%

Miercuri, 13 Mai 2015, ora 20:43
3800 citiri
Presedintia, despre Codul Silvic: Consiliul Concurentei a propus eliminarea pragului de 30%
Foto: site Romsilva

Administratia Prezidentiala a publicat, miercuri, pe site punctul de vedere remis de Consiliul Concurentei cu privire la noul Cod Silvic, din care reiese ca aceasta institutie a cerut eliminarea plafonului de 30% invocat in lege, pe motiv ca este o bariera pe piata lemnului.

Intr-un comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale se precizeaza ca documentul este publicat ca urmare a solicitarii adresate de Societatea Academica Romana, in baza legii privind accesul la informatiile publice.

Punctul de vedere al Consiliului Concurentei poarta data de 15 martie 2015.

Institutia aduce mai multe argumente in favoarea ideii ca limitarea achizitiei/procesarii de masa lemnoasa la 30% afecteaza concurenta, nefiind motivata de apararea unui interes public major care sa necesite derogari de la lege.

Consiliul Concudentei mai apreciaza, printre altele, ca "mentinerea unei limitari la achizitia/procesarea de masa lemnoasa din fondul forestier national ar putea reprezenta o incalcare a Tratatului de Functionare a Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie a marfurilor, ce poate avea ca posibila consecinta declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei".

"De asemenea, favorizarea sectorului productiei de mobila in detrimentul altor sectoare care achizitioneaza/proceseaza masa lemnoasa sub forma de lemn fasonat poate avea impact anticoncurential prin limitarea libertatii comertului sau stabilirea unor conditii discriminatorii pentru activitatea intreprinderilor pe piata valorificarii masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica", se mai arata in document.

Mai multi lideri PSD precum si ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu (PLR) au indus suspiciunea ca presedintele Klaus Iohannis ar fi cerut reexaminarea legii ca urmare a lobby-ului facut de firma austriaca Holzindustrie Schweighofer.

Firma austriaca Holzindustrie Schweighofer ameninta cu instanta in cazul Codului silvic

Senatul a respins prin vot cererea de reexaminare a legii, proiectul urmand sa fie votat si in Camera Deputatilor.

Marti, Consiliul Concurentei a solicitat opinia Comisiei Europene referitoare la introducerea pragului maxim de 30%.

Codul Silvic: Ministrul Mediului acuza Consiliul Concurentei ca nu reprezinta interesele romanilor

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Presedintie cod silvic Consiliul Concurentei, #Iohannis Cod Silvic Consiliul Concurentei , #Klaus Iohannis